3 autoimmune sygdomme, der ofte rammer kvinder

Jakarta - Autoimmun sygdom er en sygdom forårsaget af, at immunsystemet angriber sunde organer og væv i kroppen. Dette får organernes vækst til at blive unormal, hvilket resulterer i langsigtede ændringer i organfunktionen. Her er en række autoimmune sygdomme hos kvinder!

Læs også: Disse 9 autoimmune sygdomme høres ofte

1. Lupus sygdom

Lupus, eller en andens navn Systemisk lupus erythematosus Det er en autoimmun sygdom, der opstår kronisk over en længere periode. Denne sygdom opstår, når antistoffer produceret af kroppen binder sig til væv i hele kroppen, såsom led, lunger, nyrer, blodceller, nerver og hud.

Symptomerne omfatter feber, vægttab, smerter og hævelse i led og muskler, ansigtsudslæt og hårtab. Indtil videre vides det ikke, hvad den præcise årsag er. Der er dog mistanke om, at noget udløser immunforsvaret og angriber forskellige områder af kroppen.

2. Multipel sklerose (MS)

multipel sclerose, eller bedre kendt som multipel sklerose er en autoimmun sygdom hos kvinder karakteriseret ved, at immunsystemet angriber det beskyttende lag omkring nerverne. Dette vil forårsage skader, der påvirker hjernen og rygmarven.

Symptomerne vil være karakteriseret ved blindhed, muskelspændinger, svaghed, følelsesløshed i fødder og hænder, snurren, lammelser, talebesvær og langsomt nedsat koordination af kropsbevægelser. Intensiteten af ​​symptomerne vil afhænge af sygdommens placering og omfang.

3. Hashimotos sygdom

Hashimotos sygdom opstår, når immunsystemet angriber skjoldbruskkirtlen. Denne autoimmune sygdom hos kvinder vil være karakteriseret ved hovedsymptomet i form af hævelse foran halsen som en struma. Derudover omfatter synlige symptomer træthed, vægtøgning, depression, hormonel ubalance, muskel- eller ledsmerter, kolde hænder og fødder, tør hud og negle, overdrevent hårtab, forstoppelse og hæshed.

Hashimotos sygdom er en sygdom, der udvikler sig langsomt over år, hvilket forårsager kronisk skjoldbruskkirtelskader, hvilket resulterer i nedsatte niveauer af skjoldbruskkirtelhormon i blodet. Derudover kan denne sygdom være forårsaget af vira eller bakterier.

Læs også: 4 Tilstande, der indikerer, at kroppen er påvirket af autoimmune sygdomme

Hvorfor opstår autoimmune sygdomme hos kvinder?

Kvinder i den fødedygtige alder er mere modtagelige for autoimmune sygdomme end mænd. Faktisk er denne sygdom en af ​​de førende årsager til død og handicap hos piger, kvinder i voksenalderen og kvinder over 65 år.

Selvom det ikke er helt klart, hvad der forårsager det, men der er flere udløsende faktorer, der spiller en stor nok rolle i at bestemme en kvindes risiko for autoimmune sygdomme. Disse udløsende faktorer omfatter:

1.Kønshormoner

Hormonelle forskelle mellem kvinder og mænd forklarer, hvorfor autoimmune sygdomme er mere almindelige hos kvinder. Forbedringen eller forværringen af ​​denne sygdom vil afhænge af hormonelle udsving under graviditet, menstruationscyklus eller under brug af orale præventionsmidler. Derudover har østrogenniveauet en tendens til at være højt, når kvinder er i deres produktive alder, hvilket gør dem modtagelige for denne sygdom.

2.Immunsystem hos kvinder

Kvinder har høj risiko for at udvikle autoimmune sygdomme på grund af et bedre immunsystem end mænd. Dette skyldes, at kvinder har en stærkere respons end mænd, når deres immunforsvar udløses. På trods af at det har et bedre immunsystem, kan det faktisk øge en kvindes risiko for at udvikle en autoimmun lidelse.

Læs også: Hvordan kan immundefektsygdomme opdages?

For flere detaljer om årsagerne til, at kvinder er mere tilbøjelige til autoimmune sygdomme end mænd, kan du diskutere dem direkte med en læge på appen . Diskuter også, om du har visse helbredsproblemer, så behandlingen kan foretages umiddelbart før symptomerne bliver værre.

Reference:
NCBI. Tilgået 2020. Kvinder og autoimmune sygdomme 1.
Healthline. Tilgået 2020. Autoimmune sygdomme: typer, symptomer, årsager og mere.
Hverdagssundhed. Tilgået 2020. Kvinder og autoimmune lidelser.