Den lille har opkast, hvad skal du gøre?

, Jakarta – Når din lille oplever opkastning, også kaldet diarré og opkastning, betyder det, at barnets mave og tarme er irriterede og betændte. Årsagen er normalt en viral eller bakteriel infektion. Denne sygdom kaldes også almindeligvis maveinfluenza eller det medicinske udtryk er gastroenteritis.

Når et barn oplever opkastning, vil barnet udover vandig diarré og opkastning også opleve mavesmerter, kramper, feber, kvalme og hovedpine. På grund af diarré og opkastning kan børn også blive dehydrerede. Hold øje med tegn på dehydrering, såsom tør hud og mund, svimmelhed og virkelig tørst.

Børn kan hurtigt blive dehydreret, hvis de har opkastning. Det er vigtigt for forældre at se efter tegn på, at deres barn er meget tørstig og har tør hud eller mund. Hvis du har en baby, så se efter færre, tørrere bleer.

Hold børn væk fra aktiviteter uden for hjemmet, hvis symptomer på opkastning fortsætter. Spørg din læge, før du giver noget medicin til dit barn. Medicin, der bruges til at kontrollere diarré og opkastning, gives normalt ikke til børn under fem år.

For at hjælpe med at forhindre rotavirus, som er den mest almindelige årsag til opkastning, er der to vacciner, der kan gives til babyer. Tal med din læge om vaccinen.

At kende årsagerne til opkastning

Der er forskellige måder, hvordan gastroenteritis kan sprede sig, herunder:

  1. Kontakt med nogen, der har virus

  2. Forurenet mad eller vand

  3. Uvaskede hænder efter at have gået på toilettet eller skiftet ble

  4. Den mest almindelige årsag til opkastning er forårsaget af forskellige typer vira. Hovedtyperne, nemlig rotavirus og norovirus.

Rotavirus er verdens mest almindelige årsag til diarré hos spædbørn og småbørn. Mens norovirus er den mest almindelige årsag til alvorlig gastroenteritis og fødevarebårne sygdomsudbrud i USA

Andre bakterier, såsom shigella, overføres ofte i daginstitutioner. Det spreder sig normalt fra person til person, hvor de almindelige smittekilder er forurenet mad og drikkevand.

Parasitter kan også forårsage opkastning, men det er ikke almindeligt. Børn kan opfange organismer, som f.eks giardia og kryptosporidium i en forurenet swimmingpool eller ved at drikke forurenet vand.

Der er også andre usædvanlige måder at få opkast på, nemlig:

  1. Tungmetaller (arsen, cadmium, bly eller kviksølv) i drikkevand

  2. Spis en masse sure fødevarer, såsom citrusfrugter og tomater

  3. Toksiner, der kan findes i visse fisk og skaldyr

  4. Medicin, såsom antibiotika, antacida, afføringsmidler og kemoterapi

  5. Selvom det ikke er så almindeligt, kan bakterier som E. coli og salmonella også udløse opkastning. Salmonella bakterier og campylobacter er den mest almindelige bakterie, der forårsager opkastning i USA, og spredes normalt af underkogt fjerkræ, æg eller fjerkræjuice. Salmonella kan også spredes af tamme krybdyr eller levende fugle.

For spædbørn og småbørn skal du straks søge læge, hvis dit barn har feber på 38,9 celsius eller højere, virker sløv eller er meget irritabel. Derudover at have meget ubehag eller smerter, have blodig diarré og være dehydreret. Hold øje med tegn på dehydrering hos syge spædbørn og småbørn ved at sammenligne, hvor meget de drikker og urinerer med, hvor meget der er normalt for dem.

Hvis du vil vide flere tips til håndtering af børn, der har opkast, kan du spørge direkte til . Læger, der er eksperter på deres områder, vil forsøge at give dig den bedste løsning. Tricket, bare download applikationen via Google Play eller App Store. Gennem funktioner Kontakt læge , kan du vælge at chatte via Video/taleopkald eller Snak .