7 fakta om pædiatri, som du kan forstå

, Jakarta – Pædiatri er et medicinsk speciale, der beskæftiger sig med udvikling og pleje af børn, samt diagnosticering og behandling af børnesygdomme. Læger med speciale i pædiatri kaldes også børnelæger.

Bemærk venligst, at børns medicinske behov er forskellige fra voksnes. Det er derfor, hvis barnet er sygt, anbefales moderen at tage ham til en børnelæge. Se nogle interessante fakta om pædiatri her.

Læs også: Beskyt børns sundhed med disse 7 tips

1. Oprindelse af pædiatri

Pædiatri er en gren af ​​medicin, der beskæftiger sig med sundhed og medicinsk pleje af børn fra fødslen til 18 års alderen. Ordet 'pædiatri' kommer fra det græske, nemlig pais, som betyder barn, og iatros, som betyder læge eller helbreder. Pædiatri er et medicinsk speciale, der først opstod i midten af ​​det 19. århundrede. Abraham Jacobi (1830) er kendt som pædiatriens fader.

2. Rolle som børnelæge

Børnelæger er læger, der ikke kun yder lægehjælp til børn med akutte eller kroniske sygdomme, men også yder forebyggende sundhedsydelser til raske børn. En børnelæge styrer børns fysiske, mentale og følelsesmæssige velbefindende på alle stadier af deres udvikling, både syge og raske.

3.Pædiatriens formål

Målene for pædiatri er at reducere spædbørns- og børnedødeligheden, kontrollere spredningen af ​​infektionssygdomme, fremme sund livsstil og hjælpe med at lindre tilstanden for børn og unge, der har kroniske helbredsproblemer.

Børnelæger diagnosticerer og behandler følgende tilstande hos børn:

  • Skade.
  • Infektion.
  • Genetiske og arvelige tilstande.
  • Kræft.
  • Organsygdomme og dysfunktion.

Fokus i pædiatrien er ikke kun på den øjeblikkelige behandling af syge børn, men også på de langsigtede virkninger på livskvalitet, handicap og overlevelse. Børnelæger er også involveret i forebyggelse, tidlig opdagelse og håndtering af sundhedsproblemer, som omfatter:

  • Udviklingsforsinkelser og forstyrrelser.
  • Adfærdsproblemer.
  • Funktionsnedsættelse.
  • Socialt pres.
  • Psykiske lidelser, herunder depression og angstlidelser.

Læs også: Bør vide, børn har også brug for lægetjek

4. Samarbejd med andre specialister

Pædiatri er et samarbejdsspeciale, hvilket betyder, at børnelæger skal arbejde tæt sammen med andre medicinske specialister og sundhedspersonale samt pædiatriske subspecialer for at hjælpe med at behandle børn, der har problemer.

5. Pædiatri er forskellig fra behandling for voksne

Der er mere end én forskel mellem pædiatrisk og voksenmedicin. Spædbørn og børn har mindre kroppe, der er væsentligt forskellige fysiologisk fra voksnes kroppe. Så pleje af børn er ikke som at pleje miniversioner af voksne.

Medfødte defekter, genetiske varianter og udviklingsproblemer er mere bekymrende for børnelæger end læger, der behandler voksne. Derudover er der flere juridiske problemer inden for pædiatrien.

Da mindreårige endnu ikke er i stand til at træffe beslutninger for sig selv, skal spørgsmål om værgemål, privatliv, juridisk ansvar og informeret samtykke overvejes i enhver pædiatrisk procedure.

6. Uddannelse til at blive børnelæge

En børnelæge skal først afslutte sine studier på medicinstudiet som praktiserende læge. Derefter kan han blive en generel børnelæge ved at fortsætte sine studier i Specialist Medical Education Program inden for pædiatri.

I løbet af dette uddannelsesprogram bliver børnelæger uddannet til at behandle spædbørn, børn, unge og unge voksne. Børnelæger kan så også udforske forskellige mere specifikke videnskaber eller subspecialiteter.

7.Subspeciale i pædiatri

Flere subspecialiteter i pædiatri, herunder:

  • Pædiatrisk kardiologi med fokus på behandling af det pædiatriske hjerte.
  • Kritisk behandling.
  • Endokrinologi, behandler hormonelle og kirtelrelaterede lidelser hos børn.
  • Gastroenterologi, der beskæftiger sig med forskellige former for klager relateret til fordøjelseskanalen.
  • Hæmatologi, der beskæftiger sig med blodsygdomme.
  • Neonatal eller nyfødt medicin.
  • Nefrologi, fokuserer på behandling af børns nyreproblemer.

Læs også: Kend 3 speciallæger, din lille har brug for

Det er interessante fakta om pædiatri. Hvis din lille er syg, kan moderen tjekke med børnelægen ved at bestille tid på det hospital efter moderens valg gennem ansøgningen , du ved. Kom nu, Hent Appen er nu også på App Store og Google Play.

Reference:
Nyheder Medical Life Science. Tilgået i 2021. Hvad er pædiatri?.