Ascites, en tilstand på grund af leversygdom, der forårsager en udspilet mave

, Jakarta - Organerne i vores mave, såsom lever, mave og bugspytkirtel er dækket af mavevæggen. Hos mennesker med levercirrhose kan bughulen (peritoneum), hulrummet mellem bugvæggen og bugorganerne fyldes med væske. Denne ophobning af væske i bughinden er kendt som ascites. Hvis ophobningen af ​​væske er på et ekstremt stadium, vil maven blive meget udspilet.

Væsken, der fylder bughulen, er en klar gullig serøs væske produceret af de serøse kirtler. Under normale forhold spiller denne serøse væske faktisk en rolle i at give plads til maveorganerne og beskytte maveorganerne mod friktion. Derudover hjælper serøs væske også processen med fordøjelse af kulhydratfødevarer. Men hos mennesker med skrumpelever og andre leversygdomme kan de serøse kirtler producere mere serøs væske for at fylde bughulen og gøre maven udspilet.

Læs også: Ikke et tegn på velstand, dette er faren for en udspilet mave

Årsager til ascites

Ascites i sig selv er ikke en sygdom, men en tilstand som følge af visse sygdomme, hvoraf den ene er skrumpelever. Der er dog forskellige andre sygdomme, der kan udløse ascites. Årsager til ascites opdeles i to baseret på mængden af ​​albumin i ascitesvæske eller serum-ascites albumin gradient (SAAG).

Den første årsag er ascites udløst af portal hypertension eller øget blodgennemstrømningstryk i portalvenerne (blodkar, der fører til leveren). Sygdomme, der kan forårsage portal hypertension, er skrumpelever, leversvigt, hepatitis B og C, leverkræft eller kræft, der spreder sig til leveren, hjertesvigt, blodpropper i det portale venesystem, til Budd-Chiari syndrom.

Læs også: Cirrose eller hepatitis? Kend forskellen!

I mellemtiden er ascites, der ikke udløses af portal hypertension, forårsaget af sygdomme i bughinden, såsom betændelse i bughinden, peritoneal cancer og vaskulitis. Sygdomme relateret til bugspytkirtlen, galdevejene, nyrerne og æggestokkene kan også forårsage ascites. Lupus og myxedema, eller lavt skjoldbruskkirtelhormon i blodet er også triggere for ascites.

Symptomer på ascites

Symptomer på ascites mærkes generelt ikke, når væsken stadig er i lette niveauer. Men efterhånden som væskevolumenet stiger, vil mennesker med ascites opleve følgende symptomer:

  • Maven føles oppustet af smerte og ser forstørret eller udspilet ud
  • Forstoppelse.
  • Åndedrætsbesvær, når du ligger ned.
  • Brystet føles varmt.
  • Kvalme, der ikke går væk, indtil opkastning.
  • Nedsat appetit, men øget vægt.

Hvis du har nogle af ovenstående symptomer, skal du straks kontakte din læge for yderligere undersøgelse. Det er endnu bedre, hvis du kan opdage tidlige symptomer relateret til sygdommen, der forårsager ascites, såsom symptomer på skrumpelever og hepatitis B eller C. For hvis du kan opdage sygdommen tidligt, selv før ascites opstår, vil chancen for helbredelse være højere end hvis sygdommen er til stede, er kronisk.

I mellemtiden, for at behandle ascites fuldstændigt, skal læger først kende sygdommen, der forårsager den. Først derefter behandles den sygdom, der udløser ascites i henhold til diagnosen. Lægen vil dog også foreslå metoder til at reducere ascitic væske, afhængigt af patientens tilstand.

Læs også : Dette er effekten af ​​alkohol på hjerte- og leversundhed

Har du et helbredsproblem og har brug for øjeblikkelig lægerådgivning? Brug appen lige! Det er nemmere at kontakte lægen via Video/taleopkald og chat . Få anbefalinger til køb af medicin og tips til at bevare sundheden fra en betroet læge. Du kan også købe medicin og vitaminer igennem , du ved! Din ordre vil blive sendt til din destination inden for en time. Kom nu, Hent nu i App Store og Google Play!