Det er de 4 søvnfaser, som du oplever hver dag

, Jakarta – Efter en dag med aktiviteter er søvn det, der skal til for at kunne holde en pause fra diverse tanker. Faktisk, når du sover, arbejder hjernen meget aktivt, du ved. Hvis det optages ved hjælp af en elektroencefalograf (EEG), kan det ses, at søvn faktisk består af forskellige stadier eller faser, som foregår i en karakteristisk rækkefølge. Her er de 4 søvnfaser, som du oplever hver dag:

1. NREM: Kyllingesøvn

Den første fase af søvn er NREM ( Ikke-hurtig øjenbevægelse ) kyllingesøvn. Denne fase kaldes kyllingesøvn eller let søvn, fordi kroppen, sindet og sindet er på tærsklen til virkeligheden og underbevidstheden. I denne fase kan man sige, at man er halvbevidst, og hjernen producerer små, hurtige betabølger.

På dette stadium af søvnen er dine øjne lukkede, men du kan stadig blive vækket eller vækket nemt. Øjenbevægelser i denne fase af søvn er meget langsomme, ligesom muskelaktivitet. I denne fase af søvnen kan du opleve mærkelige fornemmelser, kendt som hypnagogiske hallucinationer. For eksempel at få lyst til at falde eller høre nogen kalde dit navn. Har du nogensinde oplevet det?

Læs også: Har dit lille barn problemer med at sove? Vær opmærksom på risikoen for denne sygdom

Derefter vil hjernen producere højamplitude theta-bølger, som er en type meget langsomme hjernebølger. Når du vågner op fra denne første fase af søvnen, kan du normalt huske fragmenter af en visuel billedhukommelse. Det er derfor, når nogen vækker dig på dette tidspunkt, vil du sikkert sige, at du ikke rigtig sov.

2. NREM: Mod dyb søvn

I denne anden fase af søvnen vil din puls og vejrtrækning blive langsommere, blive regelmæssig, og din kropstemperatur vil falde. Du vil også blive mindre og mindre opmærksom på dine omgivelser. Hvis du hører en lyd, kan du muligvis ikke helt forstå indholdet.

Når man går ind i denne fase, stopper øjenbevægelser, og hjernebølger bremses, ledsaget af tilstedeværelsen af ​​lejlighedsvise udbrud af hurtige bølger, kaldet søvnspindler. Derudover er denne anden søvnfase også karakteriseret ved tilstedeværelsen af ​​et K-kompleks, som er en kort negativ højspændingstop.

De to arbejder derefter sammen for at beskytte søvn og undertrykke reaktioner på ydre stimuli, samt hjælpe søvnbaseret hukommelsesintegration og informationsbehandling. Det vil sige, at kroppen gør sig klar til at sove trygt.

Læs også: Lær søvnhygiejne at kende, tips til at få børn til at sove godt

3. NREM: Dyb søvn

Denne tredje fase er en dyb søvnfase, som er karakteriseret ved frigivelse af deltabølger i hjernen. Når du går ind i denne fase, vil du blive mindre lydhør, og de lyde, du hører omkring dig, vil muligvis ikke give et svar. Der er ingen øjenbevægelser og muskelaktivitet overhovedet i denne fase.

I løbet af denne søvnfase igangsætter kroppen vævsreparation og vækst, opbygger knogle- og muskelstyrke, øger blodtilførslen til musklerne og forbedrer og styrker immunsystemet. Ikke nok med det, energi og væksthormoner, som er vigtige for vækst og udvikling, vil også blive genoprettet i denne fase.

Fordi du "sover", vil du, der er kommet ind i denne søvnfase, være meget svær at vågne op. Selvom du vågner, vil du ikke være i stand til at tilpasse dig ændringerne så hurtigt som muligt, og du kan føle dig forvirret i et par minutter, efter du er vågnet. Hos børn forekommer sengevædning, natterædsler eller søvngængeri normalt i denne søvnfase.

Men undervurder ikke problemet med sengevædning, natterædsler, søvngængeri eller andre søvnforstyrrelser hos børn. Hurtigt Hent Ansøgning for at få bekvemmelighed ved at diskutere med børnelæger igennem snak , eller lav en tid hos din børnelæge på hospitalet.

Læs også: Dette er en vigtig grund til, at børn bør tage en lur

4. REM: Drømmesøvn

Den sidste og dybeste søvnfase er REM ( Hurtig øjenbevægelse ), som også er kendt som drømmesøvn. Når man går ind i denne fase, bliver vejrtrækningen hurtigere, uregelmæssig og overfladisk. Ikke nok med det, så vil øjnene også bevæge sig hurtigt i alle retninger, hjerneaktivitet og hjertefrekvens stiger, blodtryk stiger og erektion hos mænd.

Søvn i denne fase er også kendt som søvnens paradoks, for når hjernen og andre kropssystemer aktivt arbejder, bliver musklerne mere afslappede. Drømme opstår normalt i denne fase af søvnen, på grund af øget hjerneaktivitet opstår der derimod midlertidige lammelser i musklerne.

Den første fase af REM-søvn indtræffer normalt omkring 70-90 minutter efter at være faldet i søvn. Efter cirka 10 minutters REM-søvn vender cyklussen normalt tilbage til NREM-søvnstadiet. Generelt forekommer 4 yderligere perioder med REM-søvn, hver af længere varighed.

Reference:
Meget godt helbred. Tilgået 2019. De fire stadier af søvn (NREM- og REM-søvncyklusser)
WebMD. Hentet i 2019. Hvad er REM og Non-REM søvn?