Årsager til, at nyrerne kan blive hævede

, Jakarta - Har du nogensinde haft problemer med vandladning, såsom vandladningsbesvær eller sjældent vandladning? Bør ikke ignorere denne tilstand, fordi det kan være et symptom på nyrehævelse. I den medicinske verden kaldes denne tilstand hydronefrose, som opstår på grund af en ophobning af urin, som er, når urinen ikke er i stand til at strømme fra nyrerne til blæren.

Hydronefrose kan forekomme i den ene nyre, men det er muligt, at begge nyrer kan opleve det. Hævelse af nyrerne er ikke hovedsygdommen, normalt er den til stede på grund af andre sygdomme, der angriber kroppen. Hvis den behandles så hurtigt som muligt, kan denne sygdom sjældent forårsage komplikationer. Men hvis det ikke behandles korrekt, kan det potentielt forårsage urinvejsinfektioner og ardannelse i nyrerne, som derefter fører til nyresvigt.

Læs også: Nyresmerter uden dialyse, er det muligt?

Symptomer på nyrehævelse

Ikke kun forstyrrer det vandladningsprocessen, denne tilstand kan forårsage andre symptomer, nemlig:

  • Smerter i maven og bækkenet;

  • Kvalme og opkast;

  • Besvær med at tømme blæren;

  • Smerter ved vandladning;

  • hæmaturi;

  • Sjælden vandladning, eller urin kommer ud med en svag strøm.

  • Symptomer på en urinvejsinfektion med tegn på mørk urin, svag uringennemstrømning, kuldegysninger, feber eller en brændende følelse ved vandladning.

I mellemtiden, hvis barnet oplever denne tilstand, vil symptomer sjældent blive stødt på. Men når barnet har feber uden tilsyneladende årsag, bør det mistænkes som et symptom på hydronefrose. Hos nogle voksne kan selv denne tilstand slet ikke forårsage.

Har du nogle af ovenstående symptomer? Gå straks på hospitalet for at få en diagnose, så den rigtige behandling kan foretages. Det er nu nemmere at bestille tid hos en læge med appen . Uden at du behøver at stå i kø, kan du komme direkte på hospitalet og lave en undersøgelse.

Læs også: 5 tidlige tegn på nyresvigt, som du skal kende

Hvilke sygdomme forårsager nyrehævelse?

Hævelse af nyrerne opstår generelt på grund af tilbagestrømning af urin ind i nyrerne, og blokeret flow er en almindelig årsag til denne komplikation. Men flere andre sygdomme og tilstande kan også forårsage denne tilstand, nemlig:

  • Nyresten. Som følge af nyresten hæver nyrerne, fordi stenene kan blokere urin i at gå til urinlederne. Når en nyresten blokerer urin i at strømme ind i urinlederen, vender urinen tilbage til nyren, hvilket forårsager hævelse.

  • Medfødt nyresygdom. Generelt vil de, der har medfødt nyresygdom, lide af abnormiteter i deres nyrer, det kan være på den ene side eller begge nyrer. Denne tilstand kan opstå, fordi en person er født med en nyre, eller på grund af en cyste i nyren.

Læs også: Dette er en enkel måde at forhindre nyresygdom på

  • Blodstørkning . Ikke kun i arterier eller vener, kan der også dannes blodpropper i nyrerne. Udseendet af disse blodpropper vil medføre, at nyrerne ikke er i stand til at fungere ordentligt, så det blokeres ved vandladning.

  • Graviditet. Faktisk er gravide kvinder også i risiko for at opleve hydronefrose eller hævelse af nyrerne. Dette skyldes, at der under graviditeten vil ske en stigning i hormonet progesteron, som så indirekte påvirker urinlederne. Resultatet er et fald i tonus (musklernes evne til at blive ved med at trække sig sammen) urinlederne, hvilket får urinstrømmen til at blive forstyrret.

  • Urinvejsinfektion . Når du har en urinvejsinfektion, opstår der betændelse i urinvejene, så urinstrømmen forstyrres. Denne forstyrrede urinstrøm udløser derefter tilbagesvaling af urin, hvilket forårsager hydronefrose.

Reference:
National Kidney Foundation. Tilgået 2019. Hydronephrosis.
NHS Choices UK. Tilgået 2019. Hydronephrosis.