Disse er vitaminerne til at opretholde lungesundheden

"At opretholde lungesundheden midt i COVID-19-pandemien er faktisk meget vigtigt. Udover at tage en sund livsstil som fx rygestop, viser det sig, at vitaminindholdet i den mad, du indtager, også spiller en rolle i forhold til at opretholde lungesundheden. De kan ikke forhindre det, men de kan reducere risikoen."

, Jakarta – At få nok vitaminer gennem sund mad eller at tage kosttilskud er en af ​​de bedste måder at booste dit immunsystem på. Men midt i den igangværende COVID-19-pandemi må du også undre dig over, om visse vitaminer også kan opretholde lungesundheden ved at afværge forkølelse og andre luftvejssygdomme?

En observationsundersøgelse udgivet af BMJ Nutrition Prevention & Health i oktober 2020 fandt et ganske interessant faktum. Forskerne evaluerede kostoplysninger rapporteret af 6.000 voksne i Storbritannien over otte år. Denne undersøgelse fandt også, at adskillige vitaminer som A, E og E har fordele til at opretholde lungesundheden.

Denne undersøgelse beviser dog ikke, at vitaminet forhindrer luftvejsproblemer, men andre undersøgelser har forbundet det med en lavere risiko for luftvejssygdomme. Så hvis du vil undgå vejrtrækningsproblemer, skader det aldrig at begynde at opfylde følgende vitaminbehov!

Læs også: Vil du have sunde lunger? Gør disse 5 måder

Vitaminer til lungesundhed

Følgende er nogle typer vitaminer, som du kan prøve for at forbedre lungesundheden:

D-vitamin

D-vitamin har vist sig at hjælpe lungerne til at fungere bedre. Undersøgelser har også antydet, at mange mennesker med kronisk obstruktiv lungesygdom, som regelmæssigt tager D-vitamintilskud, vil have en bedre lungefunktion. Indtagelse af vitamin D-3 kosttilskud kan også beskytte mod moderat til alvorlig åndedrætsbesvær. Hvis det er svært at få nok D-vitamin fra mad, så tag 1.000 IE D3-vitamin for at hjælpe med at beskytte lungesundheden.

Vitamin C

Nogle eksperter har fundet beviser for, at lave niveauer af C-vitamin faktisk kan øge åndenød, slim og hvæsen. C-vitamin er afgørende for mange kropslige processer, men en egenskab, der gør det potentielt nyttigt for patienter med lungesygdomme, er dets antioxidantindhold. Af de mange kroniske lungesygdomme er lungeskader og -betændelse forårsaget af frie radikaler og toksiner fra rygning og andre kilder.

C-vitamin har egenskaber, der gør det muligt at bekæmpe frie radikaler og toksiner, og det hjælper også kroppen med at udskille disse potentielt skadelige molekyler. Ved at hjælpe kroppen med at eliminere toksiner og frie radikaler, kan C-vitamin sænke graden af ​​skade på lungevæv og give kroppen en chance for at reparere dette væv. C-vitamin er også vandopløseligt, hvilket betyder, at det er usandsynligt, at det ophobes og forårsager forgiftning i kroppen.

Læs også: 5 hemmelige fordele ved C-vitamin for krop og hud

Vitamin E

Undersøgelser har også vist, at personer, der oplever symptomer på kronisk obstruktiv lungesygdom, har en tendens til at have lavere niveauer af E-vitamin. Andre undersøgelser har også vist, at langvarig brug af E-vitamintilskud kan hjælpe med at forebygge åndedrætsproblemer. Ikke kun fra kosttilskud, gode kilder til vitamin E kan også fås fra vegetabilske olier, nødder og frø.

Vitamin A

Ifølge en undersøgelse havde personer med det højeste indtag af vitamin A en 52 procent lavere risiko for at udvikle kronisk obstruktiv lungesygdom. A-vitamin er en vigtig spiller i cellernes evne til at vokse og differentiere, hvilket betyder, at det bliver til forskellige typer celler, efterhånden som de vokser. Takket være disse egenskaber kan mennesker, der får nok A-vitamin gennem mad eller kosttilskud, hjælpe kroppen med at starte den naturlige reparationsproces i lungerne.

Men da vitaminer kun er fedtopløselige, betyder det, at deres overdrevne forbrug kan bygge sig op i kroppen og blive giftige. Langvarig overdosis af vitamin A kan endda føre til lever- og knogleproblemer. Derfor er det meget vigtigt at tale med en læge eller ernæringsekspert, inden man starter på et A-vitamintilskud.

Læs også: 3 Vigtige næringsstoffer til lungerne

Men hvis symptomerne på lungesygdomme, som du føler, begynder at forstyrre dine aktiviteter, er det en god idé straks at opsøge en læge på hospitalet til en undersøgelse. Heldigvis kan du nu bestille tid hos en lungespecialist på hospitalet ved hjælp af appen . På denne måde behøver du ikke længere at stå i kø på hospitalet. Praktisk er det ikke? Lad os bruge appen nu!

Reference:
Harvard Medical School. Tilgået 2021. Vitamin A, E og D bundet til færre forkølelser, lungesygdomme.
Lungesundhedsinstituttet. Tilgået 2021. Hvilke vitaminer kan hjælpe med at reparere lungerne?
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2021. 11 kosttilskud til KOL.