Plantebaseret og vegansk kost, er der en forskel?

, Jakarta - Kører du i øjeblikket plantebaseret kost ? Så har du nogensinde tænkt på, at du i al denne tid har levet en vegansk livsstil? Eits, men er det at køre en plantebaseret kost det samme som vegansk? Begge disse diæter har været i søgelyset for deres sundhedsmæssige fordele i de seneste år. Men vidste du, at selvom de ligner hinanden, er der nogle vigtige forskelle mellem de to.

Hvad er forskellen mellem en vegansk kost og en plantebaseret kost? Tjek følgende anmeldelse!

Læs også: Inden du bliver veganer, skal du kende myterne og fakta

Forskellen mellem vegansk kost og plantebaseret kost

Generelt betyder en vegansk kost at eliminere alle animalske produkter, mens en plantebaseret kost ikke nødvendigvis eliminerer animalske produkter. Kost plantebaseret fokusere mere på at spise hovedsagelig planteføde, såsom frugt, grøntsager, nødder og fuldkorn.

Når du beslutter dig for at gå på en vegansk diæt, fjerner du alle animalske produkter, inklusive mejeriprodukter, kød, fjerkræ, fisk, æg og endda honning. Nogle mennesker vælger at følge en vegansk kost af etiske, miljømæssige eller sundhedsmæssige årsager. Selvom det kan have sundhedsmæssige fordele at blive veganer, er der nogle faldgruber, du skal undgå.

Bare fordi noget er vegansk, betyder det ikke, at det er den sundeste kost. Hvis du er veganer, kan du teknisk set stadig spise veganske småkager, kartoffelchips og andre veganske fastfoods, som kan være højt i kalorier og lavt i næringsstoffer. Derfor, når du følger en vegansk kost, er det bedst at holde sig til så mange hele fødevarer som muligt.

Mens du er på diæt plantebaseret , kan du bestemme, om du vil indtage animalske produkter eller ej. Det skyldes, at fokus er på at spise mest plantebaserede fødevarer.

Kostvane plantebaseret lægger også vægt på at spise hele fødevarer, hvilket betyder, at disse fødevarer har gennemgået minimal forarbejdning og er så tæt på deres naturlige tilstand som muligt.

Læs også: Efter en vegansk kost, hvad er fordelene?

Så hvilken er mere korrekt?

Uanset hvilken madplan der vælges, bør alles kost ideelt set bestå af 50 procent grøntsager. Frugt er også sundt, men grøntsager er uden tvivl bedre, fordi de indeholder mindre sukker. Når du spiser, skal du sørge for, at sammensætningen er 50 procent grøntsager, 25 procent fuldkorn og 25 procent magert protein.

Hvis du ikke spiser kød eller andre animalske proteiner som æg, så prøv nødder eller quinoa for plantebaseret protein. Hvis du vil spise kød af og til, skal du også vælge magert kød, fisk eller kylling.

Tilføj sunde fedtstoffer som avocadoolie, når du steger grøntsager, drysser skiver mandler havregryn eller skåret avocado på en salat vil også hjælpe dig til at føle dig mæt længere. Derudover har sunde fedtstoffer mange andre sundhedsmæssige fordele.

Læs også: Er der nogen negative virkninger af at følge en vegansk diæt?

Er veganske kostvaner og plantebaserede kostvaner sunde?

Hvis du spiser mange grøntsager, frugter, sunde fedtstoffer og fuldkorn, bør du stadig få et godt dagligt indtag af vitaminer og mineraler, fordi plantefødevarer ikke fuldt ud opfylder dine ernæringsmæssige behov.

Hvis du skal følge en vegansk kost el plantebaseret , tænk dig godt om og planlæg daglige måltider. Husk, at du ikke behøver at være veganer for at være sund. I mellemtiden kost plantebaseret er et godt valg for folk, der kæmper med konsistens og har en gennemtænkt plan. Hvis du vil forpligte dig til en vegansk kost, så lav en plan og vær konsekvent med at inkludere alle de sunde fødevaregrupper, inklusive planteproteiner, så du ikke går glip af næringsstoffer.

Tøv ikke med at spørge lægen kl om den mest passende kostplan for dig. Læge ind vil med glæde give al sundhedsrådgivning for at hjælpe med at bevare dit helbred.

Reference:
Healthline. Hentet i 2020. Plantebaseret vs. Vegansk kost - hvad er forskellen?
Piemonte sundhedspleje. Tilgået 2020. Forskellen mellem en vegansk og en plantebaseret kost.