7 fakta om nervesystemet i den menneskelige krop

Jakarta - Nervesystemet spiller en vigtig rolle i at regulere og koordinere alle kropsaktiviteter, såsom at gå, tale, synke, trække vejret, tænke, lære og huske. Nervesystemet regulerer også, hvordan kroppen reagerer i en nødsituation. Selve nervesystemet består af hjernen, rygmarven, øjne, ører, næse, mund, hud og alle kroppens nerver.

Nervesystemet fungerer ved at tage information fra kroppens organer eller sanser, derefter behandle den opnåede information og udløse reaktioner. Forskellige slags reaktioner, der opstår, er smerter, vejrtrækning, kulde, bevægelige muskler og andre. Derudover skal du også kende følgende interessante fakta om nervesystemet i den menneskelige krop:

Læs også: Fungerer nerverne godt? Find ud af denne simple test

1.Der er to dele af det menneskelige nervesystem

Det menneskelige nervesystem er opdelt i to dele, nemlig centralnervesystemet (CNS) og det perifere nervesystem (PNS). CNS er placeret i kraniet og rygsøjlens vertebrale kanal, herunder nerverne i hjernen og rygmarven. Mens andre nerver i kroppen, er en del af SST.

2.Der er to typer af det menneskelige nervesystem

Udover CNS og PNS er der to andre typer nervesystem, nemlig frivillige og ufrivillige. Det frivillige (somatiske) nervesystem fungerer til at kontrollere ting, der er bevidste og kan kontrolleres bevidst, såsom at bevæge hovedet eller kroppen. Mens det ufrivillige nervesystem (vegetativt eller automatisk) fungerer til at kontrollere processer i kroppen, der ikke er kontrolleret, såsom puls, vejrtrækning, stofskifte, blinke og andre.

3. Der er milliarder af nerveceller i menneskekroppen

I en menneskekrop er der milliarder af nerveceller (neuroner), hvilket er omkring 100 milliarder i hjernen og 13,5 millioner i rygmarven. Kroppens neuroner er ansvarlige for at opfange og sende elektriske og kemiske signaler (elektrokemisk energi) til andre neuroner.

Læs også: Coronas indflydelse på hjernen og nervesystemet

4. Neuronernes rolle i den menneskelige krop

Følgende er fire typer neutroner i den menneskelige krop og deres respektive funktioner:

  • Sensoriske, nemlig neuroner, der har ansvaret for at sende elektriske signaler udefra kroppen, såsom kirtler, muskler og hud ind i centralnervesystemet.
  • Motor, som er den neuron, der har ansvaret for at transportere signaler fra centralnervesystemet til ydersiden af ​​kroppen.
  • Receptorer, dvs. receptorneuroner, der fornemmer lys, lyd, berøring og kemikalier, omdanner dem derefter til elektrokemisk energi, som sendes af sensoriske neuroner.
  • Interneuroner er neuroner, hvis opgave er at sende beskeder fra en neuron til en anden.

5. Nervesystemet forbereder kroppen til handling

Det sympatiske nervesystem er ansvarligt for at fortælle kroppen, at den skal gøre sig klar til fysisk og mental aktivitet. Dette nervesystem udløser en hurtigere puls og åbner luftvejene for at gøre vejrtrækningen lettere. Dette nervesystem stopper også fordøjelsen midlertidigt, så kroppen kan fokusere på hurtig handling.

6. Hvile reguleres også af nervesystemet

Den sidste kendsgerning i den menneskelige krops nervesystem er, at selv i hvile reguleres kroppen af ​​det. Det nervesystem, der er ansvarligt for at kontrollere kropsfunktioner under hvile, er det parasympatiske. Nogle af de aktiviteter, der reguleres af nervesystemet, stimulerer fordøjelsen, hjælper med at berolige kroppen og aktiverer stofskiftet.

Læs også: Lær mere om nervesystemet hos mennesker

Det er nogle fakta om nervesystemet i den menneskelige krop. Hvis dette vigtige system i kroppen forstyrres, kan den ramte have svært ved at bevæge sig, tale, synke, trække vejret eller tænke. Hvis du har symptomer på forstyrrelser i nervesystemet, såsom pludselig hovedpine, konstant snurren, endda tab af muskelstyrke, skal du foretage en undersøgelse på det nærmeste hospital for at finde årsagen og behandle de symptomer, der opstår, ja.

Reference:
Healthline. Tilgået i 2021. 11 sjove fakta om nervesystemet.
Biologydictionary.net. Fået adgang i 2021. Sjove fakta om nervesystemet.