Åreforkalkning kan også angribe unge mennesker

, Jakarta – Når vi indånder ilt for at trække vejret, vil ilt blive båret af blodkarrene for at blive cirkuleret i hele kroppen. Nå, denne proces kan blive forstyrret på grund af blodkar, der bliver tykke og stive eller kaldet åreforkalkning. Ud over at blokere blodtilførslen til hjertet, kan åreforkalkning også blokere blodtilførslen til organer og væv.

Læs også: Problematiske blodkar, tid til Doppler-ultralyd

Åreforkalkning skal skelnes fra begrebet åreforkalkning. Åreforkalkning er en hærdende (stiv) proces i arterierne, mens åreforkalkning refererer til ophobning af fedt, kolesterol og andre stoffer i og på væggene i arterierne, der kan begrænse blodgennemstrømningen. Med andre ord er åreforkalkning en patologisk proces, der kan forårsage åreforkalkning.

Så hvad forårsager arteriosklerose?

Åreforkalkning er en type sygdom, der udvikler sig langsomt og kan begynde i barndommen. Selvom den nøjagtige årsag er ukendt, er åreforkalkning forårsaget af beskadigelse eller skade på arteriernes indre foring. Det kan udløses af tilstande som:

  • Højt blodtryk

  • Højt kolesteroltal

  • Højt fedtindhold høje triglycerider

  • Røg

  • Insulinresistens, fedme eller diabetes

  • Gigt, lupus eller andre infektioner.

Med tiden hærder de fedtaflejringer, der klæber til arterierne, og indsnævrer derved blodkarrene. Som følge heraf fungerer de organer og væv, der er forbundet med arterierne, ikke korrekt, fordi de ikke modtager nok blod.

Ødelagte fedtdepoter risikerer at spilde kolesterol og andre stoffer i blodbanen. Dette kan forårsage blodpropper, der kan blokere blodgennemstrømningen til visse dele af kroppen. Disse blodpropper kan også rejse til andre dele af kroppen og blokere flowet til andre organer.

Symptomer på arteriosklerose

Mild åreforkalkning forårsager muligvis ikke symptomer. Symptomer begynder normalt at dukke op, efter at arterierne er blevet indsnævret eller blokeret, så de ikke kan levere blod til organer og væv. Symptomer kan også variere afhængigt af placeringen af ​​den berørte arterie. Følgende er symptomerne på arteriosklerose baseret på placeringen af ​​den berørte arterie:

  • Hvis hjertets arterier er påvirket, kan symptomer omfatte brystsmerter eller tryk (angina).

  • Hvis en arterie i hjernen er påvirket, kan personen opleve følelsesløshed eller svaghed i en arm eller et ben, talebesvær, tab af syn på det ene øje eller hængende ansigtsmuskler. Denne betingelse refererer til tilstanden forbigående iskæmisk anfald (TIA).

  • Hvis arterierne i arme og ben er påvirket, kan patienten opleve bensmerter, når han går ( claudicatio ).

  • Hvis nyrearterierne er påvirket, er risikoen forhøjet blodtryk eller nyresvigt.

Læs også: Disse 5 ting kan få blod til at størkne i venerne

Nogle af de faktorer, der øger risikoen for åreforkalkning, er medicinske tilstande, såsom forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal, diabetes, fedme, rygning, mangel på motion og at have en familiehistorie med åreforkalkning.

Pas på, åreforkalkning forfølger unge mennesker

På det seneste har der været flere tilfælde, hvor unge mennesker har udviklet åreforkalkning. Årsagen kan skyldes en usund livsstil, såsom rygevaner, alkoholforbrug, kan lide at indtage junkfood og instant mad, og kan lide at spise stegt mad. Nå, disse vaner kan øge niveauet af dårlige fedtstoffer i blodbanen, som så risikerer at tilstoppe blodgennemstrømningen. Derfor bør du begynde at implementere en sund livsstil ved at undgå ovenstående typer fødevarer og dyrke mere motion.

Læs også: Vil du have sunde blodkar? Spis disse 3 fødevarer

Nå, du skal muligvis også kontrollere kolesterolniveauet en gang imellem for at være mere opmærksom på hjerte-kar-relaterede sygdomme. Vil du tjekke kolesterol, skal du blot bestille via appen ! Klik på funktioner Få et laboratorietjek hvad der er i appen at bestemme type og tidspunkt for undersøgelsen. Derefter kommer laboratoriepersonalet på det aftalte tidspunkt. Kom nu, skynd dig Hent Ansøgning i App Store eller Google Play!