Hvad forårsager ganglioncyster?

, Jakarta - Ganglioncyster er karakteriseret ved forekomsten af ​​klumper, der ofte opstår langs sener eller led i hænder, håndled, ankler og fødder. Disse ganglion cyste klumper er ikke-cancerøse og er normalt runde og fyldt med en gelé-lignende væske. Små ganglioncyster er normalt på størrelse med en ært. Mens de større kan være omkring en tomme eller omkring 2,5 centimeter i diameter.

Selvom de er ufarlige, kan ganglioncyster forårsage smerte, hvis de trykker på nærliggende nerver. Forekomsten af ​​klumper på visse steder kan nogle gange også forstyrre leddets bevægelse. Derfor bør du vide, hvilke ting der kan forårsage, at følgende ganglioncyster opstår.

Læs også: Dele af kroppen, der er modtagelige for cyster

Faktorer, der forårsager ganglioncyster

Ganglioncyster opstår, når vævet omkring et led eller en sene buler ud af plads. Fremspringet af led og sener er forårsaget af en ophobning af væske, der ligner den væske, der findes i leddene eller omkring senerne. Adskillige tilstande kan forårsage væskeophobning, for eksempel skade, traumer eller overforbrug.

Ganglioncyster er mere udsatte for kvinder og folk, der kan lide at trykke på håndleddet gentagne gange, såsom gymnaster. Nogle tilfælde af ganglioncyster har dog ingen kendt nøjagtig årsag.

Ganglioncyste Symptomer

Der er tegn på en ganglioncyste, der adskiller den fra klumper forårsaget af andre tilstande, nemlig:

  • Beliggenhed. Ganglioncyster udvikler sig oftest langs sener eller led i håndleddet eller hånden. De næste mest almindelige steder er ankler og fødder. Disse cyster kan også forekomme i nærheden af ​​andre led.
  • Form og størrelse . Ganglioncyster er runde eller ovale i form og er normalt mindre end en tomme (2,5 centimeter) i diameter. Ikke sjældent er ganglioncyster så små, at de ikke kan mærkes. Størrelsen på cysten kan svinge og bliver ofte større, når du bruger leddet til at udføre gentagne bevægelser.
  • Smerte . Ganglioncyster er sjældent smertefulde. Men når en cyste trykker på en nerve, selv om den er lille, kan den forårsage smerte, prikken, følelsesløshed eller muskelsvaghed.

Læs også: Undervurder ikke disse 7 cystesymptomer

Se en læge, hvis du oplever en klump eller smerte i dit håndled, hånd, ankel eller fod. Din læge kan stille en diagnose og afgøre, om du har brug for behandling eller ej. Vil du tjekke dig selv på et hospital, så lav en tid hos en læge først via appen . Du skal blot vælge lægen på det rigtige hospital i henhold til dine behov gennem ansøgningen.

Hvordan behandles ganglioncyster?

Ganglioncystebehandling er nødvendig, når tilstanden forårsager smerte eller forstyrrer ledbevægelsen. Eksempler på procedurer, som læger kan udføre omfatter:

  • Immobilisering . Da ledaktivitet kan få en ganglioncyste til at vokse i størrelse, kan din læge råde dig til at give den en pause i et stykke tid med en bøjle eller skinne. Når cysten er skrumpet, mindskes trykket på nerverne, så smerten er væk.
  • forhåbning. Denne procedure udføres med en nål for at dræne væske fra cysten.
  • Operation. Dette kan være en sidste udvej, når ingen anden behandling er effektiv. Under denne procedure fjerner lægen cysten og stilken, der er fastgjort til et led eller sene.

Læs også: Kan ganglioncyster helbredes uden kirurgi?

Hvis du finder en klump i området omkring hænder, håndled, fødder eller ankler, skal du sørge for, at klumpen ikke er farlig. Du kan ringe til lægen for at bekræfte de forhold, du oplever. Gennem applikationen kan du kontakte en læge når som helst og hvor som helst via Snak eller Stemme/videoopkald .

Reference:
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Ganglioncyste.
Healthline. Tilgået 2020. Ganglioncyste.