Karakteristika for hævede lymfeknuder hos børn

Jakarta - Mor, vidste du, at hævede lymfeknuder hos børn vil være nemmere at se, fordi de er større end voksne? Årsagerne er forskellige. I de fleste tilfælde er denne tilstand ikke farlig og er ikke et alvorligt sundhedsproblem.

Lymfeknuder producerer ikke kun kemikalier til at dræbe bakterier, der forårsager infektion. Denne kirtel fungerer også til at filtrere bakterier og vira i kroppen, som skal ødelægges af hvide blodlegemer. Hos børn skal du kende følgende karakteristika for hævede lymfeknuder!

Læs også: Undersøgelse for at påvise hævede lymfeknuder hos børn

Hævede lymfekirtler hos børn, disse er symptomerne

Hvis det vises hos børn, opdages denne sygdom nogle gange ikke, fordi den ikke forårsager symptomer. Hvis det opstår, forekommer hævelsen nogle gange kun i en mild intensitet, så den er ikke særlig synlig. Hvis den efterlades alene, vil hævelsen øges og forårsage klager, såsom smerter.

Hvis det vises i nakken, vil hævelse gøre det svært for din lille at tale, åndenød eller synkebesvær. Hvis det viser sig i lysken, vil hævelsen gøre det svært for din lille at gå eller bøje sig. Her er de symptomer, du skal være opmærksom på:

  • Klumpen opstår pludseligt og forstørres hurtigt.

  • Klumpen er hård tekstureret og bevæger sig ikke, når den trykkes.

  • Klumper vises ledsaget af feber, der ikke går væk.

  • Klumper vises ledsaget af vægttab af barnet.

  • Klumpen er smertefuld.

  • Bulerne vises med områder af huden omkring dem, der bliver lilla eller rødlige i farven.

  • En klump vises ledsaget af blod på hævelsen.

Som tidligere forklaret er hævede lymfeknuder hos børn normalt harmløse. Men når følgende alvorlige symptomer viser sig, skal moderen være opmærksom på at tage sin lille til det nærmeste hospital for korrekt undersøgelse og behandling. Her er de alvorlige symptomer, der er tale om:

  • Klumperne hæver uden grund og forårsager sår, ondt i halsen, løbende næse eller mindre infektioner.

  • Klumpen er 4 centimeter i diameter.

  • Klumpen sidder i nakken og giver smerter ved synke og åndedrætsbesvær.

  • Klumper af lymfeknuder placeret i nakkeområdet er ledsaget af symptomer, såsom feber, udslæt og røde hænder, fodsåler, læber og tunge.

Da de sidste alvorlige symptomer dukkede op, var de symptomer på Kawasakis sygdom, som er en langvarig betændelsessygdom, der kan forårsage farlige komplikationer, hvoraf en er hjertesygdom. Kawasakis sygdom er almindelig hos børn under 5 år. Pas på dette, ja, frue!

Læs også: Behandlingsmuligheder for hævede lymfeknuder

Ud over infektion forårsager dette hævede lymfeknuder hos børn

Som tidligere forklaret er en almindelig årsag til hævede lymfeknuder hos børn infektion i visse dele af kroppen, såsom øreinfektioner, bihulebetændelse, tandinfektioner eller hals, forårsaget af bakterier, parasitter og vira. Her er andre årsager:

  • Forstyrrelser i immunsystemet

Hævede lymfeknuder indikerer en forstyrrelse af immunsystemet, såsom lupus og reumatoid arthritis.

  • Kræft

Lymfeknuder kan også svulme op, hvis dit barn har en tumor eller kræft, såsom lymfom, leukæmi og fremskreden kræft, der har spredt sig til andre nærliggende organer.

  • Bivirkninger ved brug af stoffer

Eksempler på lægemidler, der kan give bivirkninger i form af hævelse af lymfeknuderne hos børn, er krampestillende midler, antibiotika og malariamidler.

Læs også: Regelmæssig motion kan forhindre hævede lymfekirtler

For at finde ud af årsagen skal hævede lymfeknuder behandles af eksperter ved at udføre en række fysiske og understøttende undersøgelser, såsom blodprøver, ultralyd, røntgenbilleder, CT-skanninger til biopsier. Efter at den nøjagtige årsag er kendt, vil lægen give passende behandling.

Reference:
Seattle Børnehospital. Hentet 2020. Lymfeknuder – hævede.
Healthline. Hentet i 2020.. Hvad er årsagen til mine hævede lymfeknuder?
Meget godt helbred. Hentet 2020. Hævede kirtler hos børn.