Mellemmavesmerter, hvornår har du brug for lægebehandling?

”Den midterste mave rummer forskellige vitale organer, fra leveren, galdeblæren, bugspytkirtlen og den øvre del af tarmen. Hvis dette område gør ondt, kan der være et problem med disse organer. Forsink derfor ikke med at se en læge, hvis du føler uudholdelige smerter i din midterste mave."

, Jakarta – Mavesmerter er en almindelig tilstand, som alle oplever. Årsagerne til mavesmerter varierer, alt efter hvilken del af maven, der gør ondt. Centrale mavesmerter kan signalere en række forskellige tilstande. Fordi den midterste mave rummer forskellige vitale organer, lige fra leveren, galdeblæren, bugspytkirtlen og øvre tarm.

Håndtering af mellemmavesmerter bør ikke være vilkårlig, det skal justeres til årsagen. Du bør dog ikke ignorere det, og du bør konsultere en læge, hvis du oplever følgende symptomer.

Læs også: 4 måder at overvinde mavesmerter derhjemme

Se en læge, hvis du oplever disse symptomer

Almindelige mavesmerter går normalt over af sig selv uden behandling. Men hvis de mavesmerter, du oplever, er i midten og ikke går væk, skal du straks søge læge for nærmere undersøgelse. Her er nogle symptomer på øvre mavesmerter, du skal være opmærksom på:

  • Uudholdelig smerte.
  • Mavesmerter med feber.
  • Opkastning varer mere end 12 timer.
  • Mavesmerter efter en skade, såsom et slag i maven.
  • Smerter opstår efter at have taget en ny medicin.
  • Oplevet af personer med svækket immunsystem, såsom mennesker med hiv, som gennemgår kemoterapi eller immunsuppressiva.
  • Afføring er hvid eller bleg i farven.
  • Oplevet af gravide.
  • Har tegn på alvorlig dehydrering, såsom manglende vandladning, sprukne læber, meget tør hud, forvirring, svimmelhed eller indsunkne øjne.

Hvis du planlægger at besøge lægen til kontrol, er det nemmere at bestille tid på hospitalet i appen først. Hentappen lige nu!

Hvordan diagnosticerer læger årsagen?

Årsagen til mavesmerter kan diagnosticeres gennem en række tests. Før du gennemgår testen, skal lægen først foretage en fysisk undersøgelse. Normalt vil lægen trykke forsigtigt på maveområdet for at tjekke for hævelse eller ømhed. Undersøgelsen kombineres derefter med smertens sværhedsgrad og dens placering. De indhentede oplysninger hjælper lægen med at bestemme, hvilke test der skal udføres.

Læs også: Navlesmerter, hvad forårsager det?

Billeddiagnostiske tests, såsom en MR, røntgen eller CT-scanning, kan bruges til at se på organer, væv og andre strukturer i maven i detaljer. Disse tests kan hjælpe med at diagnosticere tumorer, brud, brud og betændelse. Andre test, der kan udføres, omfatter:

  • Koloskopi for at se inde i tyktarmen.
  • Endoskopi er almindeligt anvendt til at opdage betændelse og abnormiteter i spiserøret og maven.
  • Øvre GI er en diagnostisk test ved hjælp af specielle røntgenstråler ved hjælp af kontrastfarve til at kontrollere for vækster, sår, betændelse, blokeringer og andre abnormiteter i maven.
  • Blod-, urin- og afføringsprøver for at lede efter tegn på bakterielle, virale og parasitære infektioner.

Forskellige årsager til mellemmavesmerter

Der er mange tilstande, der forårsager mid-mavesmerter. Her er nogle mulige årsager:

  • Gas. Den mest almindelige årsag til midterste mavesmerter er en ophobning af gas i fordøjelseskanalen. Denne ophobning af gas kan forårsage en følelse af tryk, oppustethed eller mæthed.
  • Dårlig fordøjelse. Ud over mavesmerter er fordøjelsesbesvær ofte ledsaget af en brændende fornemmelse i munden eller halsen. Smerten kan også føles som om den kommer fra brystet. I den medicinske verden er denne tilstand kendt som dyspepsi. Dyspepsi udløses ofte af for meget syre i maven.
  • gastritis. Denne tilstand er forårsaget af infektion Helicobacter pylori.Gastritis får slimhinden i maven til at blive hævet og smertefuld.
  • Maveinfluenza. En person, der oplever mavesmerter, føler normalt mavesmerter, kvalme, opkastning og diarré.
  • Bilag. Hvis den ikke behandles med det samme, kan blindtarmsbetændelse være livstruende. I de tidlige stadier kan en person føle en kedelig smerte omkring navlen, som derefter spreder sig til den øvre del af maven. Efterhånden som infektionen bliver værre, flytter smerten sig til nederste højre side.
  • Galdesten. Høje kolesterol- eller bilirubinniveauer kan forårsage galdesten. Når de er store nok og tilstopper kanalerne, kan det give uudholdelige mavesmerter.
  • Lever- eller bugspytkirtelproblemer. Leveren, bugspytkirtlen og galdeblæren arbejder sammen for at udføre fordøjelsesfunktioner. Disse tre organer er placeret på den øverste højre side af maven. Fremkomsten af ​​problemet vil helt sikkert forårsage mavesmerter.

Læs også: Typer af fødevarer, der er sikre for mennesker med maveinfluenza

Der er forskellige tilstande, der kan forårsage smerter i midten af ​​maven. Hvis smerten er uudholdelig, bør du ikke forsinke at se en læge, fordi det kan være et tegn på en alvorlig tilstand.

Reference:
Healthline. Hentet 2021. Hvad forårsager min øvre mavesmerter?.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået i 2021. Hvad forårsager øvre mavesmerter?.