At kende rollen som børn og unge kliniske psykologer

, Jakarta - Klinisk psykolog for børn og unge er et af de vigtigste erhverv. En klinisk børne- og ungdomspsykolog er specialiseret i at forebygge, diagnosticere og behandle psykiske problemer og psykiske og adfærdsmæssige helbredsforstyrrelser hos børn og unge.

Mere almindeligt kendt som børnepsykologer udfører de mentale sundhedsevalueringer og bruger samtaleterapi og andre teknikker til at hjælpe unge mennesker med at klare psykiske problemer og følelsesmæssige udfordringer, de oplever.

Læs også: Kend tidligt tegnene på psykologiske lidelser hos børn

Hvad er rollerne for en børne- og ungdomspsykolog?

En klinisk børne- og ungdomspsykolog gør normalt ting som:

  • Udfør klinisk relevant forskning og undervis og overvåg andre udbydere af psykiatrisk sundhedspleje.
  • Udfør mentale sundhedsevalueringer og -vurderinger ved hjælp af specielle tests til at diagnosticere psykiske lidelser.
  • Giv mental sundhedsrådgivning, psykoterapi og kriseintervention.
  • Udvikl en behandlingsplan for patienten og revurder og modificer denne plan efter behov.
  • Samarbejd, henvis og rådfør dig med andre medlemmer af patientens sundhedsteam, såsom psykiatere, børnelæger og adfærdsterapeuter.

Børne- og ungdomspsykologer kan også kendes under flere andre navne, såsom: børnepsykolog, børne- og ungdomspsykolog, børneterapeut, børne- og ungdomsterapeut, børnepsykoterapeut, børne- og ungdomspsykolog eller børnepsykolog.

Læs også: 7 psykologiske lidelser, der kan opstå under vækst

Hvem skal se en børne- og ungdomspsykolog?

Din børnelæge kan anbefale psykologisk evaluering og behandling, hvis dit barn eller teenager har tegn eller symptomer på en psykisk lidelse. Børne- og ungdomspsykologer vurderer og behandler blandt andet børn i alle aldre med adfærdsforstyrrelser, udviklingsforstyrrelser, afhængighed, spiseforstyrrelser og depression.

En klinisk børne- og ungdomspsykolog kan også behandle nogle tilstande hos børn i meget unge til gymnasiealderen. Nogle af disse forhold, for eksempel:

  • Misbrug omfatter fysisk, følelsesmæssigt og seksuelt misbrug eller omsorgssvigt af børn.
  • Afhængighed omfatter alkohol, stoffer, sex, gambling, spil og internetafhængighed.
  • Udviklings- og indlæringsforstyrrelser inkl opmærksomhedsunderskud hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD), intellektuelle handicap, autismespektrumforstyrrelser, ordblindhed og kommunikationsforstyrrelser.
  • Forstyrrende adfærdsforstyrrelser omfatter adfærdsforstyrrelser og trodsig oppositionel lidelse.
  • Spiseforstyrrelser omfatter anoreksi, bulimi og overspisningsforstyrrelser.
  • Problemer med identitet og selvværd omfatter svækket kropsbillede og kønsidentitetsproblemer.
  • Psykiske lidelser omfatter depression, angst, fobier, obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD), posttraumatisk stresslidelse (PTSD), bipolar lidelse og skizofreni.
  • Søvnforstyrrelser omfatter søvnløshed, mareridt og søvngang.

Hvis dit barn har nogle af ovenstående problemer, bør du først drøfte det med en klinisk psykolog om ansøgningen . Psykologer kan have nogle ting, forældre kan gøre for at håndtere psykiske problemer, som deres barn oplever. Hvis det er nødvendigt, kan psykologen også henvise til det nærmeste hospital for mere passende behandling.

Læs også: 5 tips til at overvinde svære børn

Tests, som en børne- og ungdomspsykolog kan udføre

En børnepsykolog kan udføre en række forskellige tests for at vurdere et barns mentale sundhed. De fleste af testene er patientinterviews, opgørelse, tjeklister og vurderingsskalaer og direkte observation. Tests brugt af kliniske børne- og ungdomspsykologer kan omfatte:

  • Retsmedicinske vurderingsprøver omfatter en generel voldsrisikovurdering, familievold og seksuelt misbrug. Børne- og ungdomspsykologer anvender retsmedicinske undersøgelser i juridiske spørgsmål.
  • Mental sundhed vurdering og evaluering for at identificere psykisk sygdom og evaluere behandlingsfremskridt.
  • Neuropsykologiske tests omfatter test af hukommelse, kognitiv funktion og visuel perception.
  • Personligheds- og intelligenstest omfatter Myers-Brigg Type Indicator, Rorschach Inkblot-test, IQ-test og egnethedsvurdering.
  • Selvmordsrisikovurderingen indeholder en tjekliste over adfærd, der fører til selvmordsforsøg.

Alle disse tests er meget vigtige for at kunne vurdere, diagnosticere og bestemme den rigtige behandling for psykiske problemer, som børn oplever, eller for at maksimere børns og unges vækst og udvikling.

Reference:
American Psychological Association. Tilgået i 2021. Klinisk børne- og ungdomspsykologi.
sundhedskarakterer. Tilgået 2021. Klinisk børne- og ungdomspsykolog: Din pædiatriske terapi- og rådgivningsspecialist.