4 funktioner af cortex i nyrerne og hvordan man holder det sundt

Nyrebarken har den funktion at beskytte indersiden af ​​nyren, hvor glomerulus og tubuli opholder sig. Glomerulus' funktion er at optage proteiner fra blodet, mens tubuli filtrerer mineraler og vand fra blodet. Så bliver nyrebarken også et sted for blodkar og producerer hormonet erythropoietin."

, Jakarta – Nyrerne er omgivet af nyrebarken, som er et vævslag, som også er dækket af nyrefascien (bindevæv) og nyrekapslen. Nyrebarken giver plads til arteriolerne og venolerne i nyrearterierne og -venerne samt de glomerulære kapillærer og dræner nyrernes nefroner.

Erythropoietin som et hormon, der kræves til syntesen af ​​nye røde blodlegemer, produceres også i nyrebarken. Hvad er funktionen af ​​cortex i nyrerne, og hvordan holder man dem sunde? Læs mere her!

Beskytter indersiden af ​​nyren

Nyrerne er de organer, der er ansvarlige for at filtrere blod og producere urin. Hos mennesker er venstre og højre nyrer ikke symmetriske. Den venstre nyre er relativt højere og lidt større end den højre nyre.

Der er to hovedområder i nyren, nemlig nyrebarken og nyremarven. Den renale cortex er udenfor, mens medulla er inde i nyren. Den ydre region er den renale cortex, mens den indre region er den renale medulla.

Læs også: De rigtige trin til at opretholde nyrefunktionen

Den renale cortex er placeret mellem nyrekapslen og nyremarven. Består af glomerulus, proksimale indviklede tubuli og distale indviklede tubuli. Kortikale opsamlingskar og opsamlingskanaler er også til stede i nyrebarken. Nyrebarken danner en kortikal søjle, der strækker sig ned ad nyremarven, mellem nyrepyramiderne.

Grundlæggende har nyrebarken følgende funktioner:

1. Beskytter indersiden af ​​nyren

2. Placering af glomerulus og tubuli er lokaliseret. Glomerulus optager proteiner fra blodet, mens tubuli filtrerer mineraler og vand fra blodet.

3. Sted for blodkar

4. Fremstil hormonet erythropoietin

Vigtigheden af ​​at opretholde nyresundhed

Så hvordan opretholder man sundheden i nyrebarken? Grundlæggende er opretholdelse af sundheden i nyrebarken det samme som at opretholde nyrernes sundhed generelt.

1. Spis en afbalanceret mad

Dette inkluderer at reducere natrium i kosten. Sørg for at holde dig væk fra forarbejdede fødevarer og vælg frisk frugt og grøntsager. Skær ned på fødevarer med højt indhold af mættet fedt og kolesterol, såsom æg, sødmælk, ost og stegte fødevarer. Spis flere fødevarer rig på hjertesunde omega-3 fedtsyrer, såsom laks, tun, sardiner og andre fødevarer, såsom hørfrøolie, rapsolie og valnødder.

Læs også: Små børn kan få nyresten, dette er årsagen

2. Øg fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet giver mange sundhedsmæssige fordele, herunder at sænke blodtrykket, øge muskelstyrken, sænke blodlipider (kolesterol og triglycerider), forbedre søvnen, forbedre insulinfølsomheden og hjælpe med vægtkontrol.

3. Sænkning af højt kolesteroltal

Høje niveauer af fedt i blodet såsom kolesterol øger chancerne for at udvikle nyreproblemer. En simpel blodprøve kan kontrollere for total kolesterol og andre fedtstoffer i blodet. Hvis niveauerne er for høje, skal du muligvis følge en fedtfattig diæt og få mere motion.

4. Hold op med at ryge

Den stærkeste modificerbare risikofaktor for nyresygdom er rygning. Rygning forårsager hærdning af arterierne, der fører til kranspulsåresygdom og nefrosklerose, eller hærdning af nyrerne på grund af tryk på arterierne.

Læs også: Anbefalet livsstil efter at have oplevet nyresten

Hvordan ved du, om dine nyrer har helbredsproblemer? Der er flere tegn lige fra at føle sig hurtigt træt, søvnbesvær, tør og kløende hud, øget vandladningsintensitet, blod i urinen, skummende urin, hævede ankler, nedsat appetit og muskelkramper på grund af elektrolyt-ubalance.

Nå, hvis du oplever tegn på nyresundhedsproblemer, skal du straks kontakte en læge eller bestille tid på hospitalet for at få en undersøgelse gennem ansøgningen . Hent applikationen er nu tændt smartphone du.

Reference:
Biologi online. Tilgået i 2021. Renal Cortex.
National Kidney Foundation. Tilgået i 2021. 7 tips til at beskytte din nyre- og hjertesundhed.