Forbud ved brug af IUD KB

“Uanset valg af prævention, er hovedmålet selvfølgelig at forebygge graviditet. Inklusiv spiralen. Alligevel er der stadig tabuer, som du skal undgå, når du vælger at bruge denne KB.”

Jakarta – Også kendt som spiralprævention, spiralen er en form for prævention med en form som bogstavet T. Denne enhed er fastgjort til indersiden af ​​livmoderen med det formål at forhindre graviditet. Der er to typer spiralfamilieplanlægning, nemlig hormonel og ikke-hormonel.

Hormonspiralen virker ved at frigive hormonet gestagen i kroppen for at gøre livmoderhalsslim tykkere. Denne fortykkelse af slim forhindrer sædceller i at befrugte ægget. I mellemtiden hjælper ikke-hormonelle spiraler med kobberform med at forhindre mødet af ægceller og sædceller.

Det skal dog bemærkes, at ikke alle kvinder kan vælge spiralen som præventionsmiddel for at forhindre graviditet. Kvinder, der er gravide, har livmoderhalskræft, bækkeninfektioner og har oplevet vaginal blødning, anbefales ikke at bruge dette præventionsmiddel.

Læs også: 13 fakta om IUD-prævention, du skal vide

Ikke nok med det, kvinder, der har allergi over for kobber, anbefales ikke at bruge hormonspiral prævention. Derefter anbefales det ikke, at kvinder med brystkræfttilstande eller har en høj risiko for at udvikle brystkræft og leversygdom anvender hormonspiral prævention.

Forbuddet mod at bruge IUD KB, som du behøver at kende

Når du vælger at bruge spiralen, skal du selvfølgelig være opmærksom på de ting, der er tabu, nemlig:

  • Ikke direkte intimt

Faktisk er det ikke et problem at have sex umiddelbart efter indsættelse af spiralen. Alligevel kan ikke alle typer præventionsmidler direkte forhindre graviditet. Vent i det mindste til 24 timer efter installationen. I mellemtiden skal du vente op til 7 dage for prævention med hormonspiral. Indtil da bør du bruge kondom, når du har sex.

  • Trækker ikke IUD KB-tråden

Du kan føle, at der kommer en tråd ud af Miss V efter at have installeret spiralpræventionsmidler. Ingen grund til bekymring, fordi tråden vil gøre det lettere for lægen eller jordemoderen at fjerne præventionsmidlet, når du ønsker det. Alligevel må du ikke trække tråden, fordi den kan få præventionsstillingen til at bevæge sig, selv ud af Miss V.

Læs også: Hvornår er det rigtige tidspunkt at indsætte spiralen?

  • Ikke at have sex, når IUD KB skifter

Hvis du ikke kan mærke tilstedeværelsen af ​​spiral KB-tråden, eller tråden føles længere eller kortere end normalt, kan det være, at spiral-KB-tråden har forskudt sig. Hvis dette sker, bør du ikke have sex eller kan bruge kondom for at forhindre graviditet.

Du skal spørge din fødselslæge eller bestille tid på det nærmeste hospital for at sætte spiralpræventionen på plads igen. Du kan bruge appen for at gøre det nemmere at stille spørgsmål eller bestille tid på det nærmeste sygehus. Hentkun app på din telefon.

Ikke nok med det, så skal de af jer, der vælger at bruge spiral KB også opretholde håndhygiejne og Miss V. Især når du vil tjekke placeringen af ​​IUD KB-tråden gennem Miss V. Du skal også jævnligt tjekke med din fødselslæge for at lave sikker på, at spiralen KB stadig er i sin position og korrekt installeret.

Læs også: Hvor effektivt er det at forebygge graviditet med spiralprævention?

Hvis du oplever klager efter installationen af ​​spiralprævention, så fortæl det også til din læge, okay? Så læger kan tage øjeblikkelig behandling.

Reference:
Familielæge. Tilgået i 2021. Intrauterin enhed.
WebMD. Tilgået i 2021. Prævention og spiralen (Intrauterin Device).