Kortsigtede og langsigtede hukommelsesforstyrrelser, hvad er forskellen?

Jakarta - korttids-, langtids- og arbejdshukommelse ( arbejdshukommelse ) spiller en vigtig rolle i at huske, lære og skabe ting. Uden disse tre ting kan der ikke være nogen udvikling i denne verden. Der er flere faktorer, der så gør, at mennesker har hukommelsesforstyrrelser, både kortsigtede og langsigtede. Hvad er egentlig forskellen?

Korttids- og langtidshukommelse

Korttidshukommelse er information, som en person i øjeblikket tænker på eller er opmærksom på. Det er også kendt som primær eller aktiv hukommelse. Nylige hændelser og sensoriske data såsom lyde gemmes i korttidshukommelsen. Korttidshukommelsen inkluderer ofte begivenheder over en periode på alt fra 30 sekunder til flere dage.

Imidlertid bliver hjernens evne til at lagre korttidshukommelsen mere begrænset. Ny information frigiver og erstatter korttidshukommelsen i hjernen. I mellemtiden har langtidshukommelsen en meget større kapacitet og indeholder ting som fakta, personlige minder eller navne på personer, som du måske skal huske.

Læs også: Ikke nødvendigvis en sygdom, det er grunden til, at mennesker er nemme at glemme

Korttidshukommelsen opstår i hjernebarkens frontallapp. Så stopper denne information i hippocampus. Derefter overføres erindringer til områder af hjernebarken, der er involveret i sprog og opfattelse til permanent opbevaring.

Korttidshukommelsesforstyrrelse

Når en person har korttidshukommelsessvækkelse, husker han eller hun begivenheder fra 20 år siden, men er ikke i stand til at huske detaljer, der fandt sted 20 minutter tidligere.

Der er en række årsager til korttidshukommelsestab, hvoraf nogle er resultatet af en medicinsk tilstand og andre, der er forbundet med skade eller påvirkninger udefra. Traumer, aneurisme, hjernetumor, slag , som er en type sygdom, der forårsager korttidshukommelsestab.

Læs også: At lege med dukker for ældre kan hjælpe med at overvinde senil demens

Når du tester for enhver form for hukommelsestab, vil din læge se på din sygehistorie og kan stille dig nogle spørgsmål for at teste din hukommelse. En anden test, der kan udføres, er kognitiv test for at kontrollere mental status og tænkeevner. Læger anbefaler også blodprøver for at bestemme vitamin B-12-niveauer og skjoldbruskkirtelsygdom.

Afhængigt af resultaterne kan andre tests omfatte en MR- eller CT-scanning af hovedet og et EEG for at måle elektrisk aktivitet i hjernen. Hjerneangiografi kan være nødvendig for at kontrollere blodgennemstrømningen til og fra hjernen. Hvis årsagen til korttidshukommelsessvækkelse er traumatisk, kan en psykolog hjælpe.

Langtidshukommelsesforstyrrelse

I mellemtiden opstår langtidshukommelsestab, når du har problemer med at huske information, der er gået over i lang tid. Dette sker for mange mennesker, når de bliver ældre, hvilket betyder, at det er en normal proces med aldring.

Langtidshukommelsestab kan dog også være et tegn på et mere alvorligt problem, såsom demens. Årsagerne er forskellige, kan skyldes stress, depression, mangel på vitamin B-12 indtag, medicin, til hydrocephalus. Symptomer, der opstår i form af at glemme ord, der er almindeligt brugt, tage længere tid at udføre opgaver, ændringer i adfærd og humør.

Læs også: Begynder at blive senil, er der en måde at ikke let glemme?

Diagnose for langtidshukommelsesforstyrrelser er generelt ikke meget anderledes end kortsigtet. Selv med hensyn til behandling udføres den ud fra de ting, der forårsager dette langsigtede hukommelsestab.

Du kan spørge din læge, hvor let det er at håndtere kort- og langtidshukommelsesforstyrrelser. For at gøre det lettere, Hent og brug appen på grund af appen kan bruges til at spørge læger, købe medicin og tjekke laboratorier.