Lymfadenopati, er det en overførbar sygdom?

, Jakarta - Lymfadenopati er en tilstand med hævelse eller forstørrelse af lymfeknuderne, som er kirtler, der er en del af immunsystemet. I udførelsen af ​​sin rolle er denne kirtel ansvarlig for at hjælpe kroppen med at bekæmpe vira eller bakterier, der kan skade helbredet. Det er placeret i flere dele af kroppen, såsom under armhulerne, lysken, halsen, brystet og maven. Selvom kun på størrelse med en ært, er lymfeknuder i stand til at transportere væsker, næringsstoffer og affaldsstoffer mellem kropsvæv og blodbanen.

Lymfesystemet er en vigtig del af immunsystemet, som er kroppens forsvarssystem mod sygdom. Lymfeknuder har et filter, så væsken, der passerer gennem det, er fri for bakterier, vira og andre fremmede stoffer. Derudover er hvide blodlegemer kaldet lymfocytter også ansvarlige for at ødelægge affald i lymfeknuderne.

Læs også: Sådan kontrolleres lymfeknuder

Bemærk venligst, at disse kirtler kan findes enkeltvis eller i grupper i en gruppe. Grupper af lymfeknuder kan mærkes i nakke, lyske og armhuler. Lymfeknuder er generelt ikke ømme eller smertefulde. De fleste af lymfeknuderne i kroppen kan ikke mærkes. Almindelige steder for hævede lymfeknuder omfatter nakke, lyske og armhuler.

Hvordan er symptomerne?

Som tidligere nævnt giver lymfadenopati symptomer i form af hævede eller forstørrede lymfeknuder. Hævelsen kan identificeres ved udseendet af en klump under huden, som kan være smertefuld eller ikke.

Ud over klumper kan personer med lymfadenopati også opleve andre symptomer, som varierer afhængigt af årsagen, placeringen af ​​de hævede lymfeknuder og patientens tilstand. Disse symptomer omfatter:

  • Udslæt.
  • Svag.
  • Feber.
  • Svedende om natten.
  • Vægttab.

Læs også: Lymfeknuder i armhulen, er det farligt?

Søg straks en læge, hvis der er hævede lymfeknuder:

  • Vises uden nogen åbenbar grund.
  • Det bliver ved med at blive større og har stået på i mere end 2 uger.
  • Fast tekstur og bevæger sig ikke, når den rystes.

Kan skyldes forskellige ting

Der er mange ting, der kan udløse hævede lymfeknuder eller lymfadenopati. Her er nogle af dem:

  • Infektioner, såsom øreinfektioner, infektioner i tænder eller tandkød (såsom tandkødsbetændelse), pharyngitis, hudinfektioner, mæslinger, mononukleose, tuberkulose og HIV.
  • Autoimmune sygdomme, såsom lupus og reumatoid arthritis.
  • Kræft, såsom lymfom og leukæmi.
  • Brug af lægemidler, såsom medicin mod anfald (f.eks. phenytoin) eller tyfusvaccinen.

Er denne sygdom smitsom?

I de fleste tilfælde er lymfadenopati ikke smitsom. Men hvis lymfadenopati opstår på grund af tuberkulose (tuberkuløs lymfadenitis), er der mulighed for, at det kan være smitsomt. Især hvis du har hyppig direkte kontakt med den syge. Bemærk venligst, at det, der smitter, er tuberkulosen, ikke de hævede lymfeknuder.

Læs også: Ting at vide om lymfeknuder

Når man er smittet eller smittet med tuberkulose, er det ikke sikkert, at der også vil være hævelse af lymfeknuderne. Tuberkulose er en smitsom infektionssygdom forårsaget af bakterien Mycobacterium tuberculosis, som kan angribe forskellige organer, især lungerne. Hvis den ikke behandles med det samme, kan tuberkulose udvikle forskellige alvorlige komplikationer. En af dem er hævelse eller forstørrelse af lymfeknuderne.

Det er en lille forklaring om lymfadenopati. Hvis du har brug for mere information om dette eller andre helbredsproblemer, så tøv ikke med at diskutere det med din læge på ansøgningen , via funktion Tal med en læge , Ja. Det er nemt, en diskussion med den specialist, du ønsker, kan gennemføres Snak eller Stemme/videoopkald . Få også bekvemmeligheden ved at købe medicin ved hjælp af applikationen , når som helst og hvor som helst, vil din medicin blive leveret direkte til dit hjem inden for en time. Kom nu, Hent nu i Apps Store eller Google Play Store!