Need to Know, 8 sygdomme på grund af nyrefunktionsforstyrrelser

Jakarta – Mennesker har et par nyrer, som skal vedligeholdes for at fungere optimalt. Nyrernes hovedfunktion er at filtrere affald eller affaldsstoffer i kroppen, både fra mad, medicinforbrug og eksponering for giftige stoffer. Hele 200 liter blod filtreres hver dag, og omkring to liter affald udskilles gennem urinen.

Læs også: Hvorfor har mennesker to nyrer?

Ud over at filtrere affald hjælper nyrerne processen med absorption af stoffer, som kroppen har brug for, såsom aminosyrer, sukkerarter, natrium, kalium og andre næringsstoffer. Det er derfor, nedsat nyrefunktion har en negativ indvirkning på kroppen, fordi det forårsager følgende sygdomme:

1. Akut nyresvigt

Opstår på grund af, at nyrerne ikke er i stand til at filtrere affaldsstoffer i blodet. Årsagerne er urinvejssten, medicinforbrug, alvorlig dehydrering og traumer i nyrerne. Symptomer på nyresvigt omfatter nedsat urinproduktion, hævede ben, åndenød, brystsmerter, angst, anfald og koma. Myoglobin kan også skade nyrerne og føre til nyresvigt.

2. Nyresten

Karakteriseret ved dannelsen af ​​krystaller i nyrerne, så det er kendt som urinsten. Nyresten kan flytte til andre urinveje såsom urinledere, blære og urinrør. Når dette sker, kan krystallerne skade væggene i urinvejene og få urinen til at blande sig med blod. Et af symptomerne er smerter, der forsvinder og opstår i taljeområdet.

3. Glomerulonefritis

Betændelse i glomerulus eller de små blodkar, der filtrerer blodet. Som et resultat kan nyrerne ikke filtrere blod normalt, hvilket fører til nyresvigt. Symptomer på glomerulonefritis er blodig urin, forhøjet blodtryk, sjælden vandladning, mavesmerter, skummende urin og hævelse af ansigt, hænder, fødder og mave på grund af væskeophobning i kroppen.

4. Akut nefritis

Betændelse i nyrernes nefroner. Mennesker med akut nefritis oplever feber, opkastning, forhøjet blodtryk, rygsmerter og urinvejsforstyrrelser.

5. Urinvejsinfektion

Opstår, når bakterier inficerer urinvejene. Denne tilstand er karakteriseret ved feber, smerter ved vandladning og hyppig vandladning.

6. Acidose

Forårsaget af høje niveauer af kuldioxid i kroppen, diarré, nedsat insulinniveau og nyrernes manglende evne til at filtrere alkaliske stoffer i kroppen. Symptomerne omfatter træthed, hyppig døsighed, forvirring, vejrtrækningsbesvær, hovedpine, hurtig hjertebanken og nedsat appetit.

7. Uræmi

Opbygningen af ​​urinstof i blodet forårsager irritation af nervesystemet. Normalt oplever mennesker med uræmi benkramper, appetitløshed, hovedpine, træthed, opkastning og koncentrationsbesvær.

8. Kronisk nyresvigt

Nedsat nyrefunktion under normale grænser i mere end tre måneder. Kronisk nyresvigt er karakteriseret ved, at nyrerne ikke er i stand til at filtrere affald, kontrollere mængden af ​​vand i kroppen og kontrollere salt- og calciumniveauet i blodet. Symptomerne omfatter åndenød, opkastning, knoglesmerter, følelsesløshed i benene, vægttab, hævede fødder eller øjne og besvimelse.

Læs også: Find ud af betydningen af ​​nyrefunktion for kroppen

Mennesker med alvorlige nyrefunktionsforstyrrelser kræver dialyse (dialyse) til en nyretransplantation. Denne procedure har til formål at genoprette nyrefunktionen ved filtrering af affaldsstoffer i kroppen. Hvis du har spørgsmål om nyrefunktionen, så tøv ikke med at spørge din læge .

Du kan bruge funktionerne Kontakt læge som findes i at spørge lægen når som helst og hvor som helst via snak, og Stemme/videoopkald. Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning i App Store eller Google Play!