Se 5 rigtige måder at behandle opsvulmet tandkød på

, Jakarta – Tandkødet er tæt lyserødt væv, der dækker kæbeknoglen. Dette væv er tykt, fibrøst og fyldt med blodkar. Når dit tandkød hæver, kan du føle, at du har en klump i munden. Hævede tandkød opstår normalt, når tænderne vokser ud.

Dog kan tandkødet blive så hævet, at en del af tanden ikke kommer helt ud. Hævede tandkød ser generelt mørkerøde ud. Hævede tandkød kan også føles meget følsomme, smertefulde og let irriterede. Du vil normalt bløde lettere, når du børster tænder, når dit tandkød er hævet.

Alligevel behøver du ikke bekymre dig, hvis dit tandkød hæver. Dette skyldes, at hævede tandkød sjældent er et tegn på et alvorligt problem og er nemme at behandle.

Læs også: 6 årsager til hævede tandkød kan gøre det svært at bevæge sig

Hvordan man behandler hævede tandkød

Hvis det hævede tandkød, som du oplever, stadig er relativt mildt, kan du behandle dem med simple behandlinger derhjemme, såsom følgende:

  1. Dulmer tandkødet ved at børste og bruge tandtråd med en blød tandbørste, for ikke at forårsage irritation.
  2. Gurgle med en saltvandsopløsning for at rense munden for bakterier.
  3. Drik masser af vand. Vandet vil være med til at stimulere produktionen af ​​spyt, som svækker de sygdomsfremkaldende bakterier i munden.
  4. Undgå irriterende stoffer, herunder stærke mundskyl, alkohol og tobak.
  5. Påfør en varm kompres på ansigtet for at mindske smerter i tandkødet. Kolde kompresser kan hjælpe med at reducere hævelse.

Hvis tandkødet hæver i mere end to uger, anbefales det at gå til tandlæge. Herefter vil tandlægen normalt stille dig spørgsmål om, hvornår symptomerne startede, og hvor ofte de opstår. Det kan være nødvendigt med røntgenbilleder af mundtand. Din læge bør også vide, om du er gravid eller for nylig har været på diæt. Lægen skal muligvis bestille blodprøver for at kontrollere for infektion.

Afhængigt af årsagen til dit hævede tandkød, kan din tandlæge ordinere en mundskyl for at forhindre tandkødsbetændelse og reducere plak. Læger vil normalt også anbefale, at du bruger et bestemt mærke tandpasta. I nogle tilfælde kan antibiotika være nødvendigt.

Hvis du har et ekstremt tilfælde af tandkødsbetændelse, skal du muligvis opereres. En af de almindelige behandlingsmuligheder er skalering og rodhøvling . Dette er en procedure til at fjerne syge tandkød, tandplak og tandsten, eller tandsten, på tændernes rødder for at lade det resterende tandkød heles.

Læs også: Myte eller faktum, gravide kvinder er sårbare over for tandkødsbetændelse

Oplever du en hævet tand, der ikke går væk, bør du straks kontakte en tandlæge. Hvis du planlægger at besøge hospitalet, er det bedst at bestille tid hos lægen på forhånd via appen .

Tips til forebyggelse af hævede tandkød

Hvis du ikke ønsker at opleve hævede tandkød, er der flere ting, der kan hjælpe med at forhindre hævelse eller lindre symptomer, herunder:

  • Børst regelmæssigt, mindst to gange dagligt eller efter måltider.
  • Brug tandtråd regelmæssigt.
  • Brug blide orale produkter såsom tandpasta og mundskyl.
  • Undgå sukkerholdige drikke, som kan forårsage en ophobning af bakterier i munden.
  • Undgå tobak, herunder at ryge eller tygge det.
  • Undgå alkohol og alkoholholdige mundskyl, da alkohol kan tørre ud og irritere dit tandkød.
  • Undgå skarpe fødevarer såsom chips, frø og popcorn som kan sætte sig fast i tanden og give smerter.

Læs også: Ignorer ikke opsvulmet tandkød, pas på tandkødsbetændelse

Så sørg for at opretholde en god mundhygiejne for at undgå hævede tandkød eller tandpine, OK!

Reference:
Healthline. Tilgået 2020. Hævede tandkød: mulige årsager og behandlinger.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2020. Hvad skal man gøre ved hævede tandkød.