Disse 7 sygdomme kan kendes fra røntgenbilleder af thorax

, Jakarta - En røntgen af ​​thorax eller også kendt som en røntgen af ​​thorax er en undersøgelse, der bruger elektromagnetisk bølgestråling til at vise et billede af indersiden af ​​brystet. Gennem et røntgenbillede af thorax kan du se et billede af hjertet, lungerne, luftvejene, blodkar og lymfeknuder. Et røntgenbillede af thorax kan også vise din rygsøjle og bryst, inklusive dine brystben, ribben, kraveben og toppen af ​​din rygsøjle. Normalt vil lægen anbefale at lave et røntgenbillede af thorax, hvis du har problemer i brystet. Disse er nogle typer sygdomme, der kan identificeres gennem røntgenbilleder af thorax.

Røntgenbilleder af thorax bruges normalt til at evaluere organerne i brystet, såsom lungerne, hjertet og brystvæggen. Lægen vil også anbefale at foretage denne undersøgelse, hvis patienten er mistænkt for at have hjerte- eller lungesygdom. Røntgenbilleder af thorax er også nyttige til at hjælpe med at diagnosticere sygdom hos mennesker, der oplever symptomer, såsom åndenød, vedvarende hoste, feber, smerter eller brystskade. Mennesker, der oplever symptomer på tuberkulose, lungekræft eller bryst- eller lungesygdom, skal også gennemgå denne undersøgelse.

Læs også: 10 symptomer på tuberkulose, du skal kende

Følgende er sygdomme, der kan påvises ved røntgen af ​​thorax:

1. Lungeproblemer

Et røntgenbillede af thorax kan opdage kræft, infektion eller en samling af luft i rummet omkring lungerne. pneumothorax ). Denne test kan også vise kroniske lungesygdomme, såsom emfysem eller lungebetændelse cystisk fibrose , såvel som komplikationerne forbundet med denne tilstand.

2. Hjerterelaterede lungeproblemer

Et røntgenbillede af thorax kan vise ændringer eller problemer i dine lunger, der stammer fra hjertet. For eksempel væske i lungerne ( lungeødem ), som er resultatet af kongestiv hjertesvigt.

Læs også: Disse 7 sygdomme forårsager brystsmerter

3. Hjertestørrelse og -form

Ændringer i hjertets størrelse og form kan være tegn på hjertesvigt, hjerteklapproblemer eller væske omkring hjertet. perikardiel effusion ).

4. Blodkar

Fordi store kar er placeret tæt på dit hjerte, såsom aorta, lungearterier og vener, kan et røntgenbillede af thorax opdage problemer, såsom en aortaaneurisme eller andre blodkarproblemer, og medfødt hjertesygdom kan ses.

5. Kalkaflejring

Et røntgenbillede af thorax kan også udføres for at se tilstedeværelsen af ​​calcium i hjertet eller blodkarrene. Årsagen er, at calcium i hjertet kan være et tegn på beskadigelse af hjertehulen, kranspulsårerne, hjertemusklen eller den beskyttende pose, der omgiver hjertet. Calciumaflejringer i lungerne, der normalt kommer fra en gammel infektion, der ikke er helet.

6. Brækkede knogler

Brud på ribbenene eller rygsøjlen kan ses på et røntgenbillede af thorax.

7. Procedure efter operation

Patienter, der for nylig er blevet opereret i brystet, såsom hjerte, lunger eller spiserør, skal også have et røntgenbillede af thorax. Denne undersøgelse er nødvendig for at overvåge helingsprocessen. Gennem et røntgenbillede af thorax kan lægen kontrollere for luftlækager og områder med væske eller luftopbygning i rørene, der blev anbragt i brystet under operationen.

Læs også: Kend den kirurgiske procedure under operationen

Røntgenproceduren af ​​thorax tager kun kort tid og er nem at udføre, så den er meget nyttig til diagnosticering af sygdom og til akut behandling. Røntgen af ​​thorax kræver heller ikke særlig forberedelse. Men for kvinder er det bedre at fortælle det til din læge eller radiolog, hvis der er mulighed for, at du er gravid. For der er normalt nogle billeddiagnostiske tests, der ikke bliver lavet under graviditeten, så fosteret ikke udsættes for stråling. Når et røntgenbillede er udført, vil lægen eller radiologen minimere strålingseksponering for barnet.

Du kan også tale med din læge om de helbredsproblemer, du oplever, ved hjælp af applikationen . Kontakt lægen via Video/taleopkald og Snak at søge sundhedsråd når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.