Fødevarer, der skal indtages før og efter COVID-19-vaccinen

"Faktisk er der ingen særlig forberedelse, før man får den første dosis af COVID-19-vaccine. Generelt vil du kun blive bedt om at få nok søvn, spise nærende mad og undgå alkohol. Men faktisk er der fødevarer, der kan indtages for at understøtte immunsystemet, så det er godt at blive indtaget før og efter vaccinen."

Hvis du oplever ubehagelige bivirkninger fra COVID-19-vaccinen, så vent ikke med at tale om det med læge via app .

, Jakarta – Vil du få den første dosis af COVID-19-vaccinen i den nærmeste fremtid og er i tvivl om, hvordan du forbereder den? Først og fremmest skal du slappe af og undgå at bekymre dig for meget. Husk, at selvom mange hævder at opleve de ubehagelige virkninger af COVID-19-vaccinen, kan disse bivirkninger faktisk forhindres.

Der er dybest set ingen speciel diæt, der skal følges, hvis du ønsker at få den første dosis af COVID-19-vaccinen. Imidlertid, Center for Sygdomsbekæmpelse og Forebyggelse (CDC) anbefaler at spise visse fødevarer og vigtigst af alt at undgå alkohol så meget som muligt.

Læs også: Forbered dette, før du får COVID-19-vaccination

Hvad skal man indtage før og efter COVID-19-vaccinen

Her er nogle fødevarer, der anbefales at indtage mere før og efter at have fået COVID-19-vaccinen:

Spis en afbalanceret kost og undgå junkfood

Der er virkelig ikke nok forskning til at understøtte, at visse fødevarer gør COVID-19-vaccinen mere effektiv. Men generelt hjælper det på immunsystemet at spise nærende mad og indtage C-vitamin.

Derudover er der ingen stærke beviser for, at indtagelse af kosttilskud får COVID-19-vaccinen til at virke bedre. COVID-vaccinerne er alle blevet testet på mennesker, der spiser deres almindelige kost, så eksperter ved, at de er effektive uden særlige ernæringsmæssige præparater. Du bør også være på vagt over for kosttilskud eller produkter, der hævder at øge vaccineresponsen.

Men at spise for det meste hele fødevarer som frugt og grøntsager og mindre forarbejdet eller junkfood vil hjælpe immunsystemet til at fungere bedre generelt, fordi der er mindre betændelse i kroppen. En sund kost, der opretholdes på lang sigt, kan også forbedre immunresponsen og hjælpe os med at bekæmpe infektion bedre og muligvis forbedre immunresponsen på vaccinationer. Men hvis du bare spiser sund mad om morgenen før vaccinen, er indvirkningen på vaccinens effektivitet tvivlsom.

Drik masser af væsker

Læger er enige om, at det er meget vigtigt at forblive tilstrækkeligt hydreret før og efter at have fået COVID-19-vaccinen. Hvis en person får nok væske, enten fra drikkevand eller fødevarer med højt vandindhold, vil kroppen have det bedst.

Så før og efter vaccinationen er det tilrådeligt at drikke rigeligt med væske. Indtag også fødevarer som frugt, grøntsager og bouillonbaserede supper for at styrke immunforsvaret. CDC anbefaler også at drikke væske efter en vaccine, især hvis du har feber.

Læs også: Sund før Corona-vaccine, indtagelse af frugt og grøntsager

Ting, der skal undgås under COVID-19-vaccinen

Ud over maden ovenfor er der også nogle forslag under COVID-19-vaccinen, herunder:

Vaccinér ikke på tom mave

Det er ikke nødvendigt at faste natten før vaccinen, da det kan gøre dig svimmel og mere tilbøjelig til at besvime, hvis du får en reaktion efter vaccinen. Før du kommer til vaccinestedet, skal du sørge for at spise morgenmad såsom yoghurt og frugt, æg og frugt eller anden sund morgenmad.

Alkohol

Der er i øjeblikket ingen beviser for, at indtagelse af alkohol vil gøre COVID-19-vaccinationen mindre effektiv. Der er heller ingen beviser for, at COVID-19-vaccinen er usikker for personer, der indtager alkohol. CDC og læger anbefaler dog at undgå alkohol dagen før og efter at få en vaccine, fordi alkohol undertrykker immunsystemet og kan dehydrere dig.

Bliv ikke sent oppe eller sov for sent, når du ønsker at få en COVID-19-vaccine

Inden vaccinen skal du sørge for at få en god nats søvn. En god nats søvn før vaccination er meget vigtig og måske vigtigere end noget, der indtages den morgen. Fordi en dårlig nattesøvn kan nedsætte immunfunktionen med hele 70 procent. Kroppen bruger søvn til at genopbygge sit forsvar, og mangel på søvn kan undertrykke immunsystemet.

Læs også: Øger søvnmangel virkelig risikoen for at blive smittet med COVID-19?

Hvis du oplever en bekymrende virkning af vaccinen, såsom feber, der ikke forsvinder i dagevis eller andre symptomer, skal du straks tage til det nærmeste hospital. Du kan også bestille en lægetid kl at tjekke på det nærmeste sygehus, så der ikke er behov for at stå i kø. Hvad venter du på, brug straks applikationen !

Reference:
Spis godt. Tilgået i 2021. Hvad bør du spise før og efter du får COVID-vaccinen? Her er hvad eksperterne siger.
Sundhed. Tilgået i 2021. Hvad skal du spise før og efter COVID-vaccinen? Her er hvad en ernæringsekspert siger.