Der skal udføres test for at opdage ovariecyster

, Jakarta - Cyster er en type godartet tumor, der ofte findes hos kvinder. En type cyste, der ofte forekommer hos kvinder, der stadig er i den fødedygtige alder og kan føde børn, er ovariecystesygdom. Æggestokkene er to små organer placeret på hver side af livmoderen i en kvindes krop. Æggestokken er tæt beslægtet med livmoderen, så mange kalder det en livmodercyste, selvom cysten er en klump i æggestokken (æggestokken).

Æggestokkene er ansvarlige for at producere hormoner, herunder østrogen, der får en kvinde til at menstruere. Hver måned frigiver æggestokkene et lille æg. Disse æg rejser til æggelederne (æggelederne) for derefter at blive befrugtet. Denne ægcyklus er kendt som ægløsningsprocessen.

Læs også: Genkend symptomerne på ovariecyster

Symptomer på ovariecyste

Selvom der nogle gange ikke mærkes nogen symptomer, er det en god idé ikke at undervurdere denne sygdom. Cyster kan blive større, så det forstyrrer ydeevnen af ​​andre organer, hvilket resulterer i at begrænse strømmen af ​​væske i væv såsom leveren, bugspytkirtlen eller andre organer. Nogle af de symptomer, du føler, når denne sygdom angriber kroppen, omfatter:

  • Smerter eller oppustethed i maven.

  • Vandladningsbesvær eller hyppig vandladning.

  • Uforklarlige smerter i lænden.

  • Smerter under samleje.

  • Unormale smerter og blødninger under menstruation eller uden for menstruationscyklussen.

  • Vægten fortsætter med at falde.

  • Kvalme eller opkastning.

  • Tab af appetit, på grund af at maven hurtigt føles mæt.

Læs også: Lad være med at sidestille det med en tumor, det er hvad en cyste er

Diagnose af ovariecyste

Hvis ovennævnte symptomer begynder at vise sig, så skal du hurtigst muligt få det tjekket hos en fødselslæge/gynækolog. De vil mærke en klump under en bækkenundersøgelse. For at finde ud af, om du har livmodercyster, er der flere måder, du kan gøre for at diagnosticere dem. Metoderne omfatter:

  • Testen bruger ultralydsbølger, denne metode er lavet til at lave billeder af æggestokkene. Dette billede hjælper lægen med at bestemme størrelsen og placeringen af ​​cysten eller tumoren.

  • Billeddiagnostiske tests som f. computertomografi (CT), MR scanning (MRI) og positronemissionstomografi (PET) er test, der giver en detaljeret beskrivelse. Læger kan bruge denne test til at finde ovarietumorer og se, hvordan de har spredt sig.

  • For at fuldføre dette udfører lægen blodprøver for at kontrollere niveauet af flere hormoner. Dette kan omfatte kontrol luteiniserende hormon (LH), follikelstimulerende hormon (FSH), østradiol og testosteron.

  • Gennem et lille snit indsætter lægen et laparoskop, som er et rør med lys og kamera fastgjort for enden. Før du starter denne kirurgiske metode, vil du gennemgå en bedøvelsesproces. Med laparoskopi ser læger direkte på bækkenhulen og reproduktive organer for at opdage abnormiteter.

  • CA-125 test. Hvis lægen mener, at denne tumorvækst er kræftfremkaldende, vil lægen anbefale en blodprøve for at lede efter et protein kaldet CA-125. Niveauer af dette protein har en tendens til at være højere hos nogle kvinder med kræft i æggestokkene (men er ikke det eneste benchmark). Denne test bruges hovedsageligt til kvinder over 35 år, som har en lidt højere risiko for at udvikle kræft i æggestokkene.

  • Hvis diagnosen er kræft i æggestokkene, bruger lægerne resultaterne af diagnostiske tests til at afgøre, om kræften har spredt sig ud over æggestokkene. Hvis det er kræft, vil lægen også bruge resultaterne til at fastslå, hvor langt det har spredt sig. Denne diagnostiske procedure kaldes iscenesættelse. Dette hjælper lægen med at planlægge behandlingen.

De fleste ovarievækster er godartede. Men små mængder kan være kræftfremkaldende. Derfor er det vigtigt at have regelmæssige bækkenundersøgelser. Især kvinder i overgangsalderen bør få regelmæssig kontrol, da de står over for en højere risiko for at udvikle kræft i æggestokkene.

Læs også: Hvad skal man være opmærksom på, når man behandler cyster med laparoskopi

Vil du vide mere om ovariecystesygdom? Hvorfor kan du spørge en sagkyndig læge direkte gennem ansøgningen . Gennem funktioner Snak og Stemme/videoopkald , kan du chatte med erfarne læger uden at skulle forlade huset. Kom nu, Hent Ansøgning nu i App Store og Google Play!