Lær Anhedonia at kende, en tilstand, der gør det svært at føle sig lykkelig

, Jakarta - Har du nogensinde set nogen, der har svært ved at føle sig lykkelig, eller har intet interessant i deres liv længere? Eller måske har du været i denne tilstand? I den medicinske verden er denne tilstand kendt som anhedoni.

Anhedonia får den syges liv til at føles tomt, ubehageligt og kedeligt. Anhedonia er en tilstand, hvor den syge mister interessen for aktiviteter, der tidligere var behagelige eller fornøjelige. Dette psykologiske problem reducerer også evnen til at føle nydelse. Spørgsmålet er, hvad der forårsager anhedoni?

Læs også: Utilfreds med arbejdet, prøv at overvinde det på denne måde

Tilstedeværelsen af ​​forstyrrelser i hjernen

Det skal understreges, at anhedoni er forskellig fra depression. Anhedoni er dog et af hovedtrækkene ved depression. Derudover er der også andre psykiatriske lidelser, der kan karakteriseres ved anhedoni, for eksempel skizofreni. Alligevel kan anhedoni også forekomme hos dem, der ikke har psykiske lidelser.

Der er to typer af anhedoni, nemlig social og fysisk anhedoni. Social anhedoni gør, at den syge ikke er interesseret i social kontakt eller et fald i interesse eller glæde i sociale situationer. I mellemtiden er fysisk anhedoni manglende evne til at føle glæde ved kærlig berøring, sex eller et tab af interesse for mad (selv dem han plejede at kunne lide).

Tilbage til spørgsmålet ovenfor, hvad er årsagen til anhedoni? Årsagerne til anhedoni er tæt forbundet med depression, men en person behøver ikke at have depression for at opleve anhedoni. Anhedoni kan også være forårsaget af en psykisk sygdom som skizofreni eller bipolar lidelse. I nogle tilfælde forekommer anhedoni også hos dem med en historie med Parkinsons sygdom, diabetes, koronararteriesygdom og stofmisbrugsproblemer.

Hvad sker der egentlig med hjernen hos mennesker med anhedoni? Husk, at den følelsesmæssige reaktion i hjernen er meget kompleks. Hjernekredsløbene forbundet med at føle sig glad eller "belønne" er stramme, indviklede og meget travle. Anhedonia er ikke blot en påskønnelse af nedsat nydelse eller "chokolade". Her bryder den underliggende "belønning"-mekanisme sammen.

Derudover er der også eksperter, der mener, at anhedoni kan være relateret til ændringer i hjerneaktivitet. Mennesker med det kan have problemer med den måde, hjernen producerer eller reagerer på dopamin, et "feel good" stemningskemikalie.

Nogle tidlige undersøgelser (i mus) tyder på, at dopaminneuroner i et område af hjernen (præfrontal cortex) kan være overaktive hos mennesker med anhedoni. Nå, på en eller anden måde forstyrrer forholdene de veje, der styrer, hvordan vi søger "belønninger" og opfatter dem.

Læs også: 5 årsager til depression, der ofte ignoreres

Udover ovenstående er der også flere tilstande, der menes at udløse anhedoni, nemlig:

  • Oplevet en nylig traumatisk eller stressende begivenhed.
  • Historie om misbrug eller omsorgssvigt.
  • Sygdomme, der påvirker livskvaliteten.
  • Seriøs sygdom.
  • Spiseforstyrrelser.

At trække sig tilbage til falske følelser

At tale om tilstanden af ​​anhedoni er som at tale om en masse klager. Anhedonia er opdelt i to typer, nemlig fysisk og social. Når en person oplever anhedoni, vil de opleve følgende:

  • At trække sig tilbage fra det sociale liv.
  • Formindskede forhold til andre mennesker eller trækker sig tilbage fra tidligere forhold.
  • Reducerede følelsesmæssige evner, herunder mangel på verbalt eller nonverbalt udtryk.
  • Vedvarende fysiske problemer, såsom hyppig sygdom.
  • Svært ved at tilpasse sig sociale situationer.
  • Nedsat libido eller manglende interesse for fysisk intimitet.

En tendens til at vise falske følelser, såsom at foregive at være glad til en fest.

Læs også: Ignorer ikke stress, her er hvordan du overvinder det

Nå, for dig eller et familiemedlem, der oplever ovenstående tilstande, prøv at diskutere det med en læge eller psykolog gennem ansøgningen at få ordentlig behandling.

Derudover kan du også købe medicin eller vitaminer til at håndtere helbredsproblemer midt i en pandemi ved at bruge applikationen så ingen grund til at bekymre sig om at forlade huset. Meget praktisk, ikke?



Reference:
WebMD. Hentet 2021. Hvad er Anhedonia?
Healthline. Hentet 2021. Hvad er Anhedonia?
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2021. Forståelse af anhedoni: Hvad sker der i hjernen?