Fordele ved COVID-19-vaccinen til ammende mødre

"Selvom ammende mødre er erklæret i stand til at få COVID-19-vaccinen, tvivler mange stadig på fordelene og risiciene. Mange eksperter har vist, at COVID-19-vaccinen er nyttig til at beskytte mødre og babyer mod at blive smittet med corona-virussen. Moderen har jo ret til at bestemme, om hun skal vaccineres eller ej. Selvfølgelig efter at have fået lægens godkendelse."

, Jakarta – Der er gode nyheder til nybagte mødre og ammende mødre. De fleste eksperter fra Verdenssundhedsorganisationen anbefaler, at ammende mødre får COVID-19-vaccinen. Faktisk har regeringen givet dette grønt lys siden 11. februar 2021. Der er dog stadig mange ammende mødre, som stadig tøver med at gøre det. Måske stiller du spørgsmålstegn ved, om COVID-19-vaccinen er sikker og nyttig?

Eksperter og organisationer som f.eks American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) og Academy of Breastfeeding Medicine (ABM), støtter ammende mødre til at modtage COVID-19-vaccinen. Ved at lancere den officielle hjemmeside for Unicef ​​​​Indonesia er COVID-19-vaccinen sikker for mødre og babyer, så ammende mødre behøver ikke bekymre sig. Mødre skal dog stadig diskutere med deres læge for at afveje fordele og risici. Så hvad er fordelene ved COVID-19-vaccinen, som ammende mødre kan mærke?

Læs også: Corona Positive Baby, Kend disse 6 Ting

Beskyttelse af ammende mødre mod COVID-19-infektion

Ammende mødre skal og har ret til selv at bestemme, om de skal vaccineres eller ej. Fordi moderen skal afveje fordele og risici. For at hjælpe dig med at afveje fordele og risici kan du diskutere med din læge gennem ansøgningen .

Ved at få COVID-19-vaccinen vil ammende mødre nyde godt af beskyttelse mod overførsel af corona-virus eller mildere symptomer, hvis de er smittet med COVID-19. Derudover er den ekstra fordel, som mødre kan mærke, at antistofferne opnået fra COVID-19-vaccinen vil passere gennem modermælken og også kan yde beskyttelse til ammede babyer.

Så hvilke typer vacciner kan ammende mødre bruge? Da de aktuelt tilgængelige typer af COVID-19-vacciner i Indonesien er Sinovac- og Coronavac-vaccinerne produceret af Kina og Astrazeneca-vaccinen fra Storbritannien, kan mødre få de vacciner, der allerede er tilgængelige. Bemærk venligst, at COVID-19-vaccinen ikke er en levende coronavirus. Vaccinen, der bruges i Indonesien, er lavet af en inaktiveret virus, så den kan ikke forårsage COVID-19.

Læs også: Corona-virus opdaget i modermælk, kend fakta

I andre lande kan Pfizer- og Moderna-vacciner også bruges til ammende mødre og kræver to doser. Når først kroppen har opbygget tilstrækkelig immunitet (efter to uger efter den anden dosis), vil kroppen have omkring 94 procent beskyttelse mod COVID-19. I mellemtiden tager Johnson & Johnson-vaccinen kun én dosis, efter sigende er dens effektivitet 72 procent i Amerika.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) viser, at ammende mødre, der får Moderna-vaccinen, har antistoffer i deres modermælk, som kan hjælpe med at beskytte deres babyer.

Men generelt var vaccinen meget godt tolereret med minimale bivirkninger. Selvom den anden dosis af vaccinen generelt har en tendens til at forårsage mere alvorlige bivirkninger, såsom træthed, muskelsmerter og feber. Tilstanden kommer sig normalt inden for 24-36 timer.

Læs også: Amning kan forebygge COVID-19? Dette er Faktum

Forberedelse til ammende mødre, før du får COVID-19-vaccinen

Før de får COVID-19-vaccinen, skal mødre forberede flere ting. Især først at diskutere med den ledsagende læge om den helbredstilstand, som moderen har. Senere vil lægen overveje, om moderen kan vaccineres eller ej. Her er nogle ting at overveje:

  • Kropstemperatur under 37,5 grader Celsius.
  • Ingen feber eller hoste de sidste syv dage.
  • Ikke haft kontakt med en person med COVID-19 inden for de sidste 14 dage.
  • Har blodtryk under 180/110 mmHg.
  • Har kvalificerede sundhedsscreeningsresultater.

Hvis den ammende mors tilstand opfylder kravene ovenfor, og lægen har godkendt det, er den ammende mor erklæret sikker til at modtage COVID-19-vaccinen. Husk, at processen med at amme barnet kan fortsætte, efter at moderen har modtaget vaccinen.

Reference:

CDC. Tilgået i 2021. COVID-19-vacciner, mens du er gravid eller ammer
Unicef ​​Indonesien. Tilgået 2021. World Breastfeeding Week 2021: Der er behov for større støtte til ammende mødre i Indonesien midt i COVID-19
Natur. Tilgået i 2021. COVID-vacciner og amning: hvad dataene siger
Forældre. Tilgået 2021. COVID-vaccinen og amning: Hvad ammende mødre behøver at vide