Hvordan delvist farveblinde føler sig

Jakarta - Hvis du ikke er i stand til at skelne visse farver, kan du opleve en tilstand kaldet farveblindhed. Farveblindhed er dog opdelt i to, nemlig delvis eller delvis farveblindhed og total farveblindhed. Af de mange mennesker, der er farveblinde, er de fleste tilfælde delvis farveblindhed og nogle få har total farveblindhed.

Det vigtigste kendetegn ved en person, der oplever farveblindhed, er at have et andet syn på farve end andre mennesker under normale forhold, og heller ikke være i stand til at skelne bestemte farver, som de møder i daglige aktiviteter. Mens total farveblindhed gør, at den ramte slet ikke kan se farve.

Læs også: Skal vide, her er 7 vigtige fakta om farveblindhed

Hvordan delvist farveblinde føler sig

Ofte stødt på, tilstanden af ​​delvis farveblindhed, der opstår på grund af genetiske faktorer alias arvelighed. En familiehistorie med fotopigmentforstyrrelser kan overføre denne tilstand til deres børn. Fotopigment er et molekyle, der fungerer til at detektere farve i kegleformede celler i øjets nethinde.

Der er dog også tilfælde af delvis farveblindhed, der opstår uden arv. Denne tilstand er oftere forårsaget af kemisk eksponering eller fysisk skade på øjet, synsnerven og den del af hjernen, der er ansvarlig for at behandle information relateret til farver. Grå stær og alder spiller en rolle i farveblindhed.

Desværre, hvis din delvise farveblindhed skyldes arvelige træk fra dine forældre, kan denne tilstand ikke helbredes. Det er selvfølgelig umuligt at erstatte keglecellerne i øjets nethinde. Men så længe denne tilstand ikke forstyrrer dine aktiviteter, er der ikke behov for særlig behandling. I mellemtiden, hvis farveblindhed opstår på grund af medicinske tilstande eller medicinforbrug, skal behandlingen udføres af en læge.

Læs også: Måder at opdage delvis farveblindhed

Så hvis du har delvis farveblindhed og ikke har et familiemedlem, der har samme historie, skal du have din øjensundhed tjekket af en læge. Det er endnu nemmere, hvis du bestiller tid hos en øjenlæge på forhånd, så du ikke længere skal stå i kø på hospitalet. Brug appen , fordi denne applikation kan du bruge til at stille spørgsmål med læger eller købe medicin uden at skulle gå til et apotek.

Faktisk er der to grupper af delvis farveblindhed, nemlig dem, der ikke er i stand til at skelne farver i røde og grønne graderinger, og blå og gule farver. Her er klassifikationen:

  • deuteranopia, hvilket får den syge til at se den røde farve til brunlig gul, mens den grønne farve ligner beige.

  • protanopia, hvilket får den syge til at se rødt til sort, grønt og orange til gult, og svært at skelne mellem lilla og blå.

  • Protanomali, hvilket får den syge til at se farverne orange, gul og rød har en tendens til at være mørkere og som grøn.

  • deuteranomali, hvilket får den syge til at se farverne gul og grøn blive rødlige og ikke kan skelne mellem blå og lilla.

  • tritanomali, hvilket får den syge til at se farven blå bliver grønnere, og svært ved at skelne rød og gul.

  • tritanopia, hvilket får den syge til at se blå farver som grøn og gule farver ligne lysegrå eller lilla.

Læs også: Ikke kun medfødt, disse er 5 årsager til farveblindhed

Det er, hvad man kan vide om delvis farveblindhed, og hvordan folk med det har det. Kontakt straks en læge, når du oplever mærkelige symptomer i dit syn, så du med det samme kan få den rigtige diagnose.

Reference:
NHS Choices UK. Tilgået i 2019. Color Vision Deficiency (Farveblindhed).
WebMD. Tilgået i 2019. Hvad er farveblindhed?
National Eye Institute. Tilgået i 2019. Hvad er farveblindhed?