Hvorfor kan nogen få elefantfod?

Jakarta - Elephantiasis er også kendt som elefantiasis eller lymfatisk filariasis forårsaget af parasitiske orme, der overføres gennem myggestik. Elephantiasis kan forårsage hævelse af pungen, benene eller brysterne. Elefantiasis kan siges at være en overset tropesygdom. Dette skyldes, at denne sygdom er mere almindelig i tropiske og subtropiske områder i verden, såsom Afrika og Sydøstasien.

Læs også: Vigtigheden af ​​at forhindre elefantfod med medicin

Fødderne er det område, der oftest rammes af elefantiasis. Hævelse og forstørrelse af kropsdele på grund af elefantiasis kan forårsage smerte og mobilitetsproblemer. Huden på fødderne, pungen eller brystet, der er påvirket, vil opleve symptomer som tørhed, tykkelse, sårdannelse, en mørkere farve end normalt og forekomsten af ​​pletter. Nogle mennesker oplever yderligere symptomer, såsom feber og kulderystelser.

Elefantiasis er en type sygdom, der har potentiale til at påvirke immunsystemet. Mennesker med denne tilstand har også en højere risiko for at udvikle sekundære infektioner. Elephantiasis er forårsaget af en parasitisk infektion, der er klassificeret som en nematode (rundorm) fra Filarioidea-familien. Der er 3 typer filariale orme, der forårsager elefantiasis, der ligner tråde:

  • Wuchereria bancrofti. 90 procent af elefantiasis sygdom er forårsaget af denne type orm.

  • Brugia malaysisk. Den type orm, der forårsager elefantiasis, er den næstmest almindelige.

  • Brugia timori. Denne type orme er sjældnere end de to foregående typer orme.

Hvordan spredes denne sygdom?

Som tidligere forklaret er myg mellemleddet for overførsel af elefantiasis. Overførsel af elefantiasis begynder, når myg bliver inficeret med rundormslarver, når de indtager et blodmåltid fra inficerede mennesker. Myggen bider derefter en anden person og spreder larverne ind i denne persons blodbane. Til sidst vandrer ormelarverne til lymfesystemet via blodbanen og modnes i lymfesystemet.

Læs også: Kend 3 komplikationer på grund af filariasis

Ormereder vil sætte sig fast i lymfekarrene og forstyrre lymfesystemets normale funktion. Orme kan leve i omkring 6-8 år, og i løbet af deres levetid vil ormene producere millioner af mikrofilariae (umodne larver), der cirkulerer i blodet.

Lymfatisk filariasis overføres af forskellige typer myg, for eksempel af Culex-myg, som normalt er udbredt i by- og semi-byområder. Anopheles-myg findes generelt i landdistrikter og Aedes, hvis største levested er i Stillehavet.

Behandling af elefantfod

En type lægemiddel, der ofte ordineres til behandling af elefantiasis, er diethylcarbamazin (DEC). Mennesker med elefantiasis vil modtage dette lægemiddel en gang om året for at dræbe mikroskopiske orme, der lever i blodbanen.

En anden måde at behandle elefantiasis på er at bruge DEC i kombination med et lægemiddel kaldet ivermectin. Dette lægemiddel tages også en gang om året, og denne kombination har vist bedre langsigtede resultater. Hvis du har symptomer på elefantasis, er der flere ting, du kan gøre for at lindre dem:

  • Vask og tør det hævede område dagligt.

  • Brug en fugtighedscreme.

  • Undersøg såret og påfør medicinsk creme på de ømme punkter.

  • Træn og gå, hvis det er muligt.

  • Hvis din arm eller ben er hævet, skal du holde den hævet, når du ligger ned eller sidder.

  • Du kan pakke det ømme område tæt for at forhindre det i at blive værre, men det er bedst at tjekke med din læge, før du gør dette.

Læs også: Idap elefantfod, kan du slippe af uden at tage medicin?

Nogle gange kan det være nødvendigt med operation for at lindre trykket i områder, der er meget hævede, såsom pungen. Nå, hvis du har andre spørgsmål om elefantiasis, så spørg bare lægen. Bare klik på Talk to A Doctor-funktionen i applikationen. Du kan kontakte lægen når som helst og hvor som helst via chat og tale/videoopkald. Kom nu, download med det samme applikationen i App Store eller Google Play!