Medicinske fakta om fordelene ved at drikke olivenolie

, Jakarta - Olivenolie er kendt for sine sundhedsmæssige fordele. Det har anti-inflammatoriske og antioxidante egenskaber, som endda kan hjælpe med at beskytte kroppen mod visse kroniske sygdomme.

Selvom olivenolie normalt bruges som en olie til madlavning eller dressinger, tror nogle mennesker, at drikke olivenolie vil give dig mulighed for at få det maksimale udbytte. Så er det sandt? Lad os finde ud af de rigtige fakta nedenfor!

Læs også: Fordele ved olivenolie for hudens sundhed

Det siges, at nogle mennesker i Middelhavsområdet drikker 1/4 kop (60 milliliter) olivenolie hver morgen. Dette kan være en måde at høste de mange potentielle anti-inflammatoriske og sygdomsforebyggende fordele på. Nogle hævder, at det at drikke olivenolie øjeblikkeligt kan afgifte kroppen, berolige maven og endda hjælpe dig med at tabe dig.

Faktisk tror nogle mennesker, at drikke olivenolie giver flere fordele end at bruge det i mad. Men desværre har der indtil videre ikke været forskning, der understøtter denne påstand.

Læs også: 4 fordele ved olivenolie for hårets sundhed

Hvad er fordelene ved olivenolie?

Undersøgelser viser, at drikke olivenolie kan give flere sundhedsmæssige fordele, såsom:

Hjælper med at opfylde et sundt fedtindtag

De fleste mennesker spiser nok totalt fedt, men mange får ikke nok flerumættede fedtsyrer (PUFA) og monoumættede fedtsyrer (MUFA), som findes i visse olier, nødder, frø og andre plantekilder. Kostråd anbefaler, at du får 20-35 procent af dine kalorier fra fedt, primært fra PUFA og MUFA.

Olivenolie er en af ​​de rigeste plantekilder til MUFA, og indtagelse af den kan hjælpe dig med at opfylde behovene for denne type fedt. MUFA'er er meget gavnlige for hjertesundheden og kan hjælpe med at reducere risikoen for hjertesygdomme. MUFA'er findes også i nogle animalske produkter, men forskning viser, at de største sundhedsmæssige fordele opnås ved at indtage disse plantebaserede fedtkilder.

Lindre forstoppelse

At drikke olivenolie kan lindre forstoppelse, som rammer omkring 34 procent af voksne over 60 år. I en 4-ugers undersøgelse gjorde det at give omkring 1 teskefuld (4 milliliter) olivenolie dagligt til 50 patienter med forstoppelse hæmodialyse, at afføringen blev betydeligt blødere.

Derudover viste det sig, at indtagelse af olivenolie var lige så effektiv som mineralolie, som et afføringsblødgøringsmiddel, der almindeligvis bruges til at lindre forstoppelse. Selvom disse resultater er lovende, er der behov for mere forskning for bedre at forstå, hvordan det at drikke olivenolie kan hjælpe med at lindre forstoppelse.

Til gavn for hjertesundheden

Olivenolie har længe været anerkendt som et hjertesundt fedtstof. En forbindelse, der menes at spille en rolle i at støtte hjertesundheden, er oliesyre, en type enkeltumættet fedt, der findes i store mængder i olivenolie. Det kan reducere risikoen for hjertesygdomme, når det bruges i stedet for andre fedtkilder.

Faktisk, OS. Food and Drug Administration (FDA) hævder, at udskiftning af fedtstoffer og olier, der er højere i mættet fedt, med 1,5 spiseskefulde (22 milliliter) olie, der er høj i oliesyre dagligt, kan reducere risikoen for hjertesygdomme. Men for at få disse fordele må kalorier fra oliesyre ikke øge det samlede antal kalorier, du spiser om dagen.

Læs også: Olivenolie og kokosolie, hvad er sundere?

Andre virkninger af at drikke olivenolie

Mens at drikke oliven kan give nogle potentielle sundhedsmæssige fordele, er der ulemper at overveje, såsom:

Høje kalorier, så du kan tage på i vægt

Højkalorie olivenolie indeholder 120 kalorier pr. spiseskefuld. Selvom forholdet mellem kalorieindtag og vægtøgning er komplekst og afhænger af mange faktorer, er det velkendt, at indtagelse af flere kalorier, end du forbrænder, forårsager vægtøgning. Desuden viste en nylig undersøgelse, at øget MUFA-indtag også øgede kropsvægten, hvilket tyder på, at olivenolie kan bidrage til vægtøgning, hvis den indtages i overkant.

Andre overvejelser

Det er vigtigt at tage følgende i betragtning, når du overvejer at drikke olivenolie:

  • Giver flere fordele, hvis det indtages sammen med mad. For eksempel øger indtagelse af olivenolie sammen med tomatprodukter betydeligt optagelsen af ​​de sygdomsbekæmpende antioxidanter i tomater.
  • Kan erstatte sund mad. Selvom olivenolie er en kilde til sunde fedtstoffer, er den ikke lige så nærende som hele fødevarer. At drikke for meget kan erstatte sundere fødevarer, såsom sunde fedtstoffer, grøntsager og proteiner.
  • Allergi. Selvom det er sjældent, er olivenpollen et potentielt allergen, og olivenolie kan forårsage kontakteksem hos nogle mennesker.
  • Mange fordele understøttes ikke af forskning. Mange af de påståede fordele ved at drikke olivenolie understøttes ikke af forskning, men understøttes af virksomheder, der sælger olivenolie eller personlig mening.

Så diskuter det med din læge først hvis du ønsker at indtage olivenolie direkte. Lad os bruge nu for at få sundhedsydelser lige i din hule hånd!

Reference:
Healthline. Tilgået 2020. Har det nogen fordele at drikke olivenolie?
NDTV mad. Tilgået 2020. Her er hvorfor du bør have en skefuld olivenolie, det første om morgenen!
ulivita. Tilgået 2020. 6 fordele ved at tage et skud olivenolie om morgenen.