Sådan behandles forbrændinger baseret på deres niveau

Jakarta - Forbrændinger er en af ​​de mest almindelige skader, der opstår, især derhjemme, når man laver mad for eksempel. Kaldes "forbrændinger", fordi denne type sår opstår på grund af udsættelse for varme, og der opstår en brændende fornemmelse, når man oplever det.

Forbrændinger er karakteriseret ved alvorlige hudskader, der får hudceller til at dø. De fleste mennesker kan komme sig fra forbrændinger uden alvorlige helbredsmæssige konsekvenser, afhængigt af årsagen til og omfanget af skaden. Men mere alvorlige forbrændinger kræver øjeblikkelig akut medicinsk behandling for at forhindre komplikationer og dødelige tilstande.

Læs også: Brug af tandpasta kan helbrede forbrændinger, myter eller fakta?

Behandling af forbrændinger baseret på karakter

Generelt er der tre grader af forbrændinger baseret på sværhedsgraden af ​​skaden på huden. Førstegradsforbrændinger er de mildeste og tredjegradsforbrændinger er de mest alvorlige. Følgende er graden af ​​skader forårsaget af forbrændinger:

  • Førstegradsforbrændinger: rød hud uden blærer.
  • Andengradsforbrændinger: blærer og fortykket hud.
  • Tredjegradsforbrændinger: omfattende i tykkelse med et groft hvidt udseende.

Derudover var der også fjerdegradsforbrændinger. Denne type forbrænding omfatter alle symptomer på en tredjegradsforbrænding og strækker sig også ud over huden til sener og knogler.

Sådan behandler du forbrændinger efter grad:

1.Førstegradsforbrænding

Førstegradsforbrændinger forårsager kun minimal hudskade. De kaldes også "overfladiske forbrændinger", fordi de kun påvirker det yderste hudlag. Tegn på en førstegradsforbrænding omfatter rødme, mild betændelse eller hævelse, tør, afskallet hud, der opstår, når forbrændingen heler.

Disse forbrændinger påvirker det øverste lag af huden, så tegn og symptomer forsvinder, når hudcellerne er fældet. Førstegradsforbrændinger heler normalt på 7 til 10 dage uden ardannelse. Førstegradsforbrændinger behandles normalt med hjemmebehandlinger.

Helingstiden kan være hurtigere, hvis du behandler det så hurtigt som muligt. Behandling af førstegradsforbrændinger omfatter:

  • Læg såret i blød i koldt vand i fem minutter eller deromkring.
  • Tag acetaminophen eller ibuprofen for smertelindring.
  • Påfør aloe vera gel eller creme for at berolige huden.
  • Brug en lægeordineret antibiotisk salve og fjern gaze for at beskytte det berørte område.

Sørg for ikke at bruge is, da det kan gøre skaden værre. Påfør aldrig en vatrondel på en forbrænding, da de små fibre kan klæbe til såret og øge risikoen for infektion. Undgå også hjemmemedicin såsom tandpasta, smør og æg, da de ikke har vist sig at være effektive.

Læs også: Førstehjælp ved forbrændinger på grund af udsættelse for varm olie

2. Andengradsforbrænding

Andengradsforbrændinger er mere alvorlige, fordi skaden går ud over det øverste hudlag. Denne type forbrænding får huden til at danne blærer og blive meget rød og øm, og kan endda se våd ud. Med tiden kan der dannes et tykt, blødt, skurvlignende væv kaldet et fibrinøst ekssudat over såret.

På grund af disse sårs sarte karakter er det nødvendigt at holde området rent og klæde det ordentligt på for at forhindre infektion. Det hjælper også forbrændinger med at hele hurtigere. Nogle andengradsforbrændinger tager mere end tre uger at hele.

Jo værre det er, jo længere tid vil det tage for forbrændingen at hele. I nogle alvorlige tilfælde er det nødvendigt med hudtransplantationer for at reparere skaden. Et hudtransplantat tager sund hud fra et andet område af kroppen og overfører det til stedet for den brændte hud.

Som med førstegradsforbrændinger skal du undgå at bruge vatkugler og tvivlsomme hjemmemedicin. Behandling af mindre andengradsforbrændinger omfatter normalt:

  • Skyl huden med koldt vand i 15 minutter eller deromkring.
  • Tag smertestillende medicin såsom acetaminophen eller ibuprofen.
  • Påfør antibiotisk creme på såret.

Søg dog akut lægehjælp, hvis forbrændingen påvirker et stort område, herunder ansigt, hænder, balder og fødder.

Læs også: Brænder op til knoglen, kan de heles?

3. Tredjegradsforbrændinger

Bortset fra fjerdegradsforbrændinger er tredjegradsforbrændinger de mest alvorlige. De forårsager mest skade og strækker sig til hvert lag af huden. Der er en misforståelse om, at tredjegradsforbrændinger er de mest smertefulde. Men ved denne type forbrænding er skaden så omfattende, at der måske ikke er smerter på grund af nerveskader.

Uden operation kan tredjegradsforbrændinger heles med alvorlige ardannelser og kontrakturer. Det vides ikke præcist, hvor lang tid det vil tage for en tredjegradsforbrænding at hele helt.

Forsøg aldrig selv at behandle en tredjegradsforbrænding. Ring straks en ambulance eller gå til nærmeste skadestue på hospitalet. Mens du venter på lægehjælp, skal du sørge for, at forbrændingen er højere end hjertet.

Hvis såret for eksempel sidder i benet, så læg dig ned, mens du støtter benet, så det er højere end hjertet. Klæd dig ikke af, men sørg for, at der ikke sidder noget tøj fast på forbrændingen.

Sådan behandler man forbrændinger ud fra graden. Har du en førstegradsforbrænding eller en mindre forbrænding, kan du købe smertestillende medicin via appen . Men hvis du oplever mere alvorlige forbrændinger, bør du straks søge læge.

Reference:
WebMD. Tilgået i 2021. Thermal Burns Treatment.
Healthline. Tilgået i 2021. Forbrændinger: typer, behandlinger og mere.