Erkend forskellen mellem dyspepsi og GERD

Jakarta - Dyspepsi og GERD betragtes ofte som den samme sygdom, fordi de forårsager ubehag eller smerter i brystet. Smerten i sig selv opstår ved indtagelse af visse fødevarer eller drikkevarer. Den første forskel mellem de to ligger i definitionen af ​​sygdommen. Dyspepsi er en samling af symptomer, der forårsager ubehag i den øvre del af maven eller brystet efter indtagelse af visse fødevarer eller drikkevarer.

GERD er en tilstand, hvor mavesyre stiger op i spiserøret, hvilket forårsager halsbrand eller en brændende fornemmelse i brystet. Ved første øjekast ligner det, ikke? For flere detaljer om forskellen mellem dyspepsi og GERD, lad os se den fulde forklaring nedenfor.

Læs også: Dette får mavesyre til at stige for mennesker med GERD

Forskelle i årsager mellem dyspepsi og GERD

De ting, der forårsager dyspepsi, er en usund livsstil, bakterielle infektioner, fordøjelsesproblemer eller overskydende mavesyre. Mens årsagen til GERD, opstår på grund af funktionsfejl nedre esophageal sphincter (LES) aka muskelcirklen i bunden af ​​spiserøret. LES skal automatisk åbne, når mad eller drikkevarer falder ned i maven, og lukker derefter for at forhindre syre og mad i maven i at stige op i spiserøret igen.

LES-skader menes at opstå på grund af arv, stress, bivirkninger ved at tage medicin, overvægt. overvægtig eller fedme), hiatus brok, graviditet, gastroparese og indtagelse af fedtholdige fødevarer.

Læs også: At lære GERD-angst at kende er sårbart at opleve i en ung alder

Forskelle i symptomer mellem dyspepsi og GERD

Symptomer på dyspepsi omfatter mavesmerter, kvalme, opkastning, ubehag efter at have spist, flatulens, appetitløshed, smerter i maven eller brystet og en følelse af, at maden vender tilbage til spiserøret. Mens symptomerne på GERD, karakteriseret ved smerter i mavehulen, i form af en brændende fornemmelse ledsaget af synkebesvær, kvalme eller en bitter smag på tungen.

Forskelle i diagnose mellem dyspepsi og GERD

Dyspepsi og GERD kan påvises med et endoskop, som er et langt fleksibelt rør med lys og kamera for enden. Dette værktøj indsættes gennem munden for at se årsagen til stigende mavesyre og opdage tilstedeværelsen af ​​sår i spiserørsvæggen. I tilfælde af dyspepsi er der behov for undersøgelser for at stille en diagnose i form af blodprøver, infektionsprøver H. pylori , leverfunktionstests, scanningstests og abdominal ultralyd.

Det skal bemærkes, at dyspepsi er et syndrom, og der kan stilles en klinisk diagnose uden endoskopi, dette er forskelligt fra GERD, som kræver en endoskopidiagnose.

Læs også: 4 behandlinger, der hjælper med at lindre GERD

Behandling af dyspepsi og GERD

Behandling af dyspepsi og GERD er næsten ens. Men generelt afhænger behandlingen af ​​dyspepsi af dens sværhedsgrad. Milde symptomer kan overvindes med livsstilsændringer, såsom at undgå indtagelse af fed og krydret mad, få nok søvn, motionere regelmæssigt og reducere det daglige alkohol- og koffeinforbrug. I svære tilfælde behandles dyspepsi med medicin. For eksempel antacida, H-2-receptorantagonister, protonpumpehæmmere (PPI'er) og antibiotika.

Hvorimod behandlingen i tilfælde af GERD begynder med at ændre kosten eller skifte til fødevarer med lavt fedtindhold, ikke for salt og ikke for krydret. Ændringer i kosten skal ledsages af ændringer til en sundere livsstil, såsom at få nok søvn, håndtere stress, motionere regelmæssigt og holde op med at ryge. Hvis tilstanden ikke forbedres, rådes personer med GERD til at tage medicin for at lindre symptomerne.

Det er forskellen mellem dyspepsi og GERD. For flere detaljer om en række forskelle som tidligere forklaret, kan du spørge lægen direkte i ansøgningen , Ja.

Reference:
Medscape. Adgang i 2021. Diagnose og behandling af gastroøsofageal reflukssygdom og dyspepsi blandt ældre voksne.
Healthline. Hentet 2021. Forskellen mellem halsbrand og fordøjelsesbesvær.