I modsætning til hunde er dette grunden til, at katte stikker tungen frem

Jakarta - Katte har en tendens til at gøre alle mulige mærkelige ting, som er både sjove og forvirrende. En af dem stikker tungen ud uden nogen åbenbar grund. Hvis en hund stikker tungen ud for at regulere sin kropstemperatur ved at sprede overskydende varme, hvorfor skulle en kat så gøre det?

Der er mange grunde til, at katte stikker tungen frem. Nogle af dem er ganske enkle og naturlige. Nogle andre er dog lidt irriterende, da de kan indikere et udiagnosticeret helbredsproblem.

Læs også: 5 almindelige sundhedsproblemer, som katte oplever

Forskellige grunde til, at katte stikker tungen

Før du begynder at gå i panik over, at der er noget galt med din kat, bare fordi den stikker tungen meget ud, skal du kende nogle af de mulige årsager nedenfor:

1. Fifler med smag og tekstur

Katte kan stikke tungen ud, fordi de roder med smagen eller teksturen af ​​noget, der sidder fast i munden. Som Pam Johnson-Bennet, en katteadfærdsforsker, påpeger, har katte en stærk præference for ikke kun smag, men også tekstur.

Katte kan lide at pille ved noget hår, madrester eller fremmedlegemepartikler i munden. Han kan stikke tungen ud gentagne gange eller kan lade den ud i et stykke tid.

2. Løse kæber

Dette er en anden almindelig årsag til, at nogle katte stikker tungen ud, især når de sover. Dette kan også ske, når de er blevet bedøvet. Ligesom en person, der åbner munden, mens han sover, kan et dyrs krop også slappe så meget af, at dets kæber løsner sig, så man ser tungespidsen stikke ud af kattens mund.

3. Mad sætter sig fast mellem tænderne

En kat vil ofte stikke tungen frem gentagne gange, hvis madrester sætter sig fast mellem tænderne. Mange katteejere forsømmer deres kats tandhygiejne. Dette kan få katten til at stikke tungen ud ofte, endda forårsage forskellige helbredsproblemer.

Læs også: Kend ins og outs ved at passe killinger

4. Specifikke sundhedsproblemer

Ud over de forskellige årsager ovenfor, kan årsagen til, at en kat stikker tungen ud, også skyldes helbredsproblemer, såsom:

  • Tandproblemer. Ud over fastsiddende madpartikler kan andre tandproblemer få katte til at stikke tungen ud. Dårlig smag og sår fra tandkødssygdomme, bylder, caries, huller og så videre kan udløse denne adfærd.
  • Senior demens. Ja, katte kan udvikle demens ligesom mennesker. Et tegn på ældre demens hos katte er manglende evne til at forhindre, at tungen stikker ud.
  • Infektion. Uanset om det er forårsaget af paradentose, læsioner eller andet, kan betændelse og infektion få en kat til at stikke tungen ud.
  • Stomatitis. Selvom det er mindre almindeligt end de tidligere nævnte årsager, er stomatitis hos katte virkelig en alvorlig sundhedstilstand. Denne tilstand kan også ofte få katte til at stikke tungen ud, savle, miste appetitten og puste.

Læs også: Vær forsigtig med farerne ved kattehår på helbredet

Hvis du har mistanke om din kats helbred, skal du ikke spekulere eller selvdiagnosticere. Brug appen at tale det igennem med dyrlægen snak , eller aftal tid hos en læge på dyrlægeklinikken.

Dyrlægen er den eneste, der kan afgøre, om der er et sundhedsproblem, din kat har. Jo hurtigere en læge finder et helbredsproblem hos en kat, der ikke er blevet diagnosticeret, jo bedre er kattens chancer for at modtage en vellykket behandling.

Reference:
katologisk. Tilgået 2021. Hvorfor stikker katte tungen ud? (+ 6 overraskende kattetungefakta).
The Happy Cat Site. Fået adgang i 2021. Hvorfor stikker katte tungen ud? En komplet guide.