Hvornår skal menstruationen vende tilbage efter fødslen?

Jakarta - Så længe graviditeten varer i cirka ni måneder, vil moderen ikke opleve menstruation. Normalt vil menstruationen vende tilbage, efter at moderen har født. Men hvornår menstruationen indtræffer, kan være forskellig for hver mor, fordi den tid, det tager for kroppen at tilpasse sig hormonelle ændringer, ikke er den samme.

Hvornår skal menstruationen vende tilbage efter fødslen?

Desværre vides det ikke præcist, hvornår moderen vil opleve menstruation igen efter fødslen af ​​barnet. Denne tilstand er påvirket af mange faktorer, herunder tilstanden af ​​moderens krop, hormonelle forandringer efter fødslen, og hvordan moderen ammer den lille.

Giver moderen eksklusiv amning de første seks måneder til barnet, kan den første menstruation efter fødslen opstå igen om længere tid, den kan endda nå seks måneder. Især hvis barnet er meget aktivt i amningen og modermælken produceres jævnt eller uden problemer.

Læs også: Uregelmæssig menstruationsfase efter fødslen, er det normalt?

På den anden side, hvis moderen ikke ammer, kan menstruationen forekomme hurtigere efter fødslen, normalt et par uger efter, at barnet er født. Mødre, der ikke ammer deres babyer, kan få deres første menstruation inden for tre til 10 uger efter fødslen, hvor den gennemsnitlige første menstruation forekommer 45 dage efter fødslen.

Det er sandt, om moderen ammer barnet eller ej, kan være afgørende for, hvor hurtigt moderen vender tilbage til sin menstruation efter fødslen. Alligevel, hvis moderen har en unormal menstruation i cirka tre, op til fire måneder efter fødslen, kan moderen spørge sin fødselslæge. Brug appen at gøre det nemmere for mødre at stille spørgsmål om helbredsproblemer hos en læge eller bestille tid til behandling på hospitalet.

Menstruationer, der stadig er uregelmæssige mellem en og tre måneder efter fødslen, kan stadig siges at være normale. Årsagen er, at kroppen på nuværende tidspunkt stadig tilpasser sig de hormoner, der ændrer sig igen, efter at moderen har født barnet.

Læs også: 4 Ændringer i kropsdele hos kvinder efter fødslen

Ammende mødre vil have sen menstruation

Mødre, der udelukkende ammer deres babyer efter fødslen, vil normalt have en tendens til at opleve deres første menstruation længere, siden fødselsprocessen indtræffer. Igen er denne tilstand forbundet med hormonelle tilstande i moderens krop. Ved amning vil de hormoner, der er nødvendige for at producere modermælk, såsom hormonet prolaktin, stige og kan hæmme produktionen af ​​reproduktive hormoner, der udløser menstruation.

I denne periode vil kroppen ikke have ægløsning eller frigive et æg, så menstruation opstår ikke, og moderen er mindre tilbøjelig til at blive gravid igen. Derfor kan eksklusiv amning være en naturlig prævention for at forhindre graviditet.

Pas på, graviditet kan stadig ske

Alligevel skal mødre stadig huske, at kroppen frigiver det første æg efter fødslen, før moderen får sin menstruation igen efter fødslen. Så hvis moderen har samleje i denne periode, selvom menstruationen ikke er opstået, kan muligheden for graviditet stadig forekomme.

Læs også: Hvornår er det rigtige tidspunkt at blive gravid igen efter et kejsersnit?

Selvom moderen ikke har fået menstruation igen efter fødslen, betyder det ikke, at moderen ikke er i fertil tilstand. Det er grunden til, at mange mødre bliver overrasket over en uplanlagt gen-graviditet efter fødslen. Så for at være på den sikre side, brug andre former for prævention for at forhindre graviditet, såsom spiral eller p-piller. Årsagen er, at eksklusiv amning stadig anses for at være mindre effektiv til at forebygge graviditet, selvom det kaldes et naturligt præventionsmiddel.

Reference:
Baby Center. Tilgået 2020. Første menstruation efter graviditet: Hvad kan du forvente.
Healthline forældreskab. Tilgået 2020. Hvad kan du forvente af din første menstruation efter graviditet.
Hvad kan man forvente. Tilgået 2020. Første periode efter fødslen.