Forskellen mellem gulsot og hepatitis A

, Jakarta - Begge er relateret til leveren, hvilket gør gulsot og hepatitis A ofte forvekslet med den samme sygdom. Faktisk er de to forskellige, du ved. Før man konkluderer forskellen mellem gulsot og hepatitis A, synes det dog vigtigt at lytte til en diskussion af de to først.

Gulsot

Denne sygdom, også kendt som gulsot i den medicinske verden, er en tilstand, hvor huden, sclera (den hvide del af øjnene) og slimhinderne i næse og mund bliver gule. Denne tilstand er forårsaget af en ophobning af bilirubin i blodet og andre kropsvæv. Ud over gulfarvningen af ​​nogle dele af kroppen kan andre symptomer på denne sygdom også ses fra udledning af mørk urin og bleg afføring.

Læs også: Lad dig ikke undervurdere, disse er 8 symptomer på gulsot

Bilirubin er et stof, der dannes, når hæmoglobin nedbrydes på grund af fornyelsesprocessen af ​​gamle eller beskadigede røde blodlegemer. Under normale forhold vil det dannede bilirubin blive taget ind i blodkarrene for derefter at blive ført til leveren. I leveren vil bilirubin derefter blandes med galde, derefter overføres til fordøjelseskanalen gennem galdekanalen, før det til sidst udskilles ud af kroppen med urin og afføring.

Når denne proces afbrydes, og bilirubin forsinkes med at trænge ind i leveren eller galdegangene, vil dette stof ophobes i blodet og sætte sig på huden, hvilket resulterer i gulsot. Denne sygdom kan ske for alle, inklusive babyer. Men hvis det forekommer hos spædbørn, vil denne tilstand normalt forbedres inden for 2 uger. Det skyldes, at systemerne i barnets krop, inklusive systemet, der fungerer til at fjerne bilirubin, ikke fungerer optimalt.

Hepatitis A

I modsætning til gulsot er hepatitis A en sygdom, der angriber leveren, på grund af infektion med hepatitis A-virus (HAV). De første symptomer, der opstår, når en person er ramt af denne sygdom, er feber, kvalme, opkastning, diarré og smerter i led og muskler. Når infektionen bliver alvorlig, vil der være andre ledsagesymptomer, nemlig mørkfarvning af urinens farve, bleg afføring, gulfarvning af huden og det hvide i øjnene samt kløe. Men hos nogle syge optræder disse symptomer ikke, så de går ofte ubemærket hen.

Læs også: Dette er hvad er hepatitis A

I modsætning til andre typer af hepatitis, nemlig hepatitis B og hepatitis C, forårsager infektion med hepatitis A ikke langvarige (kroniske) leverproblemer og er sjældent dødelig. Hepatitis A kan dog stadig forårsage symptomer på akut leverskade, hvilket er ret farligt og potentielt livstruende.

Fordi det er forårsaget af en virus, kan spredningen af ​​denne sygdom forekomme meget let. Den vigtigste måde at sprede den virus, der forårsager hepatitis A på, er gennem mad og drikke, der er blevet forurenet med afføring fra mennesker med hepatitis A. Derudover kan spredningen af ​​virussen også ske gennem:

  • Direkte kontakt med den syge.

  • Deler nåle.

  • At have sex med den syge, især anal.

  • Mænd, der har sex med andre mænd.

  • Arbejd i områder, der kommer i kontakt med snavs, såsom kloakker.

  • Dårlig sanitet.

Læs også: Kend farerne ved hepatitis A, og hvordan man overvinder det

Ting, der adskiller gulsot og hepatitis A

Efter at have diskuteret lidt en efter en om gulsot og hepatitis A, kan det konkluderes, at forskellene mellem de to er:

  • Gulsot er forårsaget af tilstedeværelsen af ​​høje mængder bilirubin i blodet, hvilket forårsager en gul misfarvning af øjne, hud, negle og urin. Mens Hepatitis A er en infektion i leveren, som er forårsaget af infektion med hepatitis A-virus (HAV).

  • Gulsot er et symptom og tegn på en bestemt sygdom, mens hepatitis A er en sygdom.

  • Gulsot skyldes øgede niveauer af pigmentet bilirubin i blodet og påvirker dermed øjne, hud mv. Mens hepatitis A er forårsaget af hepatitisvirusangrebet og i sidste ende beskadiger levervæv.

  • Gulsot behandles i henhold til procentdelen af ​​mængden af ​​bilirubin, der er påvirket. Mens hepatitis A-behandling fokuserer på at neutralisere den virale infektion.

Det er en lille forklaring på forskellen mellem gulsot og hepatitis A, som du skal vide. Hvis du har brug for mere information om dette eller andre helbredsproblemer, så tøv ikke med at diskutere det med din læge på appen , via funktion Kontakt læge , Ja. Det er nemt, en diskussion med den specialist du ønsker kan ske via Snak eller Stemme/videoopkald . Få også bekvemmeligheden ved at købe medicin ved hjælp af applikationen , når som helst og hvor som helst, vil din medicin blive leveret direkte til dit hjem inden for en time. Kom nu, Hent nu i Apps Store eller Google Play Store!