Kan paracetamol tages sammen med anden medicin?

, Jakarta - Paracetamol bruges ofte af mange mennesker til at lindre smerter, såsom hovedpine, tandpine eller menstruationssmerter. Men nogle gange, når den oplevede smerte er meget alvorlig eller uudholdelig, tages paracetamol også sammen med andre lægemidler. Men kan paracetamol tages samtidig med andre lægemidler? For ikke at bringe sundheden i fare, bør du først kende reglerne for indtagelse af paracetamol her.

Lær paracetamol at kende

Paracetamol eller acetaminophen er et lægemiddel, der fungerer som smertestillende og feberdæmpende. Paracetamol bruges ofte til at behandle forskellige helbredstilstande, såsom hovedpine, muskelsmerter, gigt, rygsmerter, tandpine, forkølelse og feber. Disse lægemidler kan reducere smerter ved mild gigt, men behandler ikke den underliggende betændelse og hævelse af leddene. Måden paracetamol virker på er ved at reducere produktionen af ​​stoffer, der forårsager betændelse, nemlig prostaglandiner. Med reducerede niveauer af prostaglandiner i kroppen vil symptomer på betændelse, såsom feber og smerter aftage. Du kan få paracetamol, som fås i forskellige former, såsom tabletter (500 milligram og 600 milligram), sirupper, dråber, stikpiller og infusioner.

Der har ikke været rapporter om, at paracetamol kan forårsage fosterskader, når det indtages af gravide kvinder. Gravide kvinder og ammende mødre bør dog først tale med deres læge, før de tager lægemidlet.

Læs også: Paracetamol infusion og oral, hvilken er mere effektiv?

Indtagelse af paracetamol med andre lægemidler

Hvis du er 16 år og derover, anses det for at være sikkert at tage paracetamol sammen med ibuprofen, fordi der ikke er nogen farlige interaktioner, der kan være forårsaget af disse to stoffer. Du kan tage paracetamol og ibuprofen på samme tid eller separat. Ibuprofen er dog bedre at tage efter et måltid eller på en fuld mave. Sørg også for at tage begge typer lægemidler i henhold til den dosis, der er angivet på etiketten eller pakken. Paracetamol er også sikkert at tage sammen med antibiotika.

Paracetamol kan dog give bivirkninger, når det tages sammen med anden medicin. Følgende er virkningerne af paracetamol-interaktioner med andre lægemidler, som du skal være opmærksom på:

  • Reducerer virkningen af ​​paracetamol, når det bruges samtidig med carbamazepin, phenytoin, phenobarbital, cholestyramin, og imatinib .

  • Øger risikoen for blødning, når det tages med warfarin .

  • Øger risikoen for at udvikle paracetamol bivirkninger, når det tages sammen med metoclopramid, domperidon, eller probenecid .

  • Øg forekomsten af ​​lægemiddelbivirkninger busulfan .

For at være på den sikre side rådes det til at spørge din læge eller apoteket først, eller læse den informationsseddel, der følger med lægemidlet, hvis du ønsker at tage paracetamol sammen med andre lægemidler. Fortæl også din læge enhver form for medicin, kosttilskud eller naturlægemidler, du tager, især hvis du tager medicin mod epilepsi eller tuberkulose (TB). Du frarådes også at tage paracetamol sammen med alkohol, da det kan give leverskader.

Læs også: Sådan tager du sikkert medicin, når du har feber

Paracetamol bivirkninger du behøver at kende

Faktisk forårsager paracetamol sjældent bivirkninger. Men når det tages i overskud, kan paracetamol forårsage følgende bivirkninger:

  • Kløe i huden.

  • Feber .

  • Ondt i halsen.

  • Mavesår

  • Kroppen føles svag.

  • Rygsmerte.

  • Urinen er uklar eller blodig.

  • Sort afføring eller blodig afføring.

Vær også forsigtig, tag ikke for meget paracetamol. Følgende er symptomerne på en overdosis af paracetamol:

  • Mistet appetiten.

  • Øvre mave gør ondt.

  • Kvalme eller opkastning.

  • Diarré.

  • En koldsved.

Læs også: Langvarig paracetamolafhængighed, er der en fare for helbredet?

Det er en forklaring på reglerne for at tage paracetamol sammen med andre lægemidler. Du kan også købe paracetamol ved at bruge applikationen . Det er meget nemt, bare bliv bestille blot gennem funktionerne Køb medicin og din ordre ankommer inden for en time. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.

Reference:
HealthDirect. Tilgået i 2019. Paracetamol.
NHS. Tilgået 2019. Kan jeg tage paracetamol og ibuprofen sammen?