Kend 8 faktorer, der forårsager dødelig hjerneblødning

”Skader i hovedet er den hyppigste årsag til hjerneblødning. Det er dog ikke kun en hovedskade. Mange andre medicinske tilstande er også i risiko for at forårsage hjerneblødning. Nogle af dem er forhøjet blodtryk, blodsygdomme, hjernetumorer og leversygdomme."

, Jakarta – Hjerneblødning er et akut medicinsk problem, der skal løses med det samme. Det opstår, når en arterie i hjernen brister og forårsager blødning i det omgivende væv. Det opsamlede blod danner så en masse og lægger pres på hjernen. Denne tilstand er kendt som et epiduralt hæmatom. Hæmatomer kan blokere blodgennemstrømningen og dræbe hjerneceller.

I sidste ende gør døden af ​​hjerneceller den syge bevidstløs eller endda død. Hjerneblødninger kan forekomme i enhver del af hjernen, såsom i hjernen, mellem hjernen og membranerne, der dækker den, eller mellem kraniet og hjernens slimhinde. Så hvilke faktorer kan forårsage hjerneblødning? Kend årsagen, så du er mere opmærksom.

Læs også: Oplev hjerneblødning, kan det behandles derhjemme?

Faktorer, der forårsager hjerneblødning

Hovedtraume er en hyppig årsag til hjerneblødning. Der er dog forskellige medicinske tilstande, som også kan forårsage hjerneblødning.

Her er forskellige faktorer, der forårsager hjerneblødning, som du skal være opmærksom på:

  1. Hovedtraume. Hovedskader er den hyppigste årsag til blødning i hjernen. Denne tilstand er mest udsat for ældre over 50 år. Årsagen er, at kroppens balance falder, efterhånden som en person bliver ældre.
  2. Højt blodtryk. En person med forhøjet blodtryk er også i risiko for en hjerneblødning. Højt blodtryk kan svække væggene i blodkarrene (aneurismer) i hjernen, hvilket gør det mere sandsynligt, at det brister.
  3. Arteriovenøse misdannelser. Du må ikke være bekendt med denne ene betingelse. Arteriovenøse misdannelser er vaskulære abnormiteter, der er til stede ved fødslen. Dette sker, når arterier og vener forbindes direkte uden at gå gennem kapillærer. Denne lidelse risikerer at forårsage en række forstyrrelser i kredsløbet, herunder hjerneblødning.
  4. Amyloid angiopati. Denne tilstand omfatter også abnormiteter i væggene i blodkarrene. Angiopati udvikler sig dog generelt med alderen og forhøjet blodtryk.
  5. Blodlidelser. Hæmofili og seglcelleanæmi er blodsygdomme, der forårsager et fald i blodpladeniveauer og blodpropper eller blodfortyndende. Begge har lige stor risiko for at forårsage blødning i hjernen.
  6. lever sygdom. Leversygdom kan også øge risikoen for blødning. Hvorfor? Udover at filtrere toksiner hjælper leveren også blodkoagulationsprocessen. Når der er et problem i leveren, kan blodkoagulationsprocessen forstyrres, så en person risikerer at bløde.
  7. Hjerne svulst. Tumorens voksende størrelse kan lægge pres på hjernevævet. I sidste ende forårsager den risikable tumor blødning i hjernen på grund af tryk.
  8. Åreforkalkning. Ophobning af plak i blodkarrene (aterosklerose) kan blokere blodgennemstrømningen. Denne blokerede blodgennemstrømning risikerer at briste og forårsage blødning.

Læs også: Dette er, hvad der sker med hjernen, når nogen er i koma

Genkend tegnene på hjerneblødning

Symptomer på en hjerneblødning kan variere afhængigt af blødningens placering, blødningens sværhedsgrad og mængden af ​​påvirket væv. Udviklingen af ​​symptomer har en tendens til at opstå pludseligt, så der er risiko for hurtigt forværring. Derfor er det vigtigt at genkende tegnene på en hjerneblødning, så du kan få den rette behandling med det samme. Symptomer på en hjerneblødning omfatter:

  • Alvorlig hovedpine, der opstår pludseligt;
  • Anfald uden tidligere anfald;
  • Svaghed i arme eller ben;
  • Kvalme eller opkastning;
  • reduceret årvågenhed;
  • Sløvhed;
  • synsforandringer;
  • Prikken eller følelsesløshed;
  • Svært ved at tale eller forstå tale;
  • Svært;
  • Besvær med at skrive eller læse;
  • Tab af fine motoriske færdigheder, såsom håndrystelser;
  • Dårlig kropskoordination;
  • Tab af balance;
  • Unormal smagssans;
  • Tab af bevidsthed.

Husk, at mange af ovenstående symptomer kan være forårsaget af andre tilstande end en hjerneblødning. Derfor skal du straks søge lægehjælp for at få en korrekt diagnose. Efter at have set en læge, vil de bestemme, hvilken del af hjernen der er påvirket baseret på dine symptomer.

Din læge bliver nødt til at udføre billeddiagnostiske tests, såsom en CT-scanning eller MR, for at finde placeringen og årsagen til blødningen. En neurologisk undersøgelse eller en øjenundersøgelse, som kan vise hævelse af synsnerven, kan også udføres.

Håndtering og forebyggelse af hjerneblødning

Sværhedsgraden af ​​hjerneblødning afhænger af størrelsen af ​​blødningen og mængden af ​​hævelse. Ikke få mennesker, der kan komme sig helt efter at have oplevet en hjerneblødning. Ikke få oplever dog også komplikationer som slagtilfælde, tab af hjernefunktion, anfald og endda død. Det er derfor, aldrig ignorere denne tilstand og søge lægehjælp med det samme til behandling.

Behandling af blødning i hjernen afhænger også af placeringen, årsagen og omfanget af blødningen. Kirurgi er ofte den eneste måde at reducere hævelse og forhindre blødning. Ud over kirurgi kan visse lægemidler også ordineres for at reducere smerte, hævelse og kontrollere anfald.

I betragtning af at hjerneblødning er en alvorlig tilstand, er det vigtigt at kontrollere de forskellige risikofaktorer, der udløser den. De fleste hjerneblødninger er forårsaget af hovedskader. Brug derfor altid sikkerhedsanordninger såsom hjelme eller sikkerhedsseler, når du kører.

Hvis du har en historie med højt blodtryk, skal du sørge for regelmæssigt at tjekke dit blodtryk og vedtage en sundere livsstil. Livsstile, som du skal gøre, omfatter at spise sund mad, motionere regelmæssigt og holde op med at ryge.

Læs også: Kend 4 myter og fakta om hjernealdring

Har du andre spørgsmål om hjerneblødning eller andre helbredsproblemer, så kontakt din læge via appen . Læger, der er eksperter på deres områder, vil besvare alle dine spørgsmål. Hentappen lige nu!

Reference:

WebMD. Tilgået i 2021. Hjerneblødning: Årsager, symptomer, behandlinger.

Sundhedskarakterer. Hentet 2021. Hjerneblødning.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået i 2021. Hvad er en intracerebral blødning?.