Sådan overføres hepatitis til kroppen

Jakarta - Hepatitis er en inflammatorisk leversygdom, der kan udvikle sig til fibrose (ardannelse) og skrumpelever eller leverkræft. Hvordan hepatitis overføres til kroppen er ret varieret, afhængigt af typen. De to vigtigste måder, hvorpå hepatitis går fra person til person, er kontakt med inficeret blod eller andre kropsvæsker og kontakt med inficeret afføring.

I mellemtiden udskilles hepatitis A og E gennem afføringen fra en inficeret person. Du kan blive smittet med hepatitis A eller E, hvis du indtager forurenet mad eller vand. Mens hepatitis type B, C og D spredes gennem kontakt med inficeret blod. Seksuel overførsel er en mindre almindelig, men stadig vigtig eksponeringsvej, især for hepatitis B.

Læs også: Advarsel, dødsraten for hepatitis er mere end AIDS og TB

Typer af hepatitisvirus

Viral hepatitis er den mest almindelige årsag til hepatitis i verden, men andre infektioner, giftige stoffer (for eksempel alkohol og visse stoffer) og autoimmune sygdomme kan også forårsage hepatitis. Generelt er der omkring 5 store hepatitisvira, omtalt som type A, B, C, D og E. Disse fem stammer er af største bekymring på grund af byrden af ​​sygdom og død, de forårsager og potentialet for spredning af udbrud og epidemier.

Især type B og C er de mest almindelige årsager til levercirrhose og kræft. Hepatitis A og E er normalt forårsaget af indtagelse af forurenet mad eller vand. Hepatitis A- og hepatitis E-virus (HAV og HEV) overføres begge via enterisk, dvs. fordøjelse eller ad fækal-oral vej. For at få denne virus kan det skyldes, at du sluger afføring inficeret med virussen.

Selvom der er flere måder, hvorpå denne fækal-orale rute etableres, sker overførslen oftere gennem dårlig hygiejne, herunder utilstrækkelig sanitet. Som følge heraf er nogle regioner i verden, såsom Indien, Bangladesh og Central- og Sydamerika, særligt modtagelige for hepatitis E-virus.

Hepatitis B, C og D opstår normalt som følge af parenteral kontakt (injektioner) med inficerede kropsvæsker. Almindelige transmissionsmåder for denne virus omfatter modtagelse af kontamineret blod eller blodprodukter og invasive medicinske procedurer ved brug af kontamineret udstyr.

Læs også: Kend farerne ved hepatitis A, og hvordan man overvinder det

Til overførsel af hepatitis B fra mor til baby ved fødslen, fra familiemedlemmer til børn og også gennem seksuel kontakt. Hepatitis B-virus kan spredes gennem kropsvæsker hos en inficeret person. Dette omfatter blod, sved, tårer, spyt, sæd, vaginalt udflåd, menstruationsblod og modermælk fra en inficeret person.

Muligheder for at pådrage sig virussen omfatter deling af nåle, tatoveringer eller kropspiercinger med inficerede værktøjer. En anden mulighed spredes gennem fødslen og samleje. Faktisk er næsten to tredjedele af tilfældene af akut hepatitis B i USA forårsaget af samleje.

Hvordan forhindrer man overførsel af hepatitis?

At forstå, hvordan de forskellige typer af hepatitis spredes, er den første nøgle til forebyggelse. Her er nogle handlinger, der kan udføres:

1. Få hepatitisvaccinen

Vacciner er tilgængelige for at beskytte dig mod hepatitis A og B. Følgende typer vacciner er tilgængelige:

  • Hepatitis A-vaccine (Havrix og Vaqta): Disse gives som en serie af to med seks måneders mellemrum.
  • Hepatitis B-vaccine (Recombivax HB, Comvax og Engerix-B): Denne vaccine er lavet af en inaktiveret virus og gives i tre eller fire serier over en periode på seks måneder.
  • Kombineret hepatitis A- og B-vaccine (Twinrix): Denne vaccine gives i en tredelt serie og giver, når den er afsluttet, immunitet mod hepatitis A og B.

Læs også: 6 Fatale virkninger af komplikationer af hepatitis

Der er ingen tilgængelig vaccine til at forhindre hepatitis C, D eller E. Hepatitis C er dog nu helbredelig for mange patienter på grund af de nye effektive antivirale lægemidler. I mellemtiden, selvom der ikke er nogen hepatitis D-vaccine endnu, kræver denne virus hepatitis B for at overleve. At få hepatitis B-vaccinen sikrer derfor også, at hepatitis D-infektion ikke opstår.

Men hvis du allerede er smittet med hepatitis B, vil det at få hepatitis B-vaccinen ikke beskytte dig mod hepatitis D. Hvis du vil vide mere om hepatitis-vaccinen, kan du spørge din læge på , du ved. Med appen Du kan også bestille tid hos en læge på dit flagskibshospital, hvis du ønsker at få den hepatitisvaccine, du har brug for.

2. Find oplysninger om spredning af hepatitis, mens du rejser

Forurenet vand kan sprede hepatitis A og E. Husk, at når du rejser til et område med en usikker vandforsyning, er det forurenede vand muligvis ikke tydeligt for det blotte øje. Undgå altid postevand, isterninger, rå frugt og grøntsager, der kan være blevet vasket i forurenet vand.

Børstning af tænder eller vask med forurenet vand kan også sætte dig i fare. Brug derefter fabriksforseglet flaskevand til at børste dine tænder og undgå at sluge vand, mens du bader eller svømmer. Glem ikke at vaske dine hænder regelmæssigt, da det kan hjælpe med at beskytte mod hepatitis A og E.

Reference:
WHO. Tilgået 2020. Hvad er hepatitis?
Healthline. Hentet 2020. Hvordan overføres hepatitis C?