Typer af tandpine, som gravide kvinder ofte føler

, Jakarta – Tandpine kan ske for alle, inklusive gravide kvinder. Der er flere ting, der kan udløse denne tilstand, lige fra dårlig mund- og tandhygiejne til hormonelle ændringer, der opstår under graviditeten. Tandpine hos gravide kan være meget forstyrrende og øge ubehaget.

Husk, at kvinder, der er gravide, ikke bør tage stoffer uforsigtigt, fordi det kan skade dem selv og det foster, de bærer. Når en tandpine viser sig, bør du straks foretage en undersøgelse og søge råd hos en læge for at finde ud af, hvordan du håndterer det sikkert. Så hvad er de ting, der kan få tandpine til at dukke op hos gravide kvinder?

Læs også: Gravide kvinder har tandpine, dette er årsagen

Typer af tandpine under graviditet

Generelt opstår tandpine som regel på grund af dårlig tand- og mundhygiejne. Selvom det kan angribe alle, siges gravide kvinder at være mere sårbare og oplever ofte tandpine og tandkødslidelser. Dette kan opstå, fordi der er en stigning i hormoner, der opstår under graviditeten. Hormonelle ændringer kan påvirke kroppens reaktion på plak eller tandsten.

Tandpine hos gravide kvinder kan variere, lige fra infektioner, tandkødsproblemer til huller. Der er forskellige faktorer, der kan udløse tandpine hos gravide kvinder, herunder:

  • Gingivitis

Kvinder, der er gravide, vil opleve hormonelle ændringer. Dette kan så øge risikoen for betændelse i tandkødet kaldet tandkødsbetændelse. Denne tilstand får tandkødet til at hæve og nogle gange bløder, når gravide kvinder børster tænder.

  • Periodontal

Gravide kvinder er også tilbøjelige til tandpine kaldet paradentose. Denne lidelse opstår, fordi der er skade på tændernes støttevæv. De fleste tilfælde af paradentose opstår som en komplikation af ubehandlet tandkødsbetændelse.

  • Epulis Gravidarum

En anden tandkødssygdom, der kan opstå, er epulis gravidarum. Denne sygdom opstår på grund af en klump i tandkødet. Gravide kvinder, der oplever denne sygdom, kan opleve ubehag, endda problemer med at spise og tale.

Læs også: Korrekt behandling af tandpine under graviditet

  • Hul

En af de klager, der ofte opstår hos gravide kvinder, er kvalme og opkastning. Det kan tilsyneladende også øge risikoen for tandpine under graviditeten. Årsagen er, at opkastning under graviditeten kan forårsage, at tænderne udsættes for mavesyre, og over tid kan det beskadige tandemaljen, hvilket øger risikoen for huller i tænderne.

Derudover øges risikoen for huller også hos gravide kvinder, som mangler calciumindtag. Dette siges at ske, fordi barnets calciumbehov tages fra moderens tænder. Der er dog ingen beviser for denne teori. Barnets calciumbehov vil først blive taget fra moderens knogler, hvis moderens calciumindtag mangler. Hvis det er utilstrækkeligt eller meget reduceret, så kan dette have betydning og påvirke moderens tænder.

For at undgå tandpine under graviditeten, gør det til en vane altid at holde dine tænder og mund rene. Børst dine tænder regelmæssigt og undgå fødevarer, der kan forværre problemerne i området. Sørg desuden for altid at opfylde behovene for calcium og andre næringsstoffer, så moderens og fosterets sundhed bliver fuldt opretholdt.

Læs også: 4 graviditetsproblemer i første trimester, du skal kende

Tag ikke stoffer skødesløst. Hvis tandpine rammer, kan du kontakte lægen på appen at søge råd og sikker tandpinebehandling. Læger kan nemt kontaktes via Video/taleopkald og chat , når som helst og hvor som helst uden at skulle forlade huset. Få information om sundhedstip til vedligeholdelse af tænder under graviditet fra en betroet læge. Kom nu, Hent nu i App Store og Google Play!

Reference:
WebMD. Tilgået 2020. Graviditet Gingivitis og Graviditetssvulster.
WebMD. Tilgået i 2020. Gingivitis og periodontal sygdom (gummisygdom).
MedicinNet. Tilgået i 2020. Tandpine.