Fuldstændig beskrivelse af passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse

Jakarta - Passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse (PAPD) får en person til at udtrykke negative følelser og følelser subtilt eller passivt i stedet for direkte. Dette skaber ofte modsætninger mellem, hvad de siger og gør.

Ifølge American Psychological Association (APA) er passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse en langvarig lidelse, hvor ambivalens over for sig selv og andre kommer til udtryk ved passivt udtryk for underliggende negativisme.

Læs også: Kan træning minimere personlighedsforstyrrelser?

Anerkendelse af passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse

I APA-definitionen betyder udtrykket "ambivalens", at en person har modstridende følelser eller holdninger til sig selv, en situation, begivenhed eller person.

Med andre ord er mennesker med passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse ude af stand til at udtrykke og udtrykke negative følelser i sig selv. De er ikke i stand til åbent at udtrykke følelser af vrede, tristhed, afvisning eller skuffelse, så det er ikke i overensstemmelse med tale og adfærd.

For eksempel kan de entusiastisk aftale at mødes til frokost, men ender med at "glemme" mødet eller ikke dukke op uden en forklaring.

Mennesker med passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse har en tendens til at udtrykke deres tanker og følelser passivt eller indirekte i stedet for at håndtere dem direkte. Disse tanker og følelser repræsenterer ofte negative tankemønstre eller negativisme.

Ifølge APA er negativisme en holdning karakteriseret ved vedvarende modstand mod andres forslag eller en tendens til at handle på måder, der går imod andres forventninger, anmodninger eller ordrer, uden at være identificerbare.

Mennesker med passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse har en tendens til at fortsætte deres passive adfærd, på trods af at de har evnen til at tilpasse sig og lære ny adfærd. Afhængigt af hvor alvorlig lidelsen er, kan den forstyrre en persons succes med interpersonelle forhold, uddannelse og arbejde.

Læs også: Ofte at lyve, kan være en personlighedsforstyrrelse

Hvad forårsager passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse?

Det er stadig ikke klart, hvorfor passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse opstår. Imidlertid menes denne lidelse at opstå på grund af en kombination af følgende faktorer:

  • Genetik eller arvelighed.
  • At vokse op i et misbrugsmiljø, eller hvor der er et stofmisbrug.
  • Ofte straffet som barn for at udtrykke vrede eller negative følelser eller modsatrettede tanker eller følelser.
  • Ikke at lære at hævde sig selv i barndommen.
  • Forstyrrelser i barnets forhold til autoritetspersoner, såsom forældre, omsorgspersoner eller lærere.

Derudover kan nogle mennesker være mere udsatte for at udvikle passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse, fordi de har en anden psykisk lidelse. Disse omfatter angstlidelser, skizofreni, bipolar lidelse, indlærings- eller opmærksomhedsforstyrrelser og narcissistisk personlighedsforstyrrelse.

Genkendelse af symptomerne på passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse

En person med passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse har en tendens til at opleve en afbrydelse mellem, hvad de siger og gør. Selvom lidelsen kan manifestere sig på en række forskellige måder, omfatter almindelige symptomer:

  • Udsættelse af færdiggørelse af opgaver, der oprindeligt blev udført frivilligt.
  • Bevidst begå fejl eller manglende deadlines for projekter, opgaver eller begivenheder.
  • Med vilje ikke dukke op til møder, aftaler eller sociale begivenheder eller sammenkomster.
  • Opfører sig for stædigt.
  • Bevidst at forlægge vigtige dokumenter for at undgå arbejdsprojekter, rejser, lægeaftaler eller familiesammenkomster.
  • Klager overdrevent over personlig ulykke.
  • At nægte sociale opgaver eller rutinearbejde uden nogen åbenbar grund.
  • At udtrykke latterliggørelse eller kritisere autoritet.
  • Føler mig misundelig og forarget over for de relativt heldige.
  • Vær argumenterende.
  • Veksler mellem fjendtlighed og fortrydelse.
  • Har en aggressiv, pessimistisk eller kynisk holdning.
  • At give andre skylden for deres egne følelser eller handlinger.
  • Oplever følelser af utilstrækkelighed eller lavt selvværd.
  • Opfører sig koldt eller hævngerrig overfor andre uden at forklare hvorfor.

Læs også: 5 Personlighedsforstyrrelser med overdreven angst

Hvis du føler, du oplever disse symptomer, eller der er personer tættest på dig, som udviser en sådan holdning, bør du bede om hjælp fra en ekspert, såsom en psykolog eller psykiater. Selvom der ikke er nogen specifik behandling for denne lidelse, kan en psykolog eller psykiater hjælpe dig med at identificere, håndtere og stoppe med at engagere sig i modstridende adfærd og handlinger.

For at gøre det nemmere skal du blot bruge appen at bestille tid hos en psykiater på sygehuset, for at få en konsultation. At arbejde med en rådgiver eller psykiater kan for eksempel hjælpe dem med at udvikle sikre og effektive mestringsstrategier, der giver dig mulighed for at nyde et mere tilfredsstillende liv.

Reference:
American Psychological Association. Tilgået i 2021. Passiv Aggressiv personlighed.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2021. Hvad er passiv-aggressiv personlighedsforstyrrelse?
Healthline. Tilgået i 2021. Passiv Aggressiv personlighed.