Uregelmæssig menstruation, hvad skal man gøre?

Jakarta - Normalt finder menstruation sted regelmæssigt hver måned. Datoen kan være anderledes, men for kvinder, der ikke er gravide, bør menstruationen komme hver måned. Det er dog muligt for en kvinde at opleve uregelmæssig menstruation, såsom en gang hver anden måned eller endda mere. Denne tilstand vil helt sikkert få kvinder til at bekymre sig, uanset om det er normalt, eller om det er et tidligt symptom på visse sygdomme.

Læs også: Kvinder har brug for at vide, disse er 2 typer af menstruationsforstyrrelser

Faktisk indikerer uregelmæssig menstruation, at du har ustabile hormoner. Denne tilstand er ret normal for teenagere, men ikke for kvinder, der er ældre eller gennemgår et graviditetsprogram. Hvis menstruationens længde er mere end 31-35 dage, eller der er en periode på mindre end to uger mellem første og anden menstruation, er der mulighed for, at det blod, der kommer ud, ikke er menstruationsblod.

I mellemtiden, hvis din menstruation ikke vises i tre på hinanden følgende måneder, er dette et tegn på, at du oplever amenoré, perimenopause eller endda overgangsalder. De fleste tilfælde, som kvinder i den fødedygtige alder oplever, er amenoré, en tilstand, der kan opstå som følge af sygdom, overdreven stress, for meget motion eller for drastisk vægttab.

Overvinde uregelmæssig menstruation

Uregelmæssig menstruation kan faktisk overvindes. Her er nogle måder, du kan prøve:

1. Overvinde årsagen

Uregelmæssig menstruation kan opstå på grund af indikationer eller helbredsproblemer i det reproduktive system. Så hvis din menstruationscyklus er uregelmæssig i længere tid, så tøv ikke med straks at tage på hospitalet eller spørge din fødselslæge. Du kan bruge appen hver gang du vil stille spørgsmål til lægen eller bestille tid til behandling på hospitalet. Så behøver du ikke længere vente længe.

Måske vil du senere blive bedt om at gennemgå blodprøver eller andre undersøgelser for at afgøre, om der er indikationer på polycystisk ovariesyndrom (PCOS) eller lidelser i skjoldbruskkirtlen.

Kvinder med PCOS kan få p-piller eller hormonpræparater for at få deres menstruation til at blive mere regelmæssig. I mellemtiden, hvis du bliver diagnosticeret med hypothyroidisme, vil du få tilskud til thyreoideahormon. Men hvis årsagen er tilstanden af ​​de reproduktive organer, så omfatter behandlingstrinene, der kan tages:

  • Kirurgisk fjernelse af livmoderpolypper eller fibromer.
  • Uterin arterie embolisering, som er en procedure til at blokere blodgennemstrømningen til livmoderen.
  • Endometrieablation, som er en procedure til at brænde blodkarrene i livmoderens livmoderslimhinde.
  • Hysterektomi.

Læs også: Fitrop gravid efter 5 års ægteskab, genkend 5 tegn på PCOS

2. Ændring af livsstil

Uregelmæssige menstruationer kan også opstå på grund af stress eller overdreven træning. Det betyder, at du skal lave livsstilsændringer. Start med at reducere hyppigheden og intensiteten af ​​træning eller lav sjove aktiviteter, så du ikke bliver stresset.

Afspændingsteknikker og rådgivning (samtale med en terapeut) kan også være nyttige. I mellemtiden, hvis du har overvægt, er det obligatorisk at tabe sig på en sund måde. Overvægt kan forstyrre kroppens evne til at have ægløsning, så det kan påvirke menstruationscyklussen.

3. Ændring af KB-type

Hvis din menstruation er uregelmæssig efter brug af hormonel prævention (spiral/p-piller), kan din læge råde dig til at ændre den type prævention, du bruger. Det er derfor, mødre skal vide, hvad der er bivirkningerne ved hver type prævention. Men hvis denne tilstand er forårsaget af at tage p-piller, vil lægen også foreslå at skifte de anvendte p-piller.

Læs også: Tips til at vælge prævention til kvinder

Så ignorer det ikke, hvis du har uregelmæssig menstruation. Tjek straks, så det kan håndteres.

Reference:
Healthline. Tilgået 2021. 8 videnskabsbaserede hjemmemedicin mod uregelmæssige menstruationer.
Medicinske nyheder i dag. Tilgået i 2021. Hvad du skal vide om uregelmæssige menstruationer.
WebMD. Fået adgang i 2021. Hvorfor er min menstruation så tilfældig?