Hvad er forskellen mellem en urinkontrol og en urin pH-test?

Jakarta - Urintjek og urin pH-test er de to test, der udføres på menneskelig urin. Selvom begge undersøgelser udføres på urin, har begge forskellige formål og indikationer. Her er forskellen mellem de to tests!

Læs også: Her er urintestproceduren til påvisning af stoffer i blodet

Urinkontrol og urin PH-test, hvad er forskellen mellem de to?

En urinkontrol, eller hvad der er kendt som en urinanalyseprocedure, er en undersøgelse, der udføres for at bestemme de fysiske, kemiske og mikroskopiske tilstande af urin for at diagnosticere forskellige sygdomme og tilstande, som en person oplever. Urintjek kan ikke diagnosticere en bestemt sygdom, men de kan være et tidligt tegn på en persons helbredsproblemer.

Urinkontrol for at diagnosticere tilstedeværelsen af ​​sygdom hos en person udføres normalt ved andre, mere specifikke metoder, så sygdommen kan identificeres mere præcist. Ud over at diagnosticere en sygdom, udføres urinkontrol også for at overvåge en persons helbredstilstand, før de gennemgår visse medicinske procedurer.

Mens urinens pH-test er en undersøgelse, der udføres for at se niveauet af syre og base i urinvæsken. En person, der ofte spiser kød frem for grøntsager, vil have en mere sur urin pH. Urin pH-test udføres også for at påvise tilstedeværelsen af ​​sygdomme forbundet med unormale syreniveauer i kroppen.

Læs også: Har du brug for et sundhedstjek, selvom du er i form?

Hvad er formålet med et urintjek?

Urintjek er en metode, der er ret sikker at lave, for indtil videre er der ingen sikre risici, der kan opstå for deltagerne. Urintjek udføres for at opdage en række af følgende tilstande:

  • Opdag graviditet. Urinkontrol for at bestemme graviditet udføres normalt med et værktøj kaldet testpakke gratis opkald på apoteket.

  • Opdag tilstedeværelsen af ​​fremmede stoffer. Denne undersøgelse kan foretages for at afdække, om en person er en bruger af illegale stoffer.

  • Overvåg sygdomsprogression. Nogle sygdomme, der kan overvåges ved at kontrollere urin, omfatter diabetes, nyreskade og infektion, lupus og leversygdom.

  • Diagnosticering af sygdom. Nogle af de sygdomme, der kan påvises gennem denne undersøgelse, er nyresygdomme, tilstedeværelsen af ​​protein i urinen, muskelskader, ukontrolleret blodsukker og urinvejsinfektioner.

  • Opdag symptomer på sygdom. Nogle af de symptomer på sygdommen, der kan påvises ved denne undersøgelse, er tilstedeværelsen af ​​blod i urinen, feber, lændesmerter, smerter ved vandladning, smerter i underlivet og andre lidelser i urinvejene.

Ud over at opdage nogle af disse tilstande, kan urinkontrol også udføres som et trin for en persons generelle rutineundersøgelse. Denne undersøgelse kan også udføres for at vurdere deltagerens helbredstilstand før operation eller hospitalsindlæggelse.

Læs også: Her er urintestproceduren til at diagnosticere diabetes

Hvad er formålet med en urin PH-test?

Normal urin pH er 4,5-8,0 med en gennemsnitsværdi på 6,0. Mens pH-værdien af ​​neutral urin er 7,0. Urinens pH erklæres sur, når den er under 5,0, og basisk, når den er over 8,0. Selvom de har standardværdier, har hvert laboratorium sin egen standard for normale værdier, som ikke vil være meget anderledes end de allerede nævnte værdier.

En af de faktorer, der påvirker urin pH-niveauer, er kosten. Hvis pH er under det normale, vil en person have en høj risiko for at udvikle nyresten. Hvis urinens pH er unormalt høj, indikerer det tilstedeværelsen af ​​disse sygdomme:

  • Acidose, som er en tilstand, der opstår, når niveauet af syre i kroppen er meget højt.

  • Dehydrering, som er en tilstand, der opstår, når kroppen mangler væske i den.

  • Diabetisk ketoacidose, som er en komplikation til diabetes forårsaget af kroppens høje produktion af blodsyrer.

  • Diarré, som er en tilstand, der opstår, når en person har afføring oftere end normalt.

  • Nyresvigt, som er en tilstand, der opstår, når nyrefunktionen falder gradvist på grund af nyreskade.

  • Renal tubulær acidose, som er en tilstand, der opstår, når nyrerne ikke kan komme af med syre gennem urinen, så syre ophobes i blodet.

  • Respiratorisk alkalose, som er en tilstand, der opstår, når blodet bliver basisk på grund af hurtig vejrtrækning.

  • Urinvejsinfektion, som er en tilstand, der opstår, når organerne i urinvejene bliver betændte.

For flere detaljer om forskelle, fordele og bivirkninger ved urinkontrolprocedurer og urin-pH-tests kan du diskutere dem direkte med din læge i ansøgningen. , Ja!

Reference:
Medline Plus. Tilgået 2020. Urin pH-test.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået 2020. Hvad er det normale pH-område for urin?
National Kidney Foundation. Hentet 2020. Hvad er en urinanalyse (også kaldet en "urintest")?
Healthline. Tilgået 2020. Urinalyse.