Før du bruger, skal du først kende plus og minus ved p-piller

, Jakarta - P-pillen eller det, vi oftere kender som p-piller, er en daglig pille, der indeholder hormoner for at ændre den måde, kroppen fungerer på og forebygge graviditet. Hormoner er kemiske stoffer, der kontrollerer og fungerer kroppens organer.

Lær p-piller at kende, og hvordan de virker

P-piller er en kombination af hormonerne østrogen og progesteron for at forhindre ægløsning. Ægløsning er frigivelsen af ​​et æg i løbet af den månedlige cyklus. En kvinde kan ikke blive gravid, hvis hun ikke har ægløsning, fordi der ikke er noget æg, der kan befrugtes.

Disse piller virker også på at fortykke slimet omkring livmoderhalsen, hvilket gør det sværere for sædceller at komme ind i livmoderen og nå det æg, der blev frigivet. Hormonerne i p-piller kan nogle gange også have en indflydelse på livmoderen, hvilket gør det sværere for ægget at sætte sig fast i livmodervæggen. I dette tilfælde spiller p-piller en vigtig rolle i at kontrollere æggestokkene og livmoderen.

Læs også: Tips til at vælge prævention til kvinder

Fordele ved at bruge p-piller

Som præventionsmetode er her fordelene ved at bruge p-piller:

  • Det kan beskytte dig 24 timer, så du ikke længere behøver at bekymre dig om graviditet under sex.

  • P-piller er ret effektive. Succesraten for p-piller til at forhindre graviditet kan nå 99 procent, hvis du tager dem regelmæssigt i henhold til instruktionerne.

  • P-piller er nemme at stoppe. Hvis du ønsker at blive gravid, skal du bare stoppe med at tage p-piller, så vender cyklussen tilbage til normalen, så du kan blive gravid igen.

Læs også: Hvor effektive er kondomer?

Udover at forebygge graviditet er følgende sundhedsmæssige fordele ved p-piller:

  • Lindrer acne.

  • Forebyg osteoporose.

  • Kramper og smerter under menstruation bliver lettere.

  • Vil ikke forstyrre seksuel aktivitet.

  • Reducerer risikoen for kræft i æggestokkene, livmoderen og tyktarmen.

  • Beskytter mod bækkenbetændelse (PCOS). PCOS er en infektion i de kvindelige reproduktive organer, såsom livmoder, livmoderhals, æggestokke eller æggeledere.

  • Håndtering af symptomer polycystisk ovariesyndrom (PCOS). PCOS er en sygdom forårsaget af hormonel ubalance hos kvinder

  • Menstruationscyklusser er mere regelmæssige. P-piller får menstruationscyklus til at forekomme regelmæssigt. Dette er især nyttigt for kvinder, der har menstruationscyklusser, der er for hurtige eller for sjældne.

  • Påvirker ikke fertiliteten, selvom det kan tage 2-3 måneder at blive gravid efter at have stoppet p-piller sammenlignet med dem, der ikke bruger p-piller som prævention.

  • Lindrer hirsutisme. Østrogenet og gestagen i pillen undertrykker udviklingen af ​​mandlige kønshormoner (androgener og testosteron), der får ansigts- og kropsbehåring til at vokse, især på hagen, brystet og maven.

Ulemper ved p-piller

De fleste kvinder oplever milde og forbigående bivirkninger, såsom hovedpine, kvalme, ømhed i brysterne, blødning mellem menstruationer og humørsvingninger i løbet af de første tre måneder. Følgende er andre bivirkninger af p-piller:

  • vaginalt udflåd. Nogle kvinder, der tager p-piller, vil opleve udflåd fra skeden. Dette kan øge eller mindske vaginal smøring og påvirke sexlysten. Symptomer på udflåd fra skeden er normalt harmløse og varer kort tid.

  • Øge eller mindske sexlysten. P-piller indeholder østrogen og progesteron, så det kan påvirke sexlysten at tage dem. For nogle mennesker kan p-piller nedsætte lysten, mens det for andre kan øge sexlysten.

  • Vægtøgning. Indtil nu er der ingen videnskabelig dokumentation, der viser, at det kan få dig til at tage på i vægt at tage p-piller. Nogle kvinder, der tager p-piller, oplyser dog, at de oplever ødem (hævelse på grund af væskeophobning i kroppen) i bryster og hofter. Østrogenet i p-piller kan også påvirke fedtcellerne. Den effekt, der opstår, får fedtceller til at blive større end deres tidligere størrelse, men får ikke cellerne til at stige i antal.

Læs også: Sådan bruger du de rigtige præventionsmidler

Det er en forklaring på det positive og det negative ved p-piller. Du kan diskutere direkte via Snak og Stemme/videoopkald med speciallæger kl . Derudover kan du også købe medicin og din ordre bliver leveret indenfor en time. Kom nu, Hent appen nu!

Reference:
Healthline. Tilgået 2020. P-piller: Er de rigtige for dig?

WebMD. Tilgået 2020. P-piller.