Vær forsigtig, disse 5 ting kan få din lugtesans til at gå tabt

Jakarta - Har du nogensinde hørt om en sygdom kaldet anosmi? For dem af jer, der stadig ikke er bekendt med denne sygdom, hvad med tabet af lugtesansen? Nå, anosmi er et udtryk, der bruges til at beskrive tabet af evnen til at lugte.

Undervurder aldrig denne tilstand. Fordi en tabt lugtesans kan forstyrre daglige aktiviteter. Årsagen er enkel, anosmi gør den syge ude af stand til at lugte lugt.

De fleste tilfælde af anosmi er faktisk midlertidige. Generelt er midlertidig anosmi forårsaget af influenza, og vil forsvinde af sig selv, når influenzaen forsvinder.

Men det, der skal understreges, kan denne anosmi forekomme på lang sigt. Faktisk kan det holde permanent. Det er skræmmende, ikke?

Så hvad er årsagerne til anosmi at passe på?

Læs også: Det er, hvad der sker, når lugtesansen går tabt

På grund af næse til nerveproblemer

Vil du vide, hvordan processen med anosmi opstår? Tilstanden opstår, når de kemiske molekyler, der forårsager lugt, blokeres i at binde sig til de olfaktoriske nerveender i næsen. Nå, denne tilstand gør en person ude af stand til at lugte eller lugte. Så hvad er årsagerne til anosmi?

1. Næsevægsproblemer

Anosmi eller tabt lugtesans kan være forårsaget af problemer med den indre slimhinde i næsen. Problemer, der opstår, kan være forårsaget af irritation eller opbygning af slim. For eksempel forkølelse, influenza, rhinitis eller bihulebetændelse.

2. Næseblokering

Tilstopning i næsen kan også være en årsag til anosmi. Blokering eller obstruktion i næsehulen kan skyldes forskellige ting. Startende fra tumorer, næsepolypper eller næseknogleabnormiteter.

3. Hovedtraume

Traumatisk hovedskade kan også forårsage anosmi. Hovedskader kan forårsage skader på næse og bihuler. Denne tilstand kan hæmme mekanikken i at lugte. Derudover kan hovedtraume også forårsage skade på lugtenerven (olfaktorisk nerve). Anosmi på grund af hovedtraume kan være midlertidig eller permanent.

4. Medfødte sygdomme

Tab af lugtesans kan også være forårsaget af medfødte sygdomme. For eksempel Turners syndrom og Kallman syndrom. Begge er medfødte eller medfødte tilstande, der kan forårsage permanent anosmi.

Læs også: Genkend Anosmia, et af symptomerne på meningiom

5. Lugtnerveskade

Skader på lugtenerven kan også udløse anosmi. Nå, denne permanente nerveskade kan være forårsaget af mange faktorer. Startende fra aldring, hjernetumorer, indånding eller indtagelse af giftige stoffer, diabetes, fejlernæring, zinkmangel, Sjogrens syndrom, Huntingtons sygdom, til strålebehandlingsprocessen.

Det, der skal understreges, hvis astma pludselig opstår, skal du straks se en læge for at finde ud af årsagen. I nogle tilfælde kan anosmi være et symptom på en alvorlig sygdom.

Kan udløse depression

Mennesker med anosmi vil ikke være i stand til at lugte lugtene omkring dem, inklusive deres egen kropslugt. Ikke nok med det, tabet af lugtesansen påvirker også smagen af ​​mad.

Den ting at huske, hvis anosmi er langvarig, så kan tabet af at føle mad have en alvorlig indvirkning på ham. For eksempel vægttab, underernæring, endda depression.

Derudover varer anosmi, der opstår hos ældre, normalt ret lang tid. Anosmi, der opstår over en længere periode, kan være et tegn på en alvorlig sygdom. Derfor skal denne tilstand behandles straks af en læge.

Vil du vide mere om problemet ovenfor? Eller har andre helbredsproblemer? Du kan virkelig spørge lægen direkte gennem ansøgningen. Gennem chat- og tale-/videoopkaldsfunktionerne kan du chatte med ekspertlæger når som helst og hvor som helst uden at skulle forlade huset. Kom nu, download applikationen nu i App Store og Google Play!

Reference:
NHS Choices UK. Tilgået 2020. Sundhed A-Z. Anosmi.
Mayo Clinic. Tilgået i 2020. Symptomer. Tab af lugt.
WebMD. Hentet 2020. Hvad er anosmi?