Her er, hvordan antibiotika virker for at overvinde infektioner

, Jakarta – Antibiotika er lægemidler, der bruges til at behandle infektioner forårsaget af bakterier. Det er derfor, disse lægemidler også kaldes antibakterielle midler. Antibiotika virker ved at dræbe bakterier eller forhindre dem i at formere sig og sprede sig.

De er dog ikke effektive mod virusinfektioner, såsom forkølelse, influenza og de fleste typer hoste. Antibiotika er heller ikke altid ordineret, da mange milde bakterielle infektioner kan overvindes af dit immunsystem på egen hånd. Kom nu, lær mere om, hvordan antibiotika virker her.

Forskellige former for antibiotika og grunde til at bruge dem

Antibiotika er tilgængelige i forskellige former, herunder:

  • Tablet.
  • Kapsel.
  • Væske.
  • Fløde.
  • Salve.

Visse typer antibiotika virker bedst til visse typer af bakterielle infektioner. De fleste antibiotika kan kun fås efter lægeordination. Mens nogle antibiotiske cremer og salver kan fås uden recept.

Læs også: Antibiotika ved injektion er mere effektive end orale, virkelig?

Antibiotika er kun ordineret til behandling af bakterielle infektioner, der:

  • Det er umuligt at komme sig uden antibiotika.
  • Kan overføres til andre mennesker, hvis de ikke behandles.
  • Det kan tage lang tid at hele, hvis det ikke behandles.
  • Har risiko for mere alvorlige komplikationer.

Mennesker, der er i høj risiko for infektion, kan også få antibiotika som en forebyggende foranstaltning kendt som antibiotikaprofylakse.

Læs også: Det er de typer sygdomme, der kræver antibiotika

Hvordan antibiotika virker

Antibiotika bekæmper infektionsfremkaldende bakterier i kroppen ved at ødelægge bakteriernes struktur eller evne til at dele sig eller formere sig. Sådan virker antibiotika:

  • Nogle antibakterielle midler, såsom penicilliner og cephalosporiner, kaldes også bakteriedræbende, fordi de virker ved direkte at dræbe bakterier. Disse typer antibiotika kan direkte angribe den bakterielle cellevæg og skade cellen. På den måde kan bakterier ikke længere invadere kroppen og derved forhindre disse celler i at gøre yderligere skade i kroppen.
  • Andre antibakterielle midler, såsom tetracyclin og erythromycin, virker ved at blokere væksten eller reproduktionen af ​​bakterier. Ofte kaldet bakteriostatiske antibiotika, forhindrer de bakterier i at få næringsstoffer, så bakterierne holder op med at dele sig og formere sig. Ved at tage disse antibiotika kan infektionen stoppes, og immunforsvaret har tid til at bekæmpe bakterierne.

Nogle antibakterielle midler har et bredt spektrum og kan bekæmpe forskellige typer bakterier i kroppen, mens andre er mere specifikke. Din læge kan også nogle gange anbefale en blodurinprøve eller andre tests for at identificere de bakterier, der forårsager din infektion. Således kan lægen ordinere de rigtige antibiotika til at bekæmpe disse bakterier.

Hvor lang tid tager antibiotika at virke?

Antibiotika begynder at virke, så snart du tager dem. Du har dog muligvis ikke det bedre før 2-3 dage efter at have indtaget det.

Hvor hurtigt du kommer dig efter at have fået antibiotikabehandling varierer. Det afhænger også af den type infektion, du forsøger at behandle.

De fleste antibiotika bør tages i 7-14 dage. I nogle tilfælde kan kortere behandlinger også fungere godt. Din læge kan bestemme den bedste behandlingslængde og den rigtige type antibiotika for dig.

Selvom du måske føler dig bedre efter et par dages behandling, anbefales det, at du udfylder alle de antibiotikadoser, som din læge har ordineret for at sikre, at infektionen er helt løst. Dette kan hjælpe med at forhindre antibiotikaresistens. Så stop ikke med at tage antibiotika tidligt uden først at tale med din læge.

Læs også: Bivirkninger af forbrug af antibiotika i lang tid

Tips til at bruge antibiotika for at være effektiv

Antibiotika er mest effektive, når de bruges korrekt. Først skal du sørge for, at du virkelig har brug for antibiotika. Det er bedst kun at tage antibiotika ordineret af en læge til behandling af bakterielle infektioner.

Tal med din læge om den bedste måde at tage antibiotika på. Nogle bør tages sammen med mad for at mindske bivirkninger, mens andre bør tages på tom mave.

Antibiotika skal også tages i overensstemmelse med mængden og inden for den af ​​lægen ordinerede frist. Stop ikke med at tage antibiotika tidligt uden først at tale med din læge.

Nå, du kan købe antibiotika, der er ordineret af en læge gennem ansøgningen . Kom nu, Hent Ansøgning nu også for nemt at få den mest komplette sundhedsløsning.

Reference:
NHS oplysninger. Tilgået 2020. Antibiotika.
Healthline. Tilgået 2020. Hvordan virker antibiotika?.
sunde børn. Tilgået 2020. Hvordan virker antibiotika?