Næsten ens, hvad er forskellen mellem EKG og EEG?

, Jakarta – Både EKG og EEG er ikke-invasive diagnostiske test, der kan give en masse information om hjertet eller hjernen. Selvom de lyder ens, er de to typer undersøgelser tydeligt forskellige. EKG refererer til en hjertetest, mens EEG er en hjernetest.

Et elektroencefalogram (EEG) er en test, der måler elektriske impulser i hjernen gennem bittesmå metalskiver kaldet elektroder, der er fastgjort til hovedbunden. Elektroderne måler kun den elektriske aktivitet, der forlader hjernen og forårsager ikke smerte.

Læs også: Stress kan udløse epilepsi

Et elektrokardiogram (EKG) er en smertefri test, der måler den elektriske aktivitet i hjertet. Fordi et EKG måler mange aspekter af hjertefunktionen, kan unormale resultater signalere flere problemer. Dette omfatter:

  1. Defekter eller deformiteter af hjerteform og størrelse

Et unormalt EKG kan indikere, at et eller flere aspekter af hjertets vægge er større end de andre. Dette kan indikere, at hjertet arbejder hårdere end normalt for at pumpe blod.

  1. Elektrolyt ubalance

Elektrolytter er elektrisk ledende partikler i kroppen, der hjælper med at holde hjertemusklen til at slå i en rytme. Kalium, calcium og magnesium er elektrolytter. Hvis dine elektrolytter er ude af balance, kan du opleve unormale EKG-aflæsninger.

Læs også: Fatal risiko bag hovedet skade

  1. Hjerteanfald eller iskæmi

Under et hjerteanfald påvirkes blodgennemstrømningen i hjertet, og hjertevæv kan begynde at miste ilt og dø. Dette væv vil ikke lede elektricitet så godt, hvilket kan forårsage et unormalt EKG. Iskæmi eller mangel på blodgennemstrømning kan også forårsage et unormalt EKG.

  1. Unormale hjerteslag

Den typiske menneskelige puls er mellem 60 og 100 slag i minuttet (bpm). Et EKG kan afgøre, om hjertet slår for hurtigt eller for langsomt.

  1. Hjerterytmeabnormiteter

Hjertet slår normalt i en stabil rytme. Et EKG kan afsløre, om hjertet slår på grund af en rytme eller sekvens.

Læs også: Undersøgelse skal udføres ved udsættelse for alvorlige hovedtraumer

  1. Lægemiddelbivirkninger

Indtagelse af visse lægemidler kan påvirke hjertets hastighed og rytme. Nogle gange kan lægemidler givet for at øge hjerterytmen have den modsatte effekt og forårsage arytmier. Eksempler på lægemidler, der påvirker hjerterytmen, omfatter: beta-blokkere , natriumkanalblokkere , og calciumkanalblokkere .

Forskellen mellem EEG og EKG

Et EEG bruges til at opdage problemer i hjernens elektriske aktivitet, som kan være forbundet med visse hjernesygdomme. Målingerne fra EEG'et bruges til at bekræfte eller udelukke en række forskellige tilstande, herunder:

  1. Anfaldslidelser, såsom epilepsi

  2. Hovedskade

  3. Encephalitis (betændelse i hjernen)

  4. Hjerne svulst

  5. Encefalopati (en sygdom, der forårsager hjernedysfunktion)

  6. Hukommelsesproblem

  7. Søvnforstyrrelser

  8. kollision

  9. demens.

Når en person er i koma, kan en EEG udføres for at bestemme niveauet af hjerneaktivitet. Denne test kan også bruges til at overvåge aktivitet under hjernekirurgi. Normalt behøver du ikke et EKG, hvis du ikke har risikofaktorer eller symptomer, der tyder på mulig hjertesygdom.

Læs også: Årsager til, at alvorlige hovedtraumer kan forstyrre hjernens funktion

Hvad angår EKG, kan nogle af symptomerne indikere, at du kan få brug for et EKG, hvis du oplever brystsmerter eller ubehag, vejrtrækningsbesvær, hjertebanken eller føler, at dit hjerte slår mærkeligt, føler, at du kan besvime, hjertebanken og en følelse. som om dit bryst klemmer og pludselig bliver svag.

Vil du vide mere om forskellen på EKG og EEG, kan du spørge direkte til . Læger, der er eksperter på deres områder, vil forsøge at give dig den bedste løsning. Tricket, bare download applikationen via Google Play eller App Store. Gennem funktioner Kontakt læge , kan du vælge at chatte via Video/taleopkald eller Snak .