5 ting, du skal vide, før du laver influenzavaccinen

Jakarta - Under pandemien har mange mennesker travlt med at tage influenzavaccinen. Selvom den ikke kan forhindre infektion med corona-virussen, anses influenzavaccinen for at kunne forhindre fremkomsten af ​​alvorlige symptomer hos personer med COVID-19. Influenzavaccinen, som er designet til at forhindre sæsoninfluenza, kan gøre immunforsvaret stærkere.

Hvis du har influenza og smitter af coronavirus på samme tid, kan dine symptomer være værre end for personer, der har fået en influenzasprøjte. Men før du får influenzavaccinen, er der et par ting, du skal vide om denne vaccine. Læs følgende diskussion til slutningen, ja!

Læs også: Typer af vaccinationer, børn bør få fra fødslen

Diverse influenzavaccine

Influenzavaccinen er en vaccine, der beskytter mod influenza. Denne vaccine anbefales givet én gang om året. Influenza er en sygdom, der meget let spredes gennem sprøjt med spyt eller kontakt med genstande, der er blevet kontamineret med virussen.

Her er nogle ting, du skal vide, før du får influenzavaccine:

1. Årsager til vigtigheden af ​​at give influenzavaccinen

Influenza er ofte undervurderet, fordi symptomerne er relativt milde. Faktisk kan influenza hos nogle mennesker forårsage alvorlige komplikationer, du ved. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) registrerer forekomsten af ​​kompliceret influenza, der når op på 5 millioner tilfælde om året, og dødsraten af ​​denne sygdom når op på 650.000 tilfælde på verdensplan.

Generelt forekommer alvorlige komplikationer fra influenza hos ældre, gravide kvinder, børn i alderen 6 måneder til 5 år, læger og personer med visse sygdomme som HIV/AIDS, kronisk lungesygdom og astma. Komplikationer, der opstår, er lungebetændelse, lidelser i centralnervesystemet og hjertesygdomme såsom myokarditis og hjerteanfald.

For at forhindre alvorlige komplikationer fra influenza og forværring af tilstande, når de udsættes for COVID-19, kan influenzavacciner udføres som en forebyggende foranstaltning. Men endnu en gang betyder det ikke, at give influenzavaccine kan forhindre corona-virusinfektion.

Læs også: Dette er grunden til, at forkølelse kan forårsage lungebetændelse

2. Der findes flere typer influenzavacciner

Generelt er der to former for influenzavaccine, der kan gives, nemlig formen af ​​injektioner og næsespray. Den injicerbare influenzavaccine indeholder den inaktiverede virus. Injektionsformen af ​​vaccine er yderligere opdelt i to typer, nemlig trivalente og quadrivalente vacciner.

Den trivalente vaccine indeholder 2 typer influenza A-virus og 1 type influenza B-virus, mens den quadrivalente influenzavaccine indeholder 2 typer influenza A-virus og 2 typer influenza B. Det skal bemærkes, at jo flere typer af vira den indeholder, jo bedre beskyttelse. Alligevel anses den trivalente vaccine også for at være tilstrækkelig.

I mellemtiden indeholder influenzavaccinen i spraypræparater levende, svækkede vira. Denne type influenzavaccine bør kun gives til raske mennesker i alderen 2-49 år. Begge typer influenzavaccine er dog lige effektive til at forebygge influenza ved at opbygge antistoffer i kroppen til at bekæmpe influenzavirussen.

3. Vaccinationstidspunkt

Som tidligere nævnt er den anbefalede influenzavaccine én gang om året. I koldere klimaer forekommer influenzasæsonen normalt mellem december-februar. I Indonesien, som har et tropisk klima, er der ingen bestemt anbefalet tid til at få influenzavaccinen, fordi denne sygdom kan opstå når som helst.

Men for at være mere effektiv anbefales det, at influenzavaccinen gives inden december, hvilket er omkring november eller oktober. Hvis du inden for det seneste 1 år ikke har fået influenzavaccinen, kan du straks bede din læge om denne vaccine. For at gøre det nemmere kan du Hent Ansøgning at få en tid hos lægen på hospitalet, for at få influenzavaccinen.

Læs også: Vokser stadig op, hvorfor har børn ofte influenza og hoste?

4. Gruppen af ​​mennesker, der foreslås at få vacciner

Faktisk kan alle få influenzavaccine for at få immunitet mod denne sygdom. WHO anbefaler dog influenzavaccinen til:

  • Børn i alderen 6 måneder til 5 år.
  • Ældre mennesker, mere end 65 år.
  • Gravid mor.
  • Lider af kronisk sygdom.
  • Medicinske arbejdere.

5. Bivirkninger, der kan opstå efter at have fået influenzavaccinen

Der er forskellige bivirkninger, der kan opstå med influenzavaccinen, som omfatter:

  • Smerter, rødme og hævelse på injektionsstedet.
  • Feber.
  • Kvalme og opkast.
  • Det er svært at trække vejret.
  • Hæshed.
  • Hævelse omkring øjne og læber.
  • Træt og blegt ansigt.
  • Hjerteslag.
  • Svag.
  • Løbende næse.
  • Muskelsmerter.
  • Ondt i halsen.

Hvis du oplever disse reaktioner efter at have modtaget influenzavaccinen, skal du straks kontakte din læge for behandling. Udover vacciner kan influenza også forebygges på flere andre måder, nemlig at mindske kontakten til syge mennesker, hvile hjemme ved sygdom, spise nærende mad og drikke nok.

Reference:
OS. Department of Health and Human Services. Tilgået 2020. Vacciner. Influenza (influenza)
Verdens Sundhedsorganisation. Hentet 2020. Coronavirus sygdom (COVID-19) Råd til offentligheden: Myth Busters.
Verdens Sundhedsorganisation. Tilgået 2020. Influenza (sæsonbestemt).
Centre for Disease Control and Prevention. Tilgået 2020. Nøglefakta om influenzavacciner.
Mayo Clinic. Tilgået 2020. Håndvask: Må's og Don'ts
WebMD. Tilgået 2020. Influenza-indsprøjtning: Vaccinen og dens bivirkninger.