4 årsager til infektion i hovedbunden

, Jakarta - Faktisk kan ikke kun huden på hænderne eller kroppen blive inficeret. Hovedbunden kan også blive inficeret, hvis svampe eller bakterier kommer ind i hovedbunden gennem hårsække eller beskadiget hud. Denne hudskade kan også skyldes almindelige hudsygdomme, såsom psoriasis og eksem.

Symptomer på en hovedbundsinfektion kan variere. De fleste af disse tilstande forårsager dog rødme, kløe og nogle gange pus. At erkende forskellen i symptomer er vigtigt for at hjælpe en person med at få den rigtige behandling. Påføring af en speciel creme eller salve eller brug af en medicinsk shampoo er normalt også effektiv til at fjerne infektioner i hovedbunden.

Læs også: Gentagen skæl, det er farligt for hovedbunden

Årsager til hovedbundsinfektioner

Følgende er nogle af de almindelige årsager til hovedbundsinfektioner:

Ringorm (Ringorm/Tinea Capitis)

Ringorm er en svampeinfektion, der forårsager ringformede mærker på huden. Denne tilstand kan påvirke enhver del af kroppen, herunder hovedbunden. Ringorm kan forårsage skællende, røde og skaldede pletter overalt på hovedbunden. Denne tilstand kan spredes i hele hovedbunden og producere mange separate pletter. Ringorm i hovedbunden er mere tilbøjelige til at påvirke børn end voksne.

En person kan få det fra andre mennesker, dyr eller et fugtigt miljø, såsom en offentlig swimmingpool. For at mindske risikoen for ringorm bør folk ikke dele håndklæder eller andre personlige ejendele med personer med ringorm.

For at mindske risikoen for at få ringorm fra dyr, bør man vaske hænder efter at være kommet i kontakt med kæledyr eller andre dyr. Hvis nogen har mistanke om, at deres kæledyr har ringorm, kan de tage ham til dyrlægen til behandling.

Denne tilstand kan overvindes ved brug af svampedræbende tabletter. Husk også, at cremer, lotioner og puddere ikke vil slippe af med en ringorminfektion i hovedbunden. En person skal muligvis tage denne medicin i 1 til 3 måneder.

Folliculitis

Hår på kroppen og hovedbunden vokser fra hårsækkene. Bakterier kan dog trænge ind i huden gennem beskadigede hårsække, hvilket forårsager en infektion kaldet folliculitis. Denne sygdom får en rød ring til at udvikle sig omkring hver hårsæk. Dette kan forårsage smerte eller kløe.

Folk kan få folliculitis i hovedbunden som følge af:

  • Barbering eller træk i hår i hovedbunden.
  • Rører ofte hovedbunden.
  • Bær en stram hat eller anden hovedbeklædning.
  • Har varm og fugtig hud i lang tid.

Hvis du har denne tilstand, kan du lindre rødme og kløe ved at anvende en varm vaskeklud på din hud. I nogle tilfælde kan en person være nødt til at tage medicin mod infektionen, men dette vil normalt gå over af sig selv.

Læs også: Gør kløende, genkend 3 typer folliculitis

Impetigo

Impetigo er en almindelig hudinfektion, som ofte rammer børn. Dette er en smitsom bakteriel infektion. Bakterie Staphylococcus lever på huden og er for det meste harmløse, men disse bakterier kan forårsage infektion, hvis de kommer ind i ødelagt hud.

En anden bakterie kaldes Streptokokker kan også forårsage impetigo. Disse bakterier kan spredes fra person til person gennem hudkontakt, berøring af genstande eller nys og hoste.

Impetigo påvirker oftest ansigtet, især området omkring næse og mund, men det kan påvirke enhver del af kroppen, hvor huden er beskadiget. Dette inkluderer hovedbunden. Impetigo kan også spredes fra sit oprindelige sted til andre områder af kroppen.

Impetigo forårsager røde sår på huden, der åbner sig og efterlader en gulbrun skorpe. Det kan også forårsage store, væskefyldte blærer, der brister og efterlader sår. Disse sår og blærer er ofte kløende og kan være smertefulde.

Impetigo er meget smitsom. En person kan undgå at overføre infektionen ved at holde sig væk fra skole eller arbejde, vaske hænder ofte og dække sår eller hudafskrabninger med bandager.

For at behandle det, vil lægen ordinere en antibiotisk creme, der påføres direkte på det berørte hudområde for at behandle impetigo. Denne behandling vil forhindre en person i at blive smittet inden for 48 timer. Tegn på impetigo vil forsvinde om cirka en uge.

Svampeinfektion

I sjældne tilfælde kan en person udvikle en svampeinfektion i hovedbunden forårsaget af svampe fundet i miljøet. Et eksempel er mucormycosis, en sjælden infektion forårsaget af en svamp fundet i jorden.

Svampen kan trænge ind i kroppen gennem ødelagt hud, såsom et sår eller hudlidelse. Symptomerne omfatter:

  • Vabler eller bylder på huden.
  • Rødme.
  • Smerte.
  • En varm fornemmelse omkring infektionen.

Mennesker, der har svækket immunforsvar, har større risiko for at udvikle gærinfektioner. Folk kan reducere deres risiko for at udvikle gærinfektioner ved at holde sår eller beskadiget hud ren og dækket. Dette er især vigtigt, når du arbejder udenfor eller rundt om jorden.

Lægen vil behandle gærinfektionen med svampedræbende medicin. Men i alvorlige tilfælde kan de injicere svampedræbende midler i blodet.

Læs også: Den første måde at håndtere, når et barn har tinea capitis

Det er nogle af årsagerne til hovedbundsinfektioner, som du skal vide. Hvis du stadig har spørgsmål om denne tilstand, så tøv ikke med at spørge din læge på . Læger vil altid være klar til at give dig de sundhedsråd, du har brug for, når som helst og hvor som helst!

Reference:
Healthline. Tilgået 2020. Hovedbundsinfektion.
Health Hub - Sundhedsministeriet Singapore. Tilgået 2020. Hudsygdomme i hovedbunden.