Kan det helbredes med ascites?

, Jakarta - Ascites er en ophobning af væske i maven. Denne ophobning af væske forårsager hævelse, der kan udvikle sig inden for et par uger, selvom det også kan forekomme i løbet af få dage. Ascites forårsager ubehag, kvalme, træthed, åndenød og en følelse af mæthed.

Leversygdom er en tilstand, der ofte forårsager ascites. Andre årsager er normalt kræft og hjertesvigt. Der er dog stadig mange sygdomme, der forårsager ascites, herunder tuberkulose, nyresygdom, pancreatitis og en underaktiv skjoldbruskkirtel. Så kan denne ascites sygdom helbredes?

Hvordan behandler man ascites?

Behandling af mennesker med ascites er at begrænse mængden af ​​salt i kosten. Dette er et vigtigt skridt i behandlingen af ​​ascites, det vil sige drastisk at reducere saltindtaget. Den anbefalede saltgrænse er 2.000 milligram. Du skal dog også diskutere med en ernæringsspecialist, fordi saltindholdet i maden er svært at bestemme.

Læs også: Ascites, en tilstand på grund af leversygdom, der forårsager en udspilet mave

  • diuretikum

Diuretika kan bruges til at behandle ascites og er effektive for mange mennesker med denne tilstand. Disse lægemidler kan lave mere salt og vand ud af kroppen og derved reducere trykket i blodkarrene omkring leveren.

Mens du tager behandling med diuretika, kan din læge overvåge din blodkemi. På den måde skal du reducere brugen af ​​alkohol og saltindtag.

  • Paracentese

I denne behandlingsprocedure bruges en lang, tynd nål til at fjerne væsken. Nålen stikkes gennem huden og ind i bughulen. Ved denne behandling kan der være risiko for infektion, så personer, der gennemgår paracentese, vil få ordineret antibiotika. Denne behandling bruges generelt, når ascites er alvorlig eller gentager sig.

  • Operation

I alvorlige tilfælde af ascites er operation nødvendig. et permanent rør kaldet en shunt vil blive implanteret i kroppen. Det tjener til at aflede blodgennemstrømningen omkring leveren. Læger vil anbefale en levertransplantation, hvis ascites ikke reagerer på behandlingen. Normalt udføres denne procedure også for leversygdom i slutstadiet.

  • Kemoterapi

Denne behandling kan hjælpe med at skrumpe eller kontrollere kræften. Kemoterapi kan gives gennem et rør i maven, dens funktion er nogle gange at stoppe væskeophobning. Desværre er der ingen beviser for, at denne behandling kan fungere godt.

Læs også: Cirrose eller hepatitis? Kend forskellen!

Sådan diagnosticeres ascites

De tilstande, der forårsager ascites, er ofte alvorlige sygdomme forbundet med nedsat levetid. Den første metode til diagnose er normalt en abdominal undersøgelse. Lægen vil se på maven, når han ligger og står. Mavens form vil normalt indikere, om der er en ophobning af væske eller ej.

Vurdering af ascites kan foretages ved at måle tykkelsen af ​​maven regelmæssigt og ved at overvåge kropsvægten. Denne måling er nyttig, fordi vægtsvingninger ændrer sig i mavevæsken meget hurtigere end vægtsvingninger forbundet med kropsfedt.

Når væskeophobningen er bekræftet, kan der være behov for yderligere tests for at bestemme årsagen. Dette omfatter:

  • Blodprøver: Disse kan normalt vurdere lever- og nyrefunktion. Hvis skrumpelever er bekræftet, er yderligere tests nødvendige for at bestemme årsagen og inkludere antistoftest for hepatitis B eller C.
  • Analyse af væskeprøver: Abdominalvæskeprøver kan vise, om der er kræftceller eller infektion til stede.
  • Abdominal ultralyd: Dette er nyttigt til at identificere årsagen til ascites. Det kan også vise, om en person har kræft, eller om kræften har spredt sig til leveren.

Læs også: Det er, hvad der sker med kroppen, når du har ascites

Behandling af ascites sygdom afhænger af den underliggende tilstand. Symptomer kan håndteres og reduceres, men behandlingen af ​​årsagen til ascites bestemmer resultatet. Hvis du har mistanke om ascites i kroppen, bør du tale med din læge gennem ansøgningen om korrekt håndtering. Kom nu, skynd dig Hent appen i App Store eller Google Play!

Reference:
Healthline. Tilgået 2020. Ascites årsager og risikofaktorer.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2020. Hvad skal du vide om ascites.