Sådan kontrolleres lymfeknuder

Jakarta - Lymfeknuder spiller en vigtig rolle i at vedligeholde immunsystemet. Disse kirtler er små vævsstrukturer, der ligner kidneybønner og findes i nakke, inderlår, armhuler, omkring tarmene og mellem lungerne.

Læs også: Dette er et tegn på farlige lymfeknuder

Selvom det spiller en rolle i at opretholde immunsystemet, er lymfeknuderne modtagelige for sundhedsproblemer. Normalt er denne tilstand karakteriseret ved hævelse på stedet for lymfeområdet. Så hvordan kender man lymfepositionen i kroppen?

Ved, hvordan man kontrollerer lymfeknuder

National Cancer Institute skriver, lymfeknuder bygger et lymfesystem, hvis rolle er at opsamle væsker, affaldsstoffer, vira og bakterier i kropsvæv uden for blodbanen. Lymfekar vil føre væsken til lymfeknuderne.

Når væsken dræner, filtrerer lymfeknuderne de stoffer, der har ophobet sig i væsken. Hvis der findes skadelige stoffer (såsom vira og bakterier), vil hvide blodlegemer (lymfocytter) ødelægge dem. I mellemtiden vil den filtrerede væske, salt og protein blive returneret til blodbanen.

Så hvorfor er det nødvendigt at vide, hvordan man kontrollerer lymfeknuderne? Når en infektion, skade eller kræft opstår, vil lymfeknuderne forstørre eller svulme. Denne tilstand opstår som reaktion på lymfeknudernes modstand mod skadelige stoffer i kroppen. Hvis du ved, hvordan du kontrollerer dine lymfeknuder uafhængigt, kan du tidligt opdage sundhedsproblemer i din krop.

Trin til lymfeknudeundersøgelse

Før du kontrollerer lymfeknudernes tilstand, er det første skridt, der skal gøres, at finde lymfeknudernes placering. Lymfeknuder kan findes i flere områder, såsom nakke, kraveben, armhuler og lyske.

Læs også : Hævede lymfeknuder i armhulen, hvad er farerne?

Efter at have fundet placeringen af ​​lymfeknuden, kan du trykke den med 3 fingre bag øret. Skub 3 fingre langsomt mod halsen til bunden af ​​kæben.

Lymfeknuder er generelt klyngede og har størrelsen af ​​en nyrebønne. Sunde lymfeknuder vil have en mere fleksibel og elastisk tekstur sammenlignet med det omgivende væv.

Det samme kan gøres, hvis du leder efter lymfeknuder i armhuler eller lyske. Hævede lymfeknuder vil føles anderledes end sunde lymfeknuder. Hvis du trykker for hårdt, kan du mærke smerte og ubehag.

Hævede lymfeknuder kan vende tilbage til normal inden for få dage, især dem, der opstår som følge af en allergisk reaktion. Du skal være opmærksom, hvis lymfeknuderne forbliver hævede i flere dage og er ledsaget af andre symptomer, såsom vægttab, nattesved, vedvarende feber, synkebesvær og åndedrætsbesvær.

Disse symptomer kan være et tegn på, at immunsystemet kæmper mod en alvorlig sygdom, der skal behandles med det samme. Du kan med det samme gå til det nærmeste sygehus ved at bestille tid hos en læge online via ansøgningen . Så glem det ikke Hent ansøgningen, så du ikke skal stå i lange køer efter ankomsten til hospitalet.

Læs også: Pas på symptomer på hævede lymfeknuder

Tjek lymfeknuderne

Der er flere tests, der kan udføres for at bestemme årsagen til hævede lymfeknuder ved at lave en biopsi og også en CT-scanning.

Behandlingstypen afhænger af årsagen. Nogle muligheder omfatter brug af antibiotika, medicin for at reducere hævelse eller irritation, der opstår, hvis hævelsen er forårsaget af en virus. I mellemtiden, hvis hævelsen er forårsaget af kræftceller, kan behandlingen ske med kirurgi, stråling eller kemoterapi.

Reference:
WebMD. Hentet 2021. Hvorfor er mine kirtler hævede.
National Cancer Institute. Tilgået i 2021. Lymfekirtel.