Overførsel af Chikungunya-sygdom, der skal forstås

, Jakarta – Udover denguefeber og malaria er en anden sygdom, der også er forårsaget af myggestik, chikungunya. Denne sygdom er forårsaget af en virus båret af myg kaldet Aedes aegypti eller Aedes albopictus . Mere information om overførsel af chikungunya-sygdom kan læses nedenfor.

Chikungunya er en virusinfektion, der overføres til mennesker gennem myggestik. Den type myg, der forårsager chikungunya, er den samme type myg, der forårsager denguefeber Aedes aegypti eller Aedes albopictus . Denne myggeart bider oftest mennesker og overfører virussen morgen og aften.

Myggen kan bære chikungunya-virussen, når den bider en, der har været inficeret med virussen før, og derefter overfører den til andre mennesker ved også at bide dem. Bemærk venligst, at chikungunya-virussen ikke overføres fra person til person.

Selvom det er meget sjældent, kan chikungunya-virusset også overføres fra mor til nyfødt omkring fødslen. Men indtil nu er der ikke fundet nogen babyer, som har fået chikungunya gennem amning. I betragtning af de fremragende fordele ved amning, anbefales det, at mødre fortsætter med at amme deres babyer, selvom de bor i områder, hvor chikungunya-virussen cirkulerer.

Derudover kan chikungunya-virussen teoretisk også spredes gennem blodtransfusioner. Til dato har der dog ikke været rapporter om mennesker, der har fået chikungunya gennem blodtransfusioner.

Læs også: Pas på, disse 4 sygdomme er forårsaget af myggestik

Hvem risikerer at blive smittet af Chikungunya-virussen?

Mennesker, der bor eller rejser til lande, hvor chikungunya-virussen er vidt udbredt, har en højere risiko for at pådrage sig sygdommen.

Udbrud af Chikungunya blev først rapporteret i Afrika, Asien, Europa og øer i Det Indiske Hav og Stillehavet. De første rapporterede tilfælde af Chikungunya i Amerika fandt sted i 2013 på de caribiske øer. Siden da er mere end 1,7 millioner formodede tilfælde af chikungunya blevet rapporteret på de caribiske øer, i latinamerikanske lande og i USA. Canada og Mexico har også rapporteret tilfælde af infektion med virussen.

Spædbørn, forældre over 65 år og mennesker, der har visse sygdomme (såsom hypertension, diabetes eller hjertesygdomme) rådes også til at være mere opmærksomme på chikungunya, fordi de er i risiko for at udvikle en mere alvorlig tilstand, når de bliver inficeret med virussen. .

Læs også: Bensmerter ledsaget af feber, pas på Chikungunya-symptomer

Sådan forhindrer du Chikungunya

Hvis du skal til et endemisk chikungunya-land, er her ting, du kan gøre for at beskytte dig selv mod myggestik:

  • Brug lange ærmer og lange bukser.

  • Det er bedre at bo i et lukket rum, hvor der er aircondition.

  • Hvis du bor et sted, hvor der ikke er aircondition, så sørg for at dække din seng med et myggenet.

  • Hvis du vil ud i en ærmeløs skjorte, skal du bære en myggeafvisende lotion, der indeholder DEET. Hvis du skal bruge solcreme, så tag solcreme på, inden du påfører myggecreme.

  • Luk vandopbevaringsområdet i din bolig eller hotelværelse. Rengør og tøm desuden vandbeholderen regelmæssigt.

Desværre er der indtil nu ikke fundet en vaccine, der kan forhindre chikungunya. Men hvis du er blevet smittet med chikungunya før, vil du sandsynligvis ikke kunne få det igen.

Læs også: Myte eller fakta Binahong-blade kan helbrede Chikungunya

Hvis du stadig er nysgerrig og vil spørge mere om overførsel af chikungunya, skal du bare bruge applikationen . igennem Video/taleopkald og Snak , kan du kontakte lægen for at spørge om sundhed når som helst og hvor som helst. Kom nu, Hent nu også i App Store og Google Play.

Reference:
Centre for Disease Control and Prevention. Hentet 2020. Chikungunya Virus.
WebMD. Hentet 2020. Hvad er Chikungunya?