Er det rigtigt, at lupus er en smitsom sygdom?

, Jakarta - Lupus er en systemisk autoimmun sygdom, der opstår, når kroppens immunsystem angriber kroppens egne væv og organer. Betændelsen forårsaget af lupus kan påvirke mange forskellige kropssystemer, herunder led, hud, nyrer, blodceller, hjerne, hjerte og lunger.

Lupus kan være vanskelig at diagnosticere, fordi tegn og symptomer ofte ligner dem ved andre sygdomme. Det mest typiske tegn på lupus er et ansigtsudslæt, der ligner sommerfuglevinger, der strækker sig ned ad begge kinder (ikke alle tilfælde af lupus oplever det).

Nogle mennesker er født med en tendens til at udvikle lupus, som kan udløses af infektioner, visse medikamenter eller endda sollys. Selvom der ikke er nogen kur mod lupus, er der behandlinger, der kan hjælpe med at kontrollere symptomerne.

Læs også: Disse er de typer af lupus, du har brug for at kende

Er lupus smitsom?

Lupus er ikke smitsom. Du kan ikke få det fra andre mennesker, heller ikke gennem tæt kontakt eller sex. Det er muligt, at denne autoimmune sygdom begynder på grund af en kombination af gener og miljøet. Denne sygdom udvikler sig, når immunsystemet fejldirigerer og angriber væv såsom led, hud, nyrer, lunger og hjerte. Dette angreb producerer betændelse, der kan beskadige disse organer.

Normalt beskytter immunsystemet kroppen mod fremmede angribere som bakterier og vira. Når den opdager disse bakterier, angriber den med en kombination af immunceller og specifikke proteiner kaldet antistoffer. Flere forskellige faktorer udløser dette immunsystemangreb, herunder:

  • Gene. Lupus opstår på grund af gener i familier. Forskere har fundet mere end 50 gener, som de mener er forbundet med tilstanden. Selvom det for det meste ikke kun er gener, der forårsager lupus, kan de gøre en person mere modtagelig for at udvikle lupus, hvis den udsættes for andre risikofaktorer.

  • Miljø. Hvis du har lupus, kan visse faktorer omkring dig udløse symptomer. Disse omfatter ultraviolet lys fra solen, infektioner såsom Epstein-Barr-virus og eksponering for visse kemikalier eller lægemidler.

  • Hormon. Da lupus er meget mere almindelig hos kvinder, er der mistanke om, at kvindelige hormoner kan have noget at gøre med sygdommen. Kvinder har tendens til at have værre symptomer før deres menstruation, når østrogenniveauet stiger. Forholdet mellem østrogen og lupus er dog ikke blevet bevist.

  • Alder mellem 15 og 44 år. Dette er den aldersgruppe, hvor lupus oftest begynder.

Læs også: 10 fakta om lupus du behøver at vide

Betændelsen forårsaget af lupus kan påvirke mange områder af kroppen, herunder:

  • Nyre. Lupus kan forårsage alvorlig nyreskade, og nyresvigt er en af ​​de førende dødsårsager blandt mennesker med lupus.

  • Hjerne og centralnervesystem. Hvis din hjerne har lupus, kan du opleve hovedpine, svimmelhed, adfærdsændringer, synsproblemer samt slagtilfælde eller anfald. Mange mennesker med lupus har hukommelsesproblemer og kan have svært ved at udtrykke deres tanker.

  • Blod og vener. Lupus kan forårsage blodproblemer, herunder anæmi og øget risiko for blødning eller blodpropper. Det kan også forårsage betændelse i blodkarrene (vaskulitis).

  • Lunger. At have lupus øger en persons chancer for at udvikle lungehindebetændelse (pleurisy), hvilket kan gøre vejrtrækningen smertefuld. Blødning i lungerne og lungebetændelse er også mulig.

  • Hjerte. Lupus kan forårsage betændelse i hjertemusklen, arterier eller membraner i hjertet (pericarditis). Risikoen for hjerte-kar-sygdomme og hjerteanfald stiger også hurtigt.

Læs også: Endelig er årsagen til Lupus nu afsløret

Hvis du føler ubehagelige symptomer, som ikke genkendes, bør du ikke selvdiagnosticere. Kommuniker til lægen gennem applikationen for at få den rigtige diagnose og behandling kan ske med det samme, hvis det er nødvendigt.

Reference:

Mayo Clinic. Tilgået i 2019. Lupus

Healthline. Hentet 2019. Er Lupus smitsom? Tips til identifikation og forebyggelse